Share

cover art for Samir - från mardröm till drömliv

Nosighetspodden

Samir - från mardröm till drömliv

Ep. 15

Hör Samir Sabri berätta om sitt liv från det att han växte upp med våld i hemmet och hur han som 15-åring tvingades under dödshot från sin pappa att ta på sig mordet på styvmamman som pappan begått. Hör honom berätta hur han i decennier levde ett destruktivt liv i kriminalitet och missbruk tills vändpunkten kom, och hur mycket en kram kan betyda. Samir levde i många år i en mardröm som han dövade med sitt destruktiva liv, men när vändpunkten kom kunde han ta tag i sig själv och möta allt det svåra i sitt inre. Naket, sårbart och skört men också fullt ärligt. Idag lever Samir sitt drömliv och hjälper andra på många olika sätt. Nyckeln är att våga mötas i svårigheter, våga prata men framför allt våga möta sig själv och vara helt ärlig i det. 

More episodes

View all episodes

 • 19. Vad är livet - egentligen? Och vad är döden?

  33:38
  I det här avsnittet pratar jag om något som de flesta funderar på och som vi möter varje dag och varje stund. Jag pratar om livet, men vad är det – egentligen? Visst är det märkligt att vi går igenom livet utan att egentligen veta vad det är; vad det egentligen handlar om. Vi har våra uppfattningar och det är också det som gör livet så spännande. Är livet en kamp eller är det något vi kan älska? Jag har funderat mycket över vad livet är. Redan som barn kittlade det min fantasi och jag kunde fundera på om den verklighet som jag upplevde bara fanns i mitt huvud, att kanske alla människor som jag upplevde bara fanns i mitt huvud. Jag kunde också fundera på hur världen kanske såg ut utanför mitt huvud. Fanns det varelser och energier som jag inte kunde uppfatta? Och vad är vi – egentligen? Och var någonstans var vi innan vi föddes? Och vad är döden? Det och mycket annat tar jag upp i årets sista avsnitt. Som en cliffhanger kan jag hinta om att jag kickar igång nästa år med en intervju med en man som verkligen har gjort en annorlunda livsresa. En man som levde ett alldeles vanligt liv (vad det nu är som är vanligt) och som kom i kontakt med plantmedicin och shamanism. Vi samtalar ännu mer om livet, om shamanism, om gröna grodor och mycket annat.
 • 18. Eva - när sjujäklaranamma bär en genom livet

  58:44
  I det här avsnittet får ni möta Eva som berättar om, och reflekterar över sin livsresa. Det händer att hon ibland själv undrar hur hon har kunnat ta sig igenom allt hon varit med om i livet. För det har inte varit lätt med flera trasiga relationer, kronofogden som har hängt på dörrhandtaget, ensamt försörjningsansvar för barnen och en hel del fysisk smärta och värk som bokstavligt talat slagit undan benen för henne. Ändå har hon lyckats driva igenom sina mål, visioner och drömmar. Och när hon är 60+ möter hon plötsligt sitt livs kärlek. I en matkö på en restaurang. Eva berättar om sin uppväxt med en kärleksfull pappa som är alkoholist och där alkoholen ändå kom i främsta rummet. Det band som fanns mellan henne och hennes pappa betydde oerhört mycket, för han hade alltid tid med henne och fick henne att känna sig värdefull och att hennes nyfikenhet på livet blev en resa som de båda njöt av i djupa och andliga samtal. Det vill säga, när han var nykter. Evas mamma kunde inte ge Eva samma stöd så hon fick oftast klara sig själv när pappa var onykter. Det som blir väldigt tydligt i intervjun är hur Eva har tagit med sig sina erfarenheter upp i vuxenlivet. Hon har tagit vara på det fina hon hade med pappan och låtit fokus vara på hans stöd och tillit till henne samtidigt som hon har låtit mammans bristande omsorger bli till en inre styrka, en envishet att aldrig ge upp vad hon än möter i livet. Eva bestämde sig i unga år för att utbilda sig till sjukgymnast och något som var till stor hjälp för henne som sjukgymnast var hennes egna erfarenheter av smärthantering. Hon förstod tidigt att det är viktigt att lyssna på kroppen "för om vi inte gör det så lyssnar inte kroppen på oss heller". Något annat som Eva kom till insikt om i tidig ålder var att livet är som en skola och som hon uttrycker ”då blev det plötsligt intressant” och ”kan jag förstå och hitta en mening i det som händer, då har jag hittat meningen med hela mitt liv och då kan jag aldrig leva ett meningslöst liv”. Jag hoppas och tror att du som lyssnar kan hitta något meningsfullt som du kan ta till dig av det som Eva delar med sig av. 
 • 17. Självledarskap - Sapere Aude, ett rumpnissigt motto?

  30:28
  Självledarskap har nog alla hört talas om idag, men vad är det egentligen? I det här avsnittet pratar jag utifrån mitt perspektiv om självledarskap och vad man kan behöva för att styra sig själv genom livet. Jag lyfter också upp varför det är så viktigt just idag att ha ett gott självledarskap och hur det kan stärka samhörigheten med varandra. Självledarskap innebär verkligen inte att man isolerar sig, sköter sig egen business och struntar i andra. Tvärtom! När man har öppenheten och modet att möta sig själv och vågar släppa de sanningar och övertygelser man bär på och som inte gagnar en, till och med inte är ”sanna” längre, så får man en helt annan förståelse för hur samhället fungerar och även för ens medmänniskor. Vi blir både mer klarsynta och mer ödmjuka. Sapere Aude har betytt mycket för mig på min livsresa, liksom även rumpnissarna i filmen Ronja Rövardotter. Jag var faktiskt en rumpnisse redan som barn och jag har fortsatt att vara det i vuxen ålder. Hur kan ett latinskt uttryck kopplas ihop med rumpnissar? Välkommen att lyssna på mitt avsnitt om självledarskap så får du veta.
 • 16. Elisabeth - Från barndomstrauma till inre lycka

  44:12
  Varmt välkommen att lyssna på Elisabeth som pratar om något som fortfarande är tabu men som sker i alltför stor omfattning, ofta bakom hemmets lyckta dörrar. Hör henne berätta vad hon var med om som liten flicka, hur hon har hanterat det och vad det är som gjort att hon har kunnat skapa en genuin inre lycka som vuxen. Elisabeths nycklar till inre lycka är att det alltid finns två sidor med allt, en negativ och en positiv och du kan alltid välja den positiva, plus att se motgångar som utmaningar i livet och sist men inte minst att det finns lärdomar i precis allt du upplever. Något som verkligen har betytt mycket för Elisabeth är att vara öppen för dessa lärdomar och ha en vilja att lära nytt och lära om för lärdomarna innebär förändringar i både dig själv och i ditt liv. Men det har inte alltid varit så. Under flera år levde hon i ett mörker med självdestruktiva tankar och handlingar och även självmordsförsök. Hör henne berätta om möten med människor och vad de kom att betyda för henne men framförallt vad hennes egna insikter har lett till. Oavsett vad du kan ha varit med om i ditt liv så är Elisabeths berättelse en riktigt inspirerande lifestory.
 • 14. Från rädslor till styrka och trygghet

  48:45
  Många människor som är med om trauman sänker sitt ”emotionella immunförsvar” och blir sköra och får svårt att komma tillbaka till den livsglädjen de hade innan. Andra människor är hur starka som helst och det är lätt att tro att de alltid har varit så starka och att det är det som har gjort att de har kunnat resa sig från trauman. Men i de flesta fallen har man blivit stark på vägen. Den styrkan som folk ser är resultatet av att ha gått igenom trauman. Det som betyder något är hur man förhåller sig till det man upplever och hur man hanterar livshändelser. Jag startade mitt vuxenliv helt utan självförtroende och självtillit och hade svårt att se framåt. I det här avsnittet berättar jag med hjälp av händelser och möten med människor vad det är som har gjort mig till den starka och trygga människa som jag är idag. Oavsett vad du har varit med om (eller inte) i ditt liv så är jag övertygad om att du kan få med dig mycket från min berättelse. Varmt välkommen att ta del av det jag berättar om min resa från att överleva till att leva. 
 • 13. Manifestationer - Hur gör man?

  45:01
  Har du någonsin varit med om någon som tycks få allt vad hon eller han drömmer om och önskar? Eller kanske någon som verkar vara helt otursförföljd eller går på samma nitar hela tiden? Kanske just du är någon av dessa? Då ska du lyssna på detta avsnitt för jag pratar om manifestationer och reder ut en del kring detta. Önskar du att du skulle kunna manifestera bättre? Då ska du verkligen lyssna på detta avsnitt! Jag delar med mig av mina erfarenheter och ger konkreta tips och förklaringar. Välkommen in i manifestationernas magiska värld där (nästan) allt är möjligt!
 • 12. Lena, fyra ess i livet

  51:23
  I detta avsnitt ska ni få möta en kvinna som har blivit författare sent i livet. Vi får följa med på hennes livsresa från uppväxten i Sverige, till familjebildning och karriär i Schweiz, vidare till Senegal för att landa i Skrivandet av en bok. Lena har lyckats åstadkomma mycket i sitt liv, trots ett bristande självförtroende, och hon berättar för oss vad det är som har gjort att hon om och om igen har vågat att ge sig ut på okända livsvägar. Lyssna på Lenas berättelse och låt dig inspireras!Hennes bok ”För det fanns inga barn i Ravensbrück” finns i vanliga nätbokhandlar och har ISBN-nummer 9789185089758.
 • 11. Follow the feeling

  21:41
  Det finns många sätt att läka känslomässigt från livshändelser som man varit med om och som har satt djupa spår. Hur de spåren ser ut beror dels på vad vi har varit med om, men också vilka förutsättningar vi haft att hantera dem. Vi kan vara med om så mycket i livet och vi kan gå sönder känslomässigt och brytas ner av det vi är med om, men vi kan också läka och bli starkare och mer hela på kuppen. I detta avsnitt pratar jag om hur jag läkte från flera års svår misshandel och den väg och livsstil som utvecklades från att jag följde känslan genom att börja nysta i det trassliga och trasiga nystan som var jag. Jag vaknar varje morgon med lycka och tacksamhet för livet, för de känslorna är min grund i mitt inre idag.