Share

Nosighetspodden

Podden med annorlunda perspektiv på vardagligheter


Latest episode

 • 16. Elisabeth - Från barndomstrauma till inre lycka

  44:12
  Varmt välkommen att lyssna på Elisabeth som pratar om något som fortfarande är tabu men som sker i alltför stor omfattning, ofta bakom hemmets lyckta dörrar. Hör henne berätta vad hon var med om som liten flicka, hur hon har hanterat det och vad det är som gjort att hon har kunnat skapa en genuin inre lycka som vuxen. Elisabeths nycklar till inre lycka är att det alltid finns två sidor med allt, en negativ och en positiv och du kan alltid välja den positiva, plus att se motgångar som utmaningar i livet och sist men inte minst att det finns lärdomar i precis allt du upplever. Något som verkligen har betytt mycket för Elisabeth är att vara öppen för dessa lärdomar och ha en vilja att lära nytt och lära om för lärdomarna innebär förändringar i både dig själv och i ditt liv. Men det har inte alltid varit så. Under flera år levde hon i ett mörker med självdestruktiva tankar och handlingar och även självmordsförsök. Hör henne berätta om möten med människor och vad de kom att betyda för henne men framförallt vad hennes egna insikter har lett till. Oavsett vad du kan ha varit med om i ditt liv så är Elisabeths berättelse en riktigt inspirerande lifestory.

More episodes

View all episodes

 • 15. Samir - från mardröm till drömliv

  01:10:19
  Hör Samir Sabri berätta om sitt liv från det att han växte upp med våld i hemmet och hur han som 15-åring tvingades under dödshot från sin pappa att ta på sig mordet på styvmamman som pappan begått. Hör honom berätta hur han i decennier levde ett destruktivt liv i kriminalitet och missbruk tills vändpunkten kom, och hur mycket en kram kan betyda. Samir levde i många år i en mardröm som han dövade med sitt destruktiva liv, men när vändpunkten kom kunde han ta tag i sig själv och möta allt det svåra i sitt inre. Naket, sårbart och skört men också fullt ärligt. Idag lever Samir sitt drömliv och hjälper andra på många olika sätt. Nyckeln är att våga mötas i svårigheter, våga prata men framför allt våga möta sig själv och vara helt ärlig i det. 
 • 14. Från rädslor till styrka och trygghet

  48:45
  Många människor som är med om trauman sänker sitt ”emotionella immunförsvar” och blir sköra och får svårt att komma tillbaka till den livsglädjen de hade innan. Andra människor är hur starka som helst och det är lätt att tro att de alltid har varit så starka och att det är det som har gjort att de har kunnat resa sig från trauman. Men i de flesta fallen har man blivit stark på vägen. Den styrkan som folk ser är resultatet av att ha gått igenom trauman. Det som betyder något är hur man förhåller sig till det man upplever och hur man hanterar livshändelser. Jag startade mitt vuxenliv helt utan självförtroende och självtillit och hade svårt att se framåt. I det här avsnittet berättar jag med hjälp av händelser och möten med människor vad det är som har gjort mig till den starka och trygga människa som jag är idag. Oavsett vad du har varit med om (eller inte) i ditt liv så är jag övertygad om att du kan få med dig mycket från min berättelse. Varmt välkommen att ta del av det jag berättar om min resa från att överleva till att leva. 
 • 13. Manifestationer - Hur gör man?

  45:01
  Har du någonsin varit med om någon som tycks få allt vad hon eller han drömmer om och önskar? Eller kanske någon som verkar vara helt otursförföljd eller går på samma nitar hela tiden? Kanske just du är någon av dessa? Då ska du lyssna på detta avsnitt för jag pratar om manifestationer och reder ut en del kring detta. Önskar du att du skulle kunna manifestera bättre? Då ska du verkligen lyssna på detta avsnitt! Jag delar med mig av mina erfarenheter och ger konkreta tips och förklaringar. Välkommen in i manifestationernas magiska värld där (nästan) allt är möjligt!
 • 12. Lena, fyra ess i livet

  51:23
  I detta avsnitt ska ni få möta en kvinna som har blivit författare sent i livet. Vi får följa med på hennes livsresa från uppväxten i Sverige, till familjebildning och karriär i Schweiz, vidare till Senegal för att landa i Skrivandet av en bok. Lena har lyckats åstadkomma mycket i sitt liv, trots ett bristande självförtroende, och hon berättar för oss vad det är som har gjort att hon om och om igen har vågat att ge sig ut på okända livsvägar. Lyssna på Lenas berättelse och låt dig inspireras!Hennes bok ”För det fanns inga barn i Ravensbrück” finns i vanliga nätbokhandlar och har ISBN-nummer 9789185089758.
 • 11. Follow the feeling

  21:41
  Det finns många sätt att läka känslomässigt från livshändelser som man varit med om och som har satt djupa spår. Hur de spåren ser ut beror dels på vad vi har varit med om, men också vilka förutsättningar vi haft att hantera dem. Vi kan vara med om så mycket i livet och vi kan gå sönder känslomässigt och brytas ner av det vi är med om, men vi kan också läka och bli starkare och mer hela på kuppen. I detta avsnitt pratar jag om hur jag läkte från flera års svår misshandel och den väg och livsstil som utvecklades från att jag följde känslan genom att börja nysta i det trassliga och trasiga nystan som var jag. Jag vaknar varje morgon med lycka och tacksamhet för livet, för de känslorna är min grund i mitt inre idag.
 • 10. Ansiktsblindhet

  23:10
  Vad vet du om ansiktsblindhet, eller prosopagnosi, som det också heter? Det är mycket vanligare än man kan tro, men inte ens ansiktsblinda vet själva så mycket om det. I detta avsnitt gör jag en djupdykning i vad det innebär att vara ansiktsblind. Jag pratar också om dåligt lokalsinne, annorlunda färgsinne och andra saker som kan höra ihop med ansiktsblindhet, och som man inte alltid förstår att koppla ihop eftersom man vet så lite om det. När ni har lyssnat på mitt avsnitt så kommer ni att veta mer än vad många läkare och forskare gör, för prosopagnosi är ganska okänt för dem också.