Latest episode

 • 13. Er det mulig å kopiere suksessen til Frøya?

  18:33
  Denne episoden ble først publisert 15. februar 2024.Et lite øysamfunn med kraftig befolkningsvekst. Er det mulig å kopiere suksessen til Frøya kommune for kommuner i Nord-Norge? De siste fem årene har befolkningstallet på Frøya kommune i Trøndelag økt med 400 – og Statistisk sentralbyrå forventer at innbyggertallet skal øke med ytterligere 1.300 personer frem mot 2050.Hva er suksessoppskriften? For å finne svar snakker programleder Stein Vidar Loftås med én av innflytterne til kommunen, ordfører Kristin Strømskag. Og ja: Frøya kommune har millioninntekter fra havbruksnæringen. Og nei: Suksessen handler om mye mer enn penger.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen.

More episodes

View all episodes

 • 12. Håper fortsatt på togløft i nord

  24:05
  Nasjonal transportplan 2025-2036 ble lagt frem 22. mars, men hva betyr det for næringslivet i Nord-Norge? Programleder Stein Vidar Loftås har i denne episoden med seg seniorrådgiver i NHO Nordland, Lars Fredrik Martinussen, og havnesjef i Vardø Havn, Leif Arne Haughom.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 11. LIVE: Lederrollen i endring

  29:22
  Nord-Norge står overfor store utfordringer og endringer. Har vi den ledelsen vi trenger for å manøvrere næringslivet og resten av samfunnet inn i fremtiden?Denne episoden av Nord-Norge i verden er tatt opp under årskonferansen til NHO Arktis i Alta 12. mars 2024.På scenen har programleder Stein Vidar Loftås med seg konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Hanne Karoline Kræmer, viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, og rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 10. Likestilling på gutta løs?

  19:26
  Gutter er oftere skoletapere, og topper listene over selvmord, kriminalitet og dødsfall på grunn av narkotikabruk. Er det likestillingen som har gått for langt?I denne episoden av Nord-Norge i verden får programleder Stein Vidar Loftås besøk i studio av næringslivsleder Cathrine Vik-Pedersen og leder i Fagforbundet i Tromsø, Maika Soleng.Cathrine Vik-Pedersen har skrevet en kronikk i Aftenposten om latterliggjøringen av menns utfordringer, og mener likestillingen på mange områder har gått for langt.Maika Soleng mener det er viktig å løfte både kvinners og menns utfordringer og sørge for en balanse.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 9. Alvorlig situasjon for byggenæringen

  14:46
  Vi bygger mindre i Nord-Norge, og vi må tilbake til 2011 for å finne et lavere antall igangsettinger enn i fjor. Nedgangen i boligbyggingen i Nord-Norge får ikke bare direkte konsekvenser for byggenæringen, men har også ringvirkninger til underleverandører og samfunnet generelt.Hvor lenge vil nedgangen vare, og når begynner pilene å peke opp igjen?I denne episoden av podkasten Nord-Norge i verden har programleder Stein Vidar Loftås fått besøk i studio av banksjef for eiendomssektoren i SpareBank 1 Nord-Norge, Christian Overvaag.Du kan lese alt som ble sagt i episoden på kbnn.no/podkast.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 8. Mangfold og likestilling i lokalpolitikken i Nord-Norge

  14:24
  Unge voksne og personer med utenlandsk bakgrunn er betydelig underrepresentert i lokalpolitikken i Nord-Norge. Samtidig øker kvinneandelen i nordnorske kommunestyrer.Det viser en kartlegging SALT Lofoten har utført for Kunnskapsbanken for Nord-Norge.I denne episoden forteller daglig leder i SALT, Kjersti Eline Tønnessen Busch, om hovedfunnene fra kartleggingen.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.
 • 7. Dyrtid gir viktig læring

  18:37
  Det å ha mindre penger mellom hendene gir læring i økonomistyring – også for nordnorske ungdommer.For andre år på rad har Kunnskapsbanken for Nord-Norge undersøkt hvordan 15-, 16-, og 17 år gamle skoleelever i Nordland, Troms og Finnmark bruker pengene sine, hvor de får pengene fra og hva de vet om egen og familiens økonomi.Undersøkelsen tar også for seg ulike temaer som netthandel, bekymringer for fremtiden, og i hvilken grad de har vært utsatt for svindel på nettet.Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen ved SpareBank 1 Nord-Norge har vært med og undervise 800 av de 3.300 elevene som var med i økonomiprogrammene til Ungt Entreprenørskap i Nord-Norge. – Ungdom har bedre kontroll over hvor mye penger de har på konto, en større forståelse for sparing, og mer kunnskap om kredittkort og forbruksgjeld, sier hun.I denne episoden forteller Linda om hvovedfunnene i undersøkelsen.Les funnene fra undersøkelsen her.Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen.