Share

cover art for Høgtlesing av Soga om Partalopi med Carl Martin Eggesbø

NB:arrangement

Høgtlesing av Soga om Partalopi med Carl Martin Eggesbø

Ein magisk kveld om ein modig riddar, ei vakker og mektig prinsesse, kjærleik og forviklingar. Før ridderfortellinga held førsteamanuensis Stefka Georgieva Eriksen ei kort innføring i mellomalderromanar og kva denne historia kan fortelje om romantikk og moral på den tida. Eggesbø har med seg lydkunstnaren Piggsopp som set stemningsfull musikk og lyd til forteljinga. Opptaket er frå Handverksfestivalen 13. september i år.

 




 



More episodes

View all episodes

  • Etande foredrag: Brød og smør

    44:41|
    I dette foredraget fortel professor i arkeologi Marianne Vedeler om brødet og smøret dei åt i Norden i mellomalderen, og publikum skal får smake undervegs. Kokk, initiativtakar og eigar av Credo, Heidi Bjerkan, har bakt brødet og kinna smøret som vert servert.I Noreg i mellomalderen åt dei mykje flatt og tørt brød laga på bygg og havre, men kring 1300-talet kom kveiten, surdeigen og bakaromnane til byane. Var du rik, kunne du kjøpe eit stykke brød bakt på speltmjøl og smørje smør utover skiva. Brøda vi et, har alltid spegla politikken og samfunnsstrukturane vi lever under, den gongen som i dag.
  • Panelsamtale om filmen Kristin Lavransdatter

    43:12|
    Liv Ullmanns store kjærlighetsfilm fra 1995, basert på romanen Kransen av Sigrid Undset, er endelig restaurert og gis nå ut på nytt av Nasjonalbiblioteket. Vi inviterte derfor artist og skuespiller Karoline Krüger, film- og litteraturviter og forfatter Line Norman Hjorth og middelalderhistoriker John McNicol til å se og snakke om filmen, sammen med publikum og ordstyrer Vanja Henrikke Ødegård.
  • Festopning for Landslovjubileet

    01:03:14|
    I 1274 samla kong Magnus Lagabøte heile det norske kongeriket under éi lov. Opningsfesten for feiringa av dette viktige lovverket blir leia av nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, og han får selskap på scena av professor i rettshistorie, Jørn Øyrehagen Sunde, og filolog Magnus Rindal, som har omsett lova frå norrønt til nynorsk i ei ny praktutgåve. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl kjem i kveld og held innlegg. Du får òg høyre utdrag frå den historiske boka, Kim Rysstad skal kvede, og mellomalderensemblet Modus speler musikk.  
  • Historier fra Finnskogen. Panelsamtale

    57:57|
    Antropolog og podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter og kulturjournalist fra Kirkenær Kine Jeanette Solberg og skogfinne og direktør for Norsk Skogfinsk Museum, Dag Raaberg snakker om fornorskningen skogfinnene historisk ble utsatt for, om den særegne kulturen og naturen og om hvordan det er å være fra et sted som kulturfolk i urbane strøk plutselig interesserer seg for, etter å ha vært i skyggen av nasjonens majoritetskultur i flere hundre år. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. Til slutt får vi et innlegg om den tradisjonsrike retten silppu av familiebedriften Minimäki.
  • Åsta Holth (1904–1999) foredrag ved Adelheid Seyfarth

    47:03|
    Forfatter Åsta Holth (1904–1999) var en kvinne som brukte livet og kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur og historie i dette foredraget forteller forfatteren Adelheid Seyfarth om hennes liv og virke.
  • Hva betyr det å være norsk? Foredrag ved Toril Moi

    58:48|
    Etter over førti år i utlandet, spør Toril Moi seg selv om hun fortsatt er norsk. Hva er egentlig norsk identitet? Hvordan formes og hvordan endres den? Hun vil ta utgangspunkt i hvordan norsk identitet ble formet i heltebildenes tiår etter krigen. Den tyske okkupasjonen ble utgangspunkt for den store sosialdemokratiske fortellingen om norskhet, der Norge var et land bebodd av stolte og modige motstandsfolk, hvite menn med mariusgenser og ski på beina, som alle sammen forsvarte idealer om likeverd og demokrati. Spørsmål om rase og etnisitet stod ikke på dagsordenen. Hvordan ser denne identitetsformasjonen ut i dag?De siste årene har litteraturprofessor Toril Moi undersøkt 1950-tallets Norge på jakt etter forståelse av landet og tiåret hun selv ble født i. Dette er det siste foredraget i serien.
  • Knivkunsten i romanikulturen. Panelsamtale

    44:46|
    Møt artist Elias Akselsen, knivmaker Roger Johansen og museumskonservator Mari Møystad i en samtale om de sterke knivtradisjonene hos romanifolket. Vi får høre om legendariske knivmakere og hva som er typisk for en taterkniv. Samtalen ble holdt under Håndverksfestivalen 24.09.2023, og ordstyrer er Nina Stensrud Martin.
  • Festtale til hipsteren

    30:03|
    I sin «Festtale til hipsteren» tek musikar, skribent og medievitar Torgny Amdam oss med bak biletet av dei utspjåka posørane og inn i hipsteriet som ei drivande kulturkraft. Det er fort gjort å setje folk i bås. Då kan vi le av dei, ta avstand frå dei eller herme etter dei. I foredragsserien «Festtaler» ber vi kjende og kunnskapsrike folk om å halde talar til dei kjæraste stereotypiane våre.