NB:arrangement

 • Hanna Resvoll-Holmsen: forskerpioner og naturverner

  59:49
  Hanna Resvoll-Holmsen var den første kvinnen som reiste på eget feltarbeid til Svalbard. Hennes viktige bidrag til forskningen på arktiske vekster og særegne uttrykksmåte i skrift og foto viser oss at hun var en av de aller viktigste polarforskerne. Hør journalist og forfatter Sigri Sandberg, paleontolog og forsker Lene Liebe Delsett og litteraturviter Anka Ryall. Den ledes av en av Norges mest dedikerte lesere av øko- og naturlitteratur, bokansvarlig i Morgenbladet Bernhard Ellefsen. 
 • Middelalderens verdenskart. Da øst var opp.

  01:06:19
  Middelalderens verdenskart var skjematiske og minner nærmest om kakediagrammer. Den enkle formen bygget imidlertid på tidens vitenskap og inneholder et vell av informasjon. Hva forteller så disse kartene oss om middelalderens kunnskap om verden?  I dette foredraget forteller karthistoriker Benedicte Gamborg Briså hvordan en liten skjematisk tegning kunne romme hele verden.
 • Nasjonalbibliotekets lesesirkel: Om den norske tenkemåten av Georg Johannesen

  59:44
  «Om den norske tenkemåten» av Georg Johannesen holdes for å være en av nasjonens fremste sakprosautgivelser. I dette opptaket kan du høre forfatter Vigdis Hjorth, skuespiller Carl Martin Eggesbø og lærer og skribent Mohamed Abdi snakke om den sagnomsuste mannen og essaysamlingen.Denne episoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 12.12.2023
 • Nasjonalbibliotekets lesesirkel: Den som henger i en tråd av Nini Roll Anker

  52:14
  Nasjonalbibliotekets lesesirkel, Mohamed Abdi, Vigdis Hjorth og Carl Martin Eggesbø leser seg gjennom tre bøker fra norsk, litterær kanon. Mohamed Abdi valgte seg boka «Den som henger i en tråd» av Nini Roll Anker. Boka skal visstnok være en av de første romanene som tematiserer illegal abort - i tillegg til å være en gripende og viktig bok om arbeiderkvinners kår i fabrikkene i Norge på 30-tallet.Denne episoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 17.10.2023
 • Samtale: Kvinner makt i mellomaladeren

  56:25
  Korleis levde kvinner i mellomalderen i Noreg? Kva slags makt hadde dei, og kva slags vern hadde dei gjennom lovverket?Vi dykkar inn i livet til mellomalderkvinna – for å lære meir om ho som borgar, kone, dotter og rettssubjekt – og har samla nokre av dei fremste forskarane i landet: historikar Miriam Tveit, arkeolog Unn Pedersen og historikar Randi Bjørshol Wærdahl. Ordstyrar for kvelden er redaktør og forfattar Marte Spurkland.*Dette er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 7.mai.
 • Nasjonalbibliotekets lesesirkel: Gymnaslærer Pedersen av Dag Solstad

  54:39
  Carl Martin Eggesbø har ikke lest en eneste bok av Dag Solstad, noe han stadig oftere tenker at han må få gjort noe med. For det er få forfattere som har hatt større innflytelse på norsk samfunns- og kulturliv enn den politiske radikale og prisvinnende forfatteren. Å ha lest bøkene hans er et spørsmål om dannelse.Det er tid for en ny runde med lesesirkel på Nasjonalbiblioteket, og endelig kan Carl Martin ta fatt på i hvert fall én av de mange titlene til den sylskarpe, og alltid kritiske, Solstad. Og det skal han gjøre sammen med to entusiastiske Solstad-lesere: samfunnsdebattant og lærer Mohamed Abdi, og forfatter og Solstad-viter Vigdis Hjorth.Denne episoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 15.08.2023
 • Stillelesing: Brynjulf Jung Tjønn presenterer Yohan Shanmugaratnam

  10:25
  Den prislønte forfattaren Brynjulf Jung Tjønn skreiv denne teksten i anledning Nasjonalbibliotekets arrangement Stillelesning den 26. august 2023, som ei innleiing til Yohan Shanmugaratnam si bok, Vi puster fortsatt (2020).   Brynjulf Jung Tjønn har skrive mange kritikarroste bøker for barn og vaksne og for si siste bok, Kvit, norsk mann, fekk han Kritikerprisen. Yohan Shanmugaratnam trefte svært mange med boka Vi puster fortsatt, og ho har allereie blitt omtala som eit moderne meisterverk om rasisme.
 • Tamilske bølger: samtale om dansen bharatanatyam

  29:52
  Nasjonalballettens danser Silas Henriksen snakker med regissør og danselærer Kavitha Laxmi om den eldgamle tamilske dansen bharatanatyam. Hva er den symbolske og kulturelle verdien av å danse bharatanatyam i Norge i 2024, og hva krever det å bli skikkelig god? Med på scenen er også Theepika Mahesan, elev ved danseskolen KalaSaadhana. Opptaket er fra arrangementet Tamilske bølger som foregikk 30.04.2024.
 • Panelsamtale: Tamilske bølger

  58:07
  I denne samtalen får vi høre unge norsktamiler diskutere hvordan det er å vokse opp med tamilsk bakgrunn og jobbe hardt for å ivareta sin kulturs språk og tradisjoner – samtidig som man skaper seg et navn på egne premisser i det norske kulturlivet.For å prate om dette: musiker og komponist Mira Thiruchelvam fra bandet 9 grader nord, matentreprenør Godfrey Manoharan fra prosjektet Middag med Godfrey, journalist og poet Rooban Sivarajah, arkivar og designer Baheerathy Kumarendiran og science fiction-forfatter Tharaniga Rajah. Klassekampen-journalist og forfatter Yohan Shanmugaratnam leder samtalen.Dette er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 30.april, 2024.
loading...