Share

cover art for Konstruksjonen av Norden: Natursyn

NB:arrangement

Konstruksjonen av Norden: Natursyn

Ep. 203

Vi tenker gjerne at vi har et spesielt inderlig forhold til naturen i Norden, omringet av et variert landskap med vidder og fjell, fjorder og sjøer, daler og åkere. På hvilke måter har mennesker i Norden benyttet seg av naturen? Hva kjennetegner, og hva er det som har formet nordiske natursyn? Og på hvilke måter er disse sammensatt av selvmotsigelser og paradokser knyttet til romantikk, identitet, forbruk og ødeleggelse?


Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Elin Anna Labba er journalist og forfatter og Sverker Sörlin er professor i miljøhistorie ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De møtes til en samtale om nordisk natursyn, ledet av Marius Timmann Mjaaland, professor i teologi ved Universitetet i Oslo og leder av forskningsprosjektet «Ecodisturb» ved UiO:Norden.

More episodes

View all episodes

 • Nasjonalbibliotekets lesesirkel: Gymnaslærer Pedersen av Dag Solstad

  54:39
  Carl Martin Eggesbø har ikke lest en eneste bok av Dag Solstad, noe han stadig oftere tenker at han må få gjort noe med. For det er få forfattere som har hatt større innflytelse på norsk samfunns- og kulturliv enn den politiske radikale og prisvinnende forfatteren. Å ha lest bøkene hans er et spørsmål om dannelse.Det er tid for en ny runde med lesesirkel på Nasjonalbiblioteket, og endelig kan Carl Martin ta fatt på i hvert fall én av de mange titlene til den sylskarpe, og alltid kritiske, Solstad. Og det skal han gjøre sammen med to entusiastiske Solstad-lesere: samfunnsdebattant og lærer Mohamed Abdi, og forfatter og Solstad-viter Vigdis Hjorth.Denne episoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 15.08.2023
 • Stillelesing: Brynjulf Jung Tjønn presenterer Yohan Shanmugaratnam

  10:25
  Den prislønte forfattaren Brynjulf Jung Tjønn skreiv denne teksten i anledning Nasjonalbibliotekets arrangement Stillelesning den 26. august 2023, som ei innleiing til Yohan Shanmugaratnam si bok, Vi puster fortsatt (2020).   Brynjulf Jung Tjønn har skrive mange kritikarroste bøker for barn og vaksne og for si siste bok, Kvit, norsk mann, fekk han Kritikerprisen. Yohan Shanmugaratnam trefte svært mange med boka Vi puster fortsatt, og ho har allereie blitt omtala som eit moderne meisterverk om rasisme.
 • Tamilske bølger: samtale om dansen bharatanatyam

  29:52
  Nasjonalballettens danser Silas Henriksen snakker med regissør og danselærer Kavitha Laxmi om den eldgamle tamilske dansen bharatanatyam. Hva er den symbolske og kulturelle verdien av å danse bharatanatyam i Norge i 2024, og hva krever det å bli skikkelig god? Med på scenen er også Theepika Mahesan, elev ved danseskolen KalaSaadhana. Opptaket er fra arrangementet Tamilske bølger som foregikk 30.04.2024.
 • Panelsamtale: Tamilske bølger

  58:07
  I denne samtalen får vi høre unge norsktamiler diskutere hvordan det er å vokse opp med tamilsk bakgrunn og jobbe hardt for å ivareta sin kulturs språk og tradisjoner – samtidig som man skaper seg et navn på egne premisser i det norske kulturlivet.For å prate om dette: musiker og komponist Mira Thiruchelvam fra bandet 9 grader nord, matentreprenør Godfrey Manoharan fra prosjektet Middag med Godfrey, journalist og poet Rooban Sivarajah, arkivar og designer Baheerathy Kumarendiran og science fiction-forfatter Tharaniga Rajah. Klassekampen-journalist og forfatter Yohan Shanmugaratnam leder samtalen.Dette er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 30.april, 2024.
 • DØMT: Skjebner fra middelalderen - live podkast

  01:10:38
  Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og historiker Ole-Albert Rønning Nordby møtes på scenen for å snakke om to rettssaker fra middelalderen, og hva de kan fortelle om menneskene som levde i Norge den gangen. Den ene er en tvist om et ekteskap, den andre om en pilegrimsreise som fungerte som et slags boliglån. Anne Lise Lommerud er fortellerstemmen i historiene og Elizabeth Gaver spiller middelalderinstrumentet fiddle. Arrangementet ble spilt inn med publikum i salen 18. april 2024 og er en del av Nasjonalbibliotekets podkast Dømt - skjebner fra middelalderen. Serien tar for seg rettssaker som fant sted i middelalderen, og om ulike aspekter av middelaldersamfunnet. Du kan høre alle episodene her.
 • Hundre år med skandaler. Foredrag

  47:58
  Statsviter og forfatter Kim Arne Hammerstad tar oss gjennom de mest kjente skandalene fra norsk politikk, både de mest kjente som Borten-saken i 1971 og den siste tidens fusk med masteroppgaver, men også de som er glemt og ligger lenger tilbake i tid. Hva nådde avisforsidene for hundre år siden, hva var typisk for skandalene på 90-tallet, og hvor mye påvirker disse sakene oss? Hammerstad skriver jevnlig for Agenda Magasin og i 2020 ga han ut boka «Politiske skandaler. Sex, korrupsjon og maktkamp». Dette er et opptak av foredraget han holdt på Nasjonalbiblioteket 11. april 2024.
 • Javad El Bakali, Berit Reiss-Andersen og Yngvild Sve Flikke les Magnus Lagabøtes landslov

  56:24
  I år feirar vi Magnus Lagabøtes landslov. I denne lovsamlinga ligg spirene til den norske rettsstaten og ideen om folkeleg medråderett, som er ein føresetnad for demokratiet i Noreg. Men kva står eigentleg i denne lovboka?Landslova inneheld reglar som regulerer eigedomsrett, giftemål og skilsmisser, arv, æresvald og jakt og fiske – for å nemne noko. No har vi endeleg fått ei folkeutgåve av Landslova, omsett til moderne bokmål, og med rettleiande ordforklaringar, slik at alle kan lese og forstå ho. Vi har gitt teksten til tre lesarar med svært ulik bakgrunn: satirikar og komikar Javad El Bakali, jurist og mangeårig leiar av Den Norske Nobelkomite Berit Reiss-Andersen, og filmregissør Yngvild Sve Flikke. Denne kvelden møter dei kvarandre for å diskutere kor folkeleg dei meiner den nye utgåva av Landslova har blitt, og kva ho fortel om oss – på godt og vondt. Før lesesirkelen får du òg møte han som har brukt det siste året på å omsetje lovtekstane frå eldgamal tekst til moderne språkdrakt, historikar Jo Rune Ugulen Kristiansen. Ordstyrar for kvelden er forfattar, journalist og norrønfilolog Carline Tromp. 
 • OL på Lillehammer. Panelsamtale

  57:27
  I år er det 30 år siden OL på Lillehammer. I denne samtalen mimrer skilegenden Vegard Ulvang om folkehav i minusgrader, men mener vi bør legge bort drømmen om et nytt OL.  Forfatter av den boken «16 dager på Lillehammer», idéhistoriker Magnus Helgerud, tar oss med tilbake til sportslige høydepunkter og mer glemte hendelser fra den gangen. Med i panelet er også professor i historie Eirinn Larsen, som forteller hvorfor OL ble så viktig for merkevarebyggingen av Norge.    Ordstyrer for samtalen er Marta Norheim. Hun var også på Lillehammer i 1994, som programleder i det direktesendte NRK-programmet «Vindu mot Lillehammer». Opptaket er fra 25.01.24
 • Foredrag ved Terje Tvedt om den idustrielle revolusjon

  01:13:31
  Historikeren, Terje Tvedt, foreleser på Nasjonalbiblioteket om verdens historie. Denne gangen presenterer han nye tolkninger om den industrielle revolusjon som rokker ved våre forestillinger om det mest avgjørende skiftet i verdens utvikling.