Share

cover art for Om falske samer og hule unnskyldninger

Morgenbladets podkaster

Om falske samer og hule unnskyldninger

Samepolitikken har alt: gamle overgrep, gjensidig mistro og noen av samtidens mest betente arealkonflikter. Legg til en fersk debatt om Sp-kjendisen Sandra Borch er falsk eller ekte same. Og en Carl I. Hagen som ikke vil si unnskyld. Og det er ikke mye luft igjen i rommet til Norges øvrige nasjonale minoriteter. Men vi skal snakke om dem også, i denne utgaven av Morgenbladets podcast om politikk og økonomi.

More episodes

View all episodes

  • Det norske krigsfilmmaskineriet

    32:53|
    I 2008 hadde krigsfilmen Max Manus premiere. Filmen endte opp med å selge over en million kinobilletter. Siden da har det kommet rundt 15 norske spillefilmer og tv-serier med handling lagt til andre verdenskrig. Denne høsten byr på to ferske tilskudd: Nr. 24 og Quislings siste dager. Hvilken rolle og funksjon har egentlig disse filmene? Og hvorfor er det så vanskelig å snakke om dem som nettopp filmer? Aksels anbefaling: The Moon and Serpent Bumber Book of Magic av Alan Moore og Steve Moore
  • Bokpodkast: Amerikansk retorikk-spesial

    29:39|
    Han forstår oss. Han sier det som det er. Han stilte opp på alle podkastene. En valgseier som den Donald Trump maktet tidligere denne uken har nødvendigvis mange forklaringer som er både gyldige og sanne samtidig. Men en ting som går igjen blant dem som stemte på ham og dem som forsøker å forstå hvorfor disse var i flertall, er dette: Donald Trump fremstår mer ekte enn andre politikere, selv når det han sier stort sett er løgn. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast lager vi oss en liten retorikk-spesial. Og vi sneier innom litteraturforskningen for noen tanker om hva som kjennetegner Trumps måte å snakke på. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Skal vi spise eller mate de rike?

    26:36|
    Mye er usikkert rundt den nye Trump-æraen. Men en ting er sikkert: Han vil slippe de rike fri. Er det det vi bør gjøre i Norge også?
  • Når robotene får lage podkast

    26:11|
    Google har lansert et nytt KI-verktøy, Notebook LM, som blant annet gjør det mulig å laste opp det en måtte ha av dokumenter og filer, for så å høre materialet snakket om slik profesjonelle podkast-verter snakker om ting. Forskjellen er bare at stemmene ikke har en kropp. Nølingen, engasjementet og undringen er derimot skapt av kunstig intelligens. Er det dette podkastmediet var hele veien – et treningsgrunnlag for språkmodellene til de store teknologiplattformene?Aksels anbefaling:Filmfestivalen Film fra SørElises anbefaling:Kim’s video (2023) regi: Ashley Sabin og David Redmon. Tilgjengelig på FilmoteketVerk og tekster omtalt i denne episoden:Hør hvordan det gikk da en utgave av Morgenbladet ble lastet opp i Notebook LM:https://notebooklm.google.com/notebook/7b447f2e-7a5a-4d6c-9e2c-87c46e5d5f7d/audio?pli=1Bernhard Ellefsen, «Podkastmediets intimitet gir menn noe de gjerne vil ha, men virkelig ikke trenger»: https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2024/10/23/podkastmediets-intimitet-gir-menn-noe-de-gjerne-vil-ha-men-virkelig-ikke-trenger/Marc Maron, «The democratic idea»: https://www.wtfpod.com/dispatches/the-democratic-ideaArthur Conan Doyle, “The Japanned box”.James Joyce, Ulysses
  • Bokpodkast: Hva betyr en litteraturpris?

    26:34|
    Litterære priser skaper alltid diskusjon. Treffer de? Hvem ble oversett? Er utvelgelsen fortjent? Som oftest lurer det store kvalitetsspørsmålet i bakgrunnen: Hva mener vi egentlig når vi sier at noe er godt. Og noe er dårlig. Denne uken er de nominerte til både Brageprisen og Bokhandlerprisen blitt offentliggjort og vi snakker om hva litterære priser egentlig skal utrette. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Listhaug + Borten Moe = Sant? 

    25:54|
    En populist på vei opp møter en populist på vei ned (på meningsmålingene). Så bestemmer de to seg for å skrive en kronikk sammen, om europeisk konkurransepolititikk. Aslak og Maria forsøker å forstå Listhaug og Borten Moes samarbeidsprosjekt. Og når er det egentlig riktig å bruke p-ordet (populisme)?
  • Å spille eller ikke spille seg selv

    30:32|
    Skuespiller og komiker Linn Skåber er for tiden aktuell i tredje sesong av NRK-serien Hjerte til hjerte, der hun spiller karakteren «Linn Skåber», og denne høsten har programleder og musiker Gaute Grøtta Gravs deltakelse på reality-serien 71 grader nord fått en del oppmerksomhet. Hva kan man vinne og hva kan man tape på å spille seg selv, enten i reality eller drama? Hvor bra underholdning eller kunst er det man sitter igjen med?Aksels anbefaling:Anora, regissert av Sean BakerElises anbefaling:De nye føljetong-sidene på Morgenbladets kultursiderhttps://www.morgenbladet.no/kultur/2024/10/25/det-vi-ser-horer-og-leser-denne-uken/
  • Bokpodkast: Det er iskaldt i Karl Ove Knausgårds Arendal

    25:49|
    Kulda ligger tung over Arendal i Karl Ove Knausgårds nye roman. Og det er en tørst og plaget familiefar som vandrer rundt i mørket. Vi er kommet frem til femte bok i Morgenstjerne-serien og vi befinner oss midt på 1970-tallet. Og spørsmålet man kanskje kan stille seg er: Hvorfor? I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast undersøker vi om det spørsmålet har noe godt svar. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.