Share

cover art for POLITIKK OG ØKONOMI: Aps problem forsvinner ikke med Støre

Morgenbladets podkaster

POLITIKK OG ØKONOMI: Aps problem forsvinner ikke med Støre

Partifellene baktaler Jonas Gahr Støre på høygir i pressen, når de får være anonyme. Men på partimøtene møtes Støre med enstemmig applaus. Hva er det som skjer i Arbeiderpartiet. Det skal vi snakke om i denne ukens utgave av Morgenbladets podcast om politikk og økonomi. Der vi også skal se om det er mulig å lete seg frem til noen politiske forskjeller mellom aktørene på denne branntomten av et parti.

More episodes

View all episodes

  • BØKER: Hva skal til for at vi vil lese om sykdom?

    31:05|
    Mor Vigdis Hjorth og datter Line Norman Hjorth ble begge diagnostisert med brystkreft, med kort tids mellomrom. I boken Kul i brystet forteller de om et år med sykdom, tanker, fellesskap og ensomhet – ja, om sitt opphold i de sykes rike.
  • POLITIKK: En sliten regjering vil falle

    26:24|
    Så gikk de endelig lei, tre og et halvt år med strømkrise og trenering av EU-debatten var nok. Sannsynligvis blir det regjeringskrise neste uke, og det er ikke lett å si hvorfor, men vi forsøker.
  • KULTUR: David Lynch åpnet døren til noe annet

    32:14|
    Forrige uke døde David Lynch. Den amerikanske regissøren, billedkunstneren, musikeren, skuespilleren og hobbyværmelderen var en av sin generasjons største filmskapere, og noe så sjelden som en folkelig avantgardist. Lynch er best kjent for tv-serien Twin Peaks og filmer som Blue Velvet og Mulholland Drive, men var også en pålitelig kilde til underfundige påfunn og severdige intervjuer. I dagens episode snakker Lynch-fan Aksel Kielland og Trollmannen fra Oz-entusiast Elise Dybvig om det å se filmer og tv-serier som ikke er så veldig interessert i at vi skal forstå dem.Anbefalinger:Elise: Filmskaper Mike Leigh intervjues på podkasten til komiker Marc Maron:  https://www.wtfpod.com/podcast/episode-1607-mike-leighAksel: Verkene til David Lynch. Tekster nevnt i denne episoden:https://www.morgenbladet.no/kultur/2025/01/17/david-lynch-1946-2025-en-av-etterkrigstidens-storste-kunstnere/
  • BØKER: Er reiseskildringen den nye romanen?

    32:04|
    En 700 sider lang reiseskildring fra det som en gang var det portugisiske imperiet ble den bestselgende boken i Norge i 2024. Erika Fatlands Sjøfareren har begeistret kritikere og lesere og i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast tar vi en kikk på boken.
  • POLITIKK: Hvem kan styre landet som ble for rikt?

    26:04|
    Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte kritiserer norske politikere for å ha brukt oljerikdommen til å svekke skaperkraften og næringslivet. Er boka hans intellektuell latskap som overser ekspertene? Eller stemmer det at Norge er for lite produktivt? Og kan Støre fortsette å styre landet som ble for rikt?
  • KULTUR: Vampyrer og horror for middelklassen

    33:05|
    I over hundre år har filmskapere vært fascinert av grev Dracula. Eller grev Orlok, som han heter i Robert Eggers Nosferatu, den nye utgaven av stumfilmklassikeren fra 1922. Men har egentlig vampyr-skikkelsen noe i dette århundret å gjøre?  Ukens episode handler om middelklasse-skrekk og hva som skjer når stemning og stil blir viktigere enn substans. Aksels anbefaling: Dokumentaren Jerry Springer: Fights, Camera, Action. Tilgjengelig på Netflix.Elises anbefaling: Markering av filmskaper Vibeke Løkkebergs 80-årsdag på Cinemateket i Oslo: https://www.cinemateket.no/filmer/loperjentenArtikler og verk nevnt i episoden:Nosferatu (2024) Kan sees på kino. Nosferatu – Eine Symphonie des Graues (1922) Regi: F. W. Murnau (Tilgjengelig på strømmetjenesten Mubi) Nosferatu – Phantom der Nacht (1979) Regi: Werner Herzog (Tilgjengelig på strømmetjenesten Mubi)Dracula av Bram StokerFictions of loss in the Victorian fin de siècle: Identity and empire av Stephen Arata. Her kan du lese om rettssaken mot Dominique Pelicot: https://www.morgenbladet.no/ideer/kommentar/2024/12/19/gisele-pelicot-viser-at-metoo-ikke-gikk-langt-nok/Richard Brodys anmeldelse av filmen i The New Yorker: https://www.newyorker.com/culture/the-front-row/the-new-nosferatu-drains-the-life-from-its-predecessor
  • POLITIKK OG ØKONOMI: Regjeringen tyr til Frp og avlyser naturkrisen

    25:13|
    I naturpolitikken har regjeringen valgt side. Den vil heller være sammen med Fremskrittspartiet enn de andre rødgrønne.Hva er forklaringen? Politisk taktikkeri, Draghi-rpporten om EUs konkurransekraft, eller ulven “gw 950M” som spiste Ursula von der Leyens ponny?
  • POLITIKK OG ØKONOMI: Høyre druknet av høyrebølgen

    25:48|
    Var 2024 året da høyrebølgen slo partiet Høyre over ende? Den store politiske endringen i år var ikke at regjeringen slet på meningsmålingene, Men at Frp overtok for Høyre som landets største parti. Hvorfor skjedde det? Og hvordan vil det endre politikken til de som ligger an til å vinne neste års valg. Det skal vi snakke om i årets siste utgave av podkasten.
  • KULTUR: Spådommer og kulturelle nyttårsforsett

    32:46|
    I fjor var kulturjournalist Elise Dybvigs nyttårsforsett å reise jorden rundt gjennom film. Det gikk ikke helt etter planen. I denne episoden av Morgenbladets kulturpodkast er det både tid for å se seg tilbake og å skue inn i fremtiden. Hvilken film gjorde mest inntrykk i 2024? Hvilke hendelser eller trender var det umulig å overse? Hva vil året som kommer bringe? Og hvilke muligheter finnes hvis en vil se litt mer forskjellig type film og tv i 2025?