Share

cover art for POLITIKK OG ØKONOMI: Aps problem forsvinner ikke med Støre

Morgenbladets podkaster

POLITIKK OG ØKONOMI: Aps problem forsvinner ikke med Støre

Partifellene baktaler Jonas Gahr Støre på høygir i pressen, når de får være anonyme. Men på partimøtene møtes Støre med enstemmig applaus. Hva er det som skjer i Arbeiderpartiet. Det skal vi snakke om i denne ukens utgave av Morgenbladets podcast om politikk og økonomi. Der vi også skal se om det er mulig å lete seg frem til noen politiske forskjeller mellom aktørene på denne branntomten av et parti.

More episodes

View all episodes

  • KULTUR: Doktor! Jeg har fått listefeber!

    26:13|
    Det er den tiden på året: Aviser, enkeltpersoner og nisjenettsteder presenterer oss for det som var best i 2024. I tillegg blir det stadig mer vanlig å få egen brukerdata oppsummert gjennom lister. Hva sier det for eksempel om deg som person, at du hørte på akkurat disse bandene fra året som gikk? Ukens episode handler om listens form og funksjon, fra praktisk verktøy til overvåkningens glade ansikt.Aksels anbefaling: Boken Code: Damp: An Esoteric Guide to British Sitcoms av Sophie Sleigh-JohnsonElises anbefaling: Musikalsøndag på cinemateket i Oslo, søndager klokken 16.00.Verk og artikler nevnt i episoden:Kritikernes favoritter fra 2024: https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/12/06/kritikernes-favoritter-2024/List Cultures, Knowledge and Poetics from Mesopotamia to BuzzFeed, av Liam Cole YoungWikipedia-liste over filmer som er blitt sendt som mandagsfilm på NRK:https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_filmer_som_er_blitt_sendt_som_mandagsfilm_p%C3%A5_NRK
  • BØKER: Hylland Eriksens forfatterskap

    31:31|
    Det å finne ut hvor mange bøker Thomas Hylland Eriksen skrev i sitt liv, er i seg selv en slags utfordring. Bare siden 2022 har han stått bak 10 bøker, som forfatter eller redaktør. I forrige uke gikk han altså bort, 62 år gammel. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om noen få av dem.
  • KULTUR: Musikal-spesial!

    33:23|
    For lenge siden var musikalen en svært populær og innbringende filmsjanger, en sjanger som til og med ofte lå i front når det gjaldt bruk av kamera, musikk og fortellerteknikk. Men så mistet musikalen fotfestet sitt i kulturen, og kinogjengere måtte ta til takke med sporadiske enkeltverk. Hva skjedde? Hvorfor synes så mange at det er rart når noen synger på film? Og kan et populærkulturelt fenomen med artisten Ariana Grande som rosa, overfladisk heks få sjangeren opp og gå igjen?Elises anbefaling: Filmmusikalene Pikene fra Rochefort (1967) og The Boy Friend (1971).Aksels anbefaling: Den kinoaktuelle horrorfilmen Heretic (2024)Elises sak med flere musikalanbefalinger: https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2024/11/23/musikaler-kan-vaere-ren-filmmagi-hvorfor-er-dagens-varianter-sa-darlige/Elises sak om musikalformen: https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2021/09/02/hvorfor-i-all-verden-er-filmmusikalen-tilbake/Bøker:Om Brecht og om teater av Jens BjørneboeThe Making of the Wizard of Oz av Aljean Harmetz
  • BØKER: En bok om et begrep om en verden som venter på noe vondt

    27:05|
    Hvis det er noe som kjennetegner de siste to tiårenes politiske landskap, så er det at store bevegelser blusser opp, får enorm oppslutning og forsvinner igjen uten å sette nevneverdige spor. Fra Occupy-bevegelsen i kjølvannet av finanskrisen via antielitistiske opprør i Europa til Black Lives Matter: Store folkemengder i gatene feiler gang på gang i å materialisere seg i politiske konsekvenser. Dette har den purunge, belgiske idéhistorikeren Anton Jäger satt på begrep i en bok som nå foreligger på dansk og som heter Hyperpolitik: Ekstrem politisering uden konsekvenser. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om denne boken og kanskje et par andre som er nyttige nå i den merkelige tiden mellom Donald Trumps triumf og hans tiltredelse. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK OG ØKONOMI: Adjø, Tajik. Hallo, Giske!

    25:47|
    Det kan virke som en forbannelse. Er du blitt valgt av Jonas Gahr Støre som en av Aps fremste tillitsvalgte ender du med å bli kastet ut – ikke bare av regjering, men også av Stortinget. Det skjer samtidig som Trond Giske, han som virkelig ble kastet ut av partiet, trosser alle regler og er på vei tilbake.
  • KULTUR: Stavanger på 80-tallet eller Sarpsborg på 00-tallet? 'Lykkeland' vs. 'Kids in Crime'

    29:47|
    TV2s Kids in Crime,  foregår i Sarpsborg ved årtusenskiftet. NRKs Lykkeland, som viser deg Stavanger den gang skulderputene var store og håret voluminøst. Hvem av disse klarer best å vekke fortiden til live? Det er duket til en episk kamp mellom Vestlandet og Østfold i dagens episode. Og hvordan føles det egentlig å se sitt eget oppvekststed skildret på film- og tv-skjermen? Elises anbefaling: Romanen Brian av Jeremy CooperAksels anbefaling: Kids in Crime og Distant Ruptures av Christopher "CF" Forgues.
  • BØKER: De som skriver «jeg» i kjendisenes bøker

    31:20|
    «Min historie». «Med egne ord». Dette er vanlige undertitler på veldig vanlige bøker i bokhandelen. Ofte prydes disse omslagene av et stort bilde av et velkjent fjes, en kjendis. Og på den plassen der forfatterens navn pleier å stå, står kjendisens. Men mange av disse bøkene er ikke skrevet av dette kjente mennesket, det er ghostwritere eller skyggeforfattere som har sittet ved tastaturet. Dette er en gammel, men merkelig underbelyst praksis som står sentralt i produksjonen av bøker i Norge i dag. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om skyggeforfattere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK OG ØKONOMI: Bør vi slakte oljefond-sparegrisen for å hjelpe Ukraina?

    27:13|
    Stortinget vil gi mer penger til Ukraina enn regjeringen hadde planer om. Det betyr mye for Ukraina, men også for hvordan vi styrer økonomien i Norge. Aslak og Maria snakker om krittstreker, press-virknings-beregninger, økonomiske modeller, og en 25 år gammel Frp-plan som først nå ser ut til å bli virkelighet.