Share

cover art for Makta og bøkene

Morgenbladets podkaster

Makta og bøkene

I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast skal det på en måte handle om en TV-serie. Det skal til og med handle om tv-serien «alle snakker om», som det heter. NRKs Makta, som handler om Gro Harlem Brundtlands vei til nettopp makta, har begeistret både seere og kritikere. Og den står på skuldrene til et helt bibliotek av bøker om Arbeiderpartiets og sosialdemokratiets historie i Norge. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.

More episodes

View all episodes

  • Bokpodkast: Rachel Cusk, kunsten og livet

    32:40|
    Få forfattere kan sies å ha samme forunderlige kombinasjon av litterær eksperimentvilje og kommersiell appell som Rachel Cusk. Med romaner som stritter imot det meste man tenker på som leservennlighet, har hun blitt et av verdenslitteraturens største navn. Og i sine seneste romaner har hun beveget seg mot billedkunsten på en måte som får konsekvenser helt ned i språket hennes. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • 4. Tid for europeisk selvpisking

    27:10||Season 3, Ep. 4
    Et høyreradikalt parti, AFD, har for første gang siden andre verdenskrig vunnet et delstatsvalg i Tyskland. Var det ikke nettopp for å hindre dette at EU ble til? Hvor dårlig går det egentlig med det europeiske fellesskapsprosjektet? Det er tid for europeisk selvpisking i podkasten «Morgenbladet politikk og økonomi». Les også Aslaks kommentar Europas kamp for ikke å tape den globale konkurransen.
  • Bokpodkast: Vi forbanner Silicon Valleys elv

    37:23|
    Når man leser om og ser på hva teknologiverdenens mektigste mennesker skriver og foretar seg, får man en klar følelse av at verden fremstår temmelig annerledes sett fra Silicon Valley. Men hva er egentlig forskjellen på det de ser og det vi ser? Er Elon Musk verdensånden til hest eller er han bare en fyr som har gått seg bort i sitt eget tankespinn? En ny bok gir oss – kanskje ufrivillig – et glimt inn i den verdensanskuelsen som dominerer blant mektige menn på toppen av teknologihierarkiet. Den er dessuten skrevet av en som har hatt enorm betydning for hvordan vi forstår politikk og valg. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • 3. Kan kongesladder fremme demokratiet?

    25:59||Season 3, Ep. 3
    Vi blir ikke kvitt det, men vi kan snakke om det. Det norske kongehuset er et av de beste eksemplene på norsk stiavhengighet. Er det norske «vi» og familiepolitikk alt de har å tilby? Det handler om verdikonservatisme og demokrati i denne ukens episode av Morgenbladet politikk og økonomi, men utgangspunktet er et kjendisbryllup i Geiranger.Vil du lese mer? Forrige uke utforsket Morgenbladet om vi bør vi ha en ny folkeavstemning om kongehuset? Og ideer-redaktør Ingeborg Misje Bergem mener Høiby-saken sier noe veldig ubehagelig om dagens Norge.
  • Bokpodkast: Sterk presidentkandidat, elendig bok

    31:17|
    Et politisk landsmøte er ikke bare et politisk landsmøte, i hvert fall ikke når det foregår i USA og markerer begynnelsen på slutten av en presidentvalgkamp. Denne uken møtes demokratene i Chicago for å fortelle verden om Kamala Harris’ fortreffelighet, men det er ikke første gang at demokratene har avholdt sitt landsmøte i denne byen. Og parallellene mellom da og nå kan avleses i en klassiker i den politiske journalistikken. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Olaug Bollestad og Trond Giske: Hvem er minst viktig for norsk politikk?

    24:17|
    Trond Giske er på vei tilbake til Stortinget, KrF-leder Olaug Bollestad kjemper for sitt politiske liv. Det blir maktkamp i podkasten denne uken – eller handler det bare om uegnede ledere som nekter å gi seg? Skal vi bry oss om bråket? Og hva kan tidligere LO-leder Gerd-Liv Vallas avgang lære oss om varselets rolle i interne politiske slag?
  • Bokpodkast: «Og siden igjen en og anden lap»

    30:19|
    Knut Hamsuns nazisme er norsk litteraturhistories største traume. Det er først det siste tiåret at politikken hans er blitt en selvfølgelig del av diskusjonen om de store romanene – enten man mener at de fortsatt står seg eller at de kneler under vekten av ideologi. Og ingen roman er så omdiskutert som Hamsuns kanskje aller største, Markens grøde. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Hvordan styre økonomien gjennom en akutt krise?

    44:13|
    Livesamtale fra Arendal: Kristin Halvorsen var finansminister da den store finanskrisen rammet verden i 2008. Ida Wolden Bache er sentralbanksjefen som fikk dyrtiden i fanget. Hvordan var det å sitte med ansvaret for norsk økonomi da krisen rammet? Hvordan preget krisen muligheten til å takle andre pågående kriser som klimakrisen? Hva er lærdommen til neste akutte krise?
  • 24. Jens kommer hjem! Men til hvilket Norge?

    25:16||Season 2, Ep. 24
    Politikk og økonomi: Onsdag ble det klart: Jens Stoltenberg har fått en etterfølger i Nato. Vi feirer at mannen som er blitt selveste referansepunktet for det gode og trygge sosialdemokratiet kan komme hjem igjen. Vi spør ikke om han skal bli statsminister, sentralbanksjef eller styreleder i Equinor, men om han i det hele tatt vil kjenne igjen det Norge han forlot? Eller har vi forandret oss like mye som den verden han nå forlater?Vil du lese artiklene Maria og Aslak snakker om i episoden? Her finner du Sun Heidi Sæbøs kommentar om Nord-Korea, artikkelen fra i fjor sommer der Norges ledende utenrikspolitikere tenker høyt om sikkerhetspolitikk, Hanne Østli Jakobsens sak om norsk forskningssamarbeid med Kina fra forrige uke, spesialnummeret om Jens Stoltenbergs første regjering, og en reportasje om det danske politiske stjerneskuddet Alex «Daddy» Vanopslagh. Og sist, men ikke minst: En demo-video av Snow Rabbit-maskinen i Oslo-marka.