Share

cover art for KULTUR: Snehvit og de passive prinsessene

Morgenbladets podkaster

KULTUR: Snehvit og de passive prinsessene

Når Hollywood lanserer sine største og dyreste filmer, gjør de det med brask og bram – i alle fall pleier de å gjøre det. Da Disney nylig hadde premiere sin nyinnspilling av Snehvit, var imidlertid markedsføringen såpass forsiktig og halvhjertet at de fikk følelsen av at de angret på at de i det hele tatt hadde laget filmen. 

Live action-versjonen av Snehvit og de syv dvergene fra 1937 har vært preget av problemer siden før innspillingen startet. Vi snakker om filmens kontroverser, filmens innhold og hva den sier om Disneys (og vårt eget) forhold til prinsesser.


Har du spørsmål du vil vi skal diskutere? Send til: ed@morgenbladet.no

Aksels anbefaling: Pim & Francie, Amnesia: The Lost Films of Francis D. Longfellow og Amnesia Supplementary Newsletter No. 2 av Al Columbia.

Elises anbefaling: Teksten “Hvor er alle mine hvite venner” av Hannah Wozene Kvam, publisert på Scenekunst.nohttps://scenekunst.no/artikler/hvor-er-alle-mine-hvite-venner

Verk nevnt i episoden:The Story of Film av Mark Cousins

Tatt av vinden (1939) Regi: Victor Fleming

Trollmannen fra Oz (1939) Regi: Victor Fleming

Wicked (2024) Regi: Jon M. Chu

More episodes

View all episodes

  • POLITIKK: Arbeiderpartiet rir Trumps tollangrep

    27:44|
    Vinden kan snu svært fort! Det er ikke lenge siden stormene på verdensøkonomiens hav så ut til å roe seg. Nå er vi midt i en orkan utløst av Trumps tollangrep. Men ting snur også fort andre områder. Det er ikke lenge siden Arbeiderpartiet var skipet alle rotter så ut til å forlate. Nå er alle seil heist og de rir på stormen.
  • POLITIKK: Norges bank er på kjøret

    26:33|
    Før hadde vi pesten som slo til brått og overraskende og kullkastet livene våre. Nå har vi renten som hopper opp og ikke vil ned igjen og knuser feriedrømmer, boligdrømmer og og regjeringens drøm om gjenvalg. Men burde vi slutte å bry oss så mye om renten som selv sentralbanksjefen ikke har kontroll på?
  • KULTUR: Hva skjedde med bruktbutikken?

    30:55|
    Det er vår! Nesten, i hvert fall: Loppemarkedssesongen er noen sekunder unna, og reklameplakater for det store, digitale bruktmarkedet oppfordrer oss til å selge vintertøyet fremfor å legge det tilbake i skuffen. Å selge og kjøpe brukt er ikke hva det en gang var, og i denne episoden tar vi for oss brukthandelens forvandling fra et overfylt, kaotisk sted til lyse og romslige butikker. Hvordan endrer klimakrisen synet vårt på brukte varer, og hvor bærekraftig er egentlig dagens bruktmarked?Artikler nevnt i episoden:https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/gjenbruk-av-klaer-redder-overhodet-ikke-miljoet/17027742/#:~:text=Nordmenn%20er%20i%20verdenstoppen%20for,110.000%20tonn%20kl%C3%A6r%20og%20tekstilerhttps://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/gjenbruk-av-kler-ikke-sa-vanlig-som-du-trorAnbefalinger:Aksel: Podkasten Grifthorse.Elise: Boken Verdens bedste film av Sebastian Cordes.
  • BØKER: Dag Solstad (1941–2025)

    28:07|
    Ingen forfatter har betydd så mye for de to leserne som snakker i denne podkasten. Når Dag Solstad er borte, og vi skal forsøke å si noe om hva som står igjen, er spørsmålet bare: Hvor skal vi begynne? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK: Erna-spesial!

    25:25|
    Erna Solberg skal vinne valget ved å holde ektemannen i husarrest i Bergen og forøvrig fremstå kjedelig, trygg og forutsigbar. Modellen er Tysklands eks-kansler Angela Merkel. Kan man tenke seg et dårligere utgangspunkt for en valgkamp, eller undervurderer vi enda en gang Solbergs evne til å fly som en humle.
  • KULTUR: Det Sophie Elise-industrielle kompleks

    32:56|
    Den nye NRK-serien Rekviem for Selina tar for seg tittelkarakterens vei fra en utstøtt tenåring i gokk, avdeling Nord-Norge til statusen som landets mest berømte – og forhatte – påvirker. Hovedpersonen Selina Isabelle er tydelig inspirert av Sophie Elise Isachsen, og Isachsen har også vært manuskonsulent på serien, som skildrer den norske rosabloggingens gullalder. Betyr det at vi endelig har fått en norsk serie som tar påvirkere på alvor? Eller er dette bare enda en brikke i det Sophie Elise-industrielle komplekset?Aksels anbefaling: Boken Industry of Magic & Light av David KeenanElises anbefaling: Dokumentaren In from the cold? A portrait of Richard Burton (1988), som er tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix.Og Elises e-postadresse, skulle du ha et kulturelt spørsmål du ønsker å få svar på: ed@morgenbladet.no (Generelle tilbakemeldinger er også svært velkomne!)Relevante artikler for episoden: Vilde Imelands skildring av bloggerens ferd mot den helproffe påvirkerbransjen:https://www.morgenbladet.no/kultur/reportasje/2021/11/12/vixen-awards-bloggerens-ferd-mot-den-helproffe-pavirkerbransjen/Anders Firing Lundes tekst om Sophie Elise som den lidende kunstneren:https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2025/02/22/sophie-elise-har-overtatt-rollen-til-den-lidende-kunstneren/
  • BØKER: Episoden hvor vi foreslår at all norsk litteratur bør bli en app

    27:03|
    Er litteraturoffentligheten et lukket og snobbete sted hvor det ikke er plass til bøkene som folk flest egentlig leser? Diskusjonen om innenfor og utenfor i samtalen om litteratur er evig, men spørsmålet er om den ikke ser litt annerledes ut når lesing som sådan har mistet så mye av sin posisjon i offentligheten og menneskers liv. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om hvordan vi snakker om litteratur, og om denne samtalen kanskje tjener på å finne noen nye former. Og vi lufter «a modest proposal» for en ny litteraturformidling. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK: Jens skulle bare gjøre én siste jobb…

    24:22|
    Har Jens Stoltenberg for andre gang tatt en jobb som blir helt annerledes enn både vi og han trodde? Da han sa ja til å bli finansminister, var han fortsatt sikker på at det var skjedd et makroøkonomisk mirakel både her og i de fleste andre vestlige land. Prisstigningen gikk ned uten at arbeidsledigheten gikk opp. Nå har plutselig prisene her hjemme begynt å gå opp igjen, samtidig som verden frykter at Donald Trump vil gi blaffen i å betale USAs gjeld – blant annet til det norske oljefondet.