Morgenbladets bokpodkast

Share

Krigen i Ukraina sett gjennom en roman og en tv-serie

I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en krigsroman som praktisk talt beskriver katastrofen som utspiller seg i nåtid, og om tv-serien Volodomyr Zelenskyj var mest kjent for før han ble president. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.

More Episodes

  • Muligheten av et tidsskrift

    31:33
    «Tidsskriftene er i dag våre mest følsomme måleinstrumenter for eksistensen av en demokratisk, kritisk offentlighet. At den er truet, vet alle. Så lenge vi har tidsskriftene, kan vi likevel regne med at den ikke helt har opphørt å fungere.» Dette skrev litteraturforsker Per Thomas Andersen i 1990. Spørsmålet i dag er kanskje: Har vi fremdeles tidsskriftene? Er det mulig å drive et tidsskrift i 2023, er det noen som leser tidsskrifter lenger? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.
  • Den (nesten) tapte kunsten å selge jævlig mange bøker

    29:28
    Det var en gang i Bok-Norge at folk kjøpte utrolig mange bøker. Hver fjerde nordmann var bokklubbmedlem, bokhandlene kokte av kunder, titusenvis av mennesker møtte opp for å se sine favorittforfattere i bokbad og bokfester. Dette var bokpushingens tidsalder. Hva kan denne tapte tiden fortelle oss om Bok-Norge nå – og fremover? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.
  • Vi skal bare – så da blir det et gjenhør om Albert

    28:15
    Denne uken byr vi på et gjenhør om Gunilla Bergström og hennes uforglemmelige Albert Åberg. Denne episode ble første gang sendt i august 2021, da Gunilla Bergstrøm døde. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Hvis vinyl skal være motstandsvåpenet, er det bare å gi opp

    31:34
    Vi er omgitt av innhold. Vi puster innhold. Men hva er egentlig innhold for noe? Er det ganske enkelt alt det som finnes på internett, eller på skjermene våre? Eller er det vanskeligere å definere enn som så? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast forsøker vi å nærme oss hva begrepet innhold faktisk betyr, og om hva som følger med på lasset når det vi før kjente som konkrete sjangre, medier og uttrykk havner i den store innholdskverna. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.
  • Å lese eller ikke å lese, det er spørsmålet

    30:39
    Spiller det egentlig noen rolle om vi leser bøker? Er det egentlig et problem om skjermen tar bokas plass i livet og i samfunnet? Dette er spørsmål vi ser ut til å ha vanskelig for å forholde oss til. Noen ganger mener vi ja, andre ganger mener vi nei, og stort sett oppfører vi oss uansett som om vi mener nei. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om lesing, og om hvordan vi tenker på lesing. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.
  • Jøss, det var veldig lite knark og knulling i denne boka

    33:12
    Få, om noen, norske forfattere skriver med en slik litterær påståelighet som Hanne Ørstavik. Siden debuten i 1994 har hennes romaner filleristet leserne på stadig nye måter. Nå er hun ute med en ny roman, bli hos meg, og den snakker vi om i denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.
  • 10. Hvordan lager man god satire om påvirkerbransjen?

    30:06
    I den nye norske humorserien «Cammo» møter vi en fiktiv påvirker som går personlig konkurs og ender opp med å jobbe som støttekontakt for en person med Downs syndrom. Er det god satire, eller er det litt for lett å gjøre narr av påvirkeren? Morgenbladets filmpanel diskuterer påvirkerens rolle i offentligheten og eget liv, og Ulrik forklarer hvorfor han omtaler seg selv som «transport-influencer».Med Morgenbladets kulturjournalist Elise Dybvig, og filmanmeldere Viviana Vega, Ulrik Eriksen og Aksel Kielland.  
  • Fra internettpoesi til selvhagiografi

    30:36
    «Min opplevelse da jeg skrev den første boken min, var at mye av litteraturen gikk på autopilot uten egentlig å anerkjenne at internett hadde skjedd.» Disse ordene tilhører forfatteren Audun Mortensen, som ikke kan beskyldes for å gå på noen slik autopilot. Men har den norske litteraturen for øvrig berøringsangst overfor den digitale kulturen? Og er det slik at litteraturen må være ny for å være god? Det tenker vi høyt omkring i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Og siden intet menneskelig er oss fremmed, sneier vi også innom NRK-veteran Christian Borchs erindringsbok Bak kulissene, som har vakt en viss debatt denne uken. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.
  • 9. Har spillet endelig fått sitt gjennombrudd i film og tv?

    29:43
    Å lage film og tv-serier basert på data- og videospill har lenge vært en utfordring for bransjen, men suksessen til HBO-serien «The Last of Us» og den nye Super Mario-filmen kan tyde på at «spill-forbannelsen» i film og tv endelig er brutt. Men hva kan spillet tilføre filmen, og omvendt? Morgenbladets filmpanel diskuterer hvorfor Hollywood tilsynelatende kaster seg over spill i jakten på fremtidens kassasuksesser, og hvorvidt det egentlig er noe gøy å se en film eller tv-serie basert på et spill man ikke har spilt selv. Med Aksel Kielland, Ulrik Eriksen, Elise Dybvig og Viviana Vega.Hør flere episoder av Morgenbladets filmpodkast her: https://open.spotify.com/show/2EWK3fMg9ioTEhY3diFsyC?si=3e8496274e374242