Share

cover art for Hvorfor klarer vi bare å forestille oss at verden går under?

Morgenbladets podkaster

Hvorfor klarer vi bare å forestille oss at verden går under?

«Morgenbladet kultur»: Til høsten er det presidentvalg i USA, og ifølge populærkulturen og deler av internett står det så ille til med amerikansk politikk og samfunnsutvikling at jordens undergang er rett rundt hjørnet. Ta den kinoaktuelle filmen Civil War, som er satt til en nær fremtid, til et USA i full borgerkrig. Samtidig er komikeren Jon Stewart tilbake som vert av nyhetssatireshowet The Daily Show, og det føles som om han aldri dro. Så er det dommedag vi har i sikte? Eller et valgkampår likt alle andre valgkampår? Og hva er egentlig problemet med å tenke på virkeligheten som om den har en rolle i en kommende katastrofefilm der alt går til helvete?


Referanser

Funny Weather av Olivia Laing

«Paranoid reading and reparative reading» av Eve Sedgwick https://www.ias.edu/sites/default/files/sss/pdfs/Critique/sedgwick-paranoid-reading.pdf


Elises anbefaling:

"The Biba Story: 1964-1975", utstilling på London Fashion and Textile Museum


Aksels anbefaling:

Why Don't You Love Me? av Paul B. Rainey.

More episodes

View all episodes

  • POLITIKK: Hvorfor kræsjer ikke børsene?

    27:47|
    Børsene stiger, mens demokratiene slik vi kjenner dem forvitrer. Hvorfor gjør de det? Og betyr det egentig noe? Velkommen til Morgenbladets podkast om politikk og økonomi der vi blant annet skal snakke om dobbeltstaten og om konsekvensene av at vi venner oss til Donald Trump.
  • KULTUR: Er Wes Anderson mest stil og staffasje?

    30:24|
    Den amerikanske filmskaperen Wes Anderson – den fremste stilisten i moderne film – er igjen kinoaktuell, denne gangen med The Phoenician Scheme. Stedet er et oppdiktet Midtøsten, året er 1950 og hovedperson er forretningsmann Zsa Zsa Korda (Benicio Del Toro). Her blir vi servert klassisk Anderson-estetikk – som en nøye uttenkt fargepallett, symmetri i hvert kamerautsnitt og replikker levert uten all verdens følelser.Men får vi noe mer enn en estetikk? Finnes det substans i Wes Anderson-stilen, og er stil noe det i det hele tatt er vits i å dyrke frem når kunstig intelligens kan kopiere deg på noen sekunder?Artikler og verk nevnt i episoden:https://slate.com/culture/2025/05/the-phoenician-scheme-wes-anderson-movie-michael-cera.htmlhttps://www.nytimes.com/2025/05/29/movies/the-phoenician-scheme-review.htmlBoken The Grand Budapest Hotel av Matt Zoller SeitzAnbefalinger:Elises anbefaling: Mickey One (1965) Regi: Arthur PennTilgjengelig på DVD eller BlurayAksels anbefaling: Science fiction- og fantasyfestivalen Norcon 31, arrangeres 13.-15. juni på Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo.
  • POLITIKK: Hvorfor er alle så sinte på Stoltenbergs skattelotteri?

    27:19|
    Forrige tirsdag skjedde det noe bemerkelsesverdig: En norsk politiker – Jens Stoltenberg– innrømmet at 30 år med politikk med å få uføre og unge inn i arbeidsmarked ikke har lyktes. Mangler politikerne mot eller kunnskap og kan et forskningsprosjekt til en halv milliard i så fall få oss ut av dødvannet?
  • KULTUR: Hvorfor gråter anmelderne?

    30:44|
    Kritikerne har begynt å gråte. Eller kanskje rettere sagt: De har begynt å fortelle at de gråter når de uttaler seg om bøker, filmer, kunst og spill. Og de er ikke de eneste. Youtube og sosiale medier flommer over av sterke følelsesmessige reaksjoner, hvilket setter sitt tydelige preg på disipliner som anmeldelser, anbefalinger og innholdsmarkedsføring, og rendyrkes i reaksjonsvideosjangeren.I denne episoden snakker Aksel og Elise om følelsenes plass i kritikken, hvordan dette har endret seg i løpet av de siste årene – og hvordan det henger sammen med større endringer i mediebildet og kulturen.Verk og artikler nevnt i episoden:Videoen «Leave Britney alone»: https://www.youtube.com/watch?v=WqSTXuJeTksKarima Furuseths kommentar om Vink: https://www.morgenbladet.no/ideer/vink-er-en-kirkegard-for-restaurantanmelderiets-potensial-som-kunstform/8894689Aksels anbefaling: Civil Polis – En man utan referenser og nettsiden/strømmetjenesten https://civilpolis.org:4533/Elises anbefaling: Vurdere å droppe siste Mission Impossible-film.
  • BØKER: Hvordan kåre de beste forfatterne?

    22:24|
    Neste uke offentliggjøres listen over de 10 beste norske forfatterne under 35 år. Det er tredje gang at Norsk litteraturfestival og Morgenbladet samarbeider om denne feiringen av den sterkeste, unge samtidslitteraturen. Denne uken ser vi tilbake på de to forrige listene, fra 2004 og 2015, og på tankene og arbeidet som ligger bak denne særegne kåringen. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK: Det grønne skiftet må gjøre noen forbanna!

    26:11|
    Forsøket på å få flest mulig partier til å enes om hva som skal være Norges klimapolitikk de neste årene har kollapset totalt. Høyre, som sistemann, trakk seg fra forhandlingene. Nå sitter Arbeiderpartiet alene igjen ved bordet. Hva er det politikerne er uenige om? Og enda viktigere: Er det egentlig bra at det blir stor splid om norsk klimapolitikk?
  • KULTUR: Er Joachim Trier overvurdert?

    33:10|
    Elise og Aksel har vært på Filmfestivalen i Cannes og snakker om filmene som vil prege året som kommer. De forteller om sine favoritter og filmene du godt kan hoppe over. Joachim Triers bejublede Affeksjonsverdi er selvsagt også en av filmene som diskuteres.Elises rapport fra premieren på Affeksjonsverdi:https://www.morgenbladet.no/kultur/joachim-trier-pa-bergmansk-grunn-i-cannes/9632788
  • BØKER: Knebler dagens minoritetslitteratur kritisk samtale?

    36:17|
    Bør arbeidet for større mangfold i litteraturen forsterkes eller nyanseres, eller kanskje sågar droppes? Spiller det noen rolle hvem som skriver samtidslitteraturen? Slike spørsmål har vakt betydelig debatt de siste årene, og de siste månedene. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast har vi fått besøk av forfatter, kritiker og historiker Ivo de Figueiredo som har skrevet et essay i denne ukens avis som ser denne problemstillingen fra en ny og svært tankevekkende vinkel. Med Bernhard Ellefsen og Ane Farsethås.
  • POLITIKK: Er mikropartiene løsningen eller problemet?

    25:37|
    Ensomhetspartiet og Partiet Fred og Rettferdighet har denne uka møtt kritikk. Er mikropartiene demokratiets sikkerhetsventiler, eller bidrar de bare til å lage medieshow av politikken?