Share

cover art for De beste bøkene vi har lest til nå i høst

Morgenbladets podkaster

De beste bøkene vi har lest til nå i høst

Bokhøsten er på sitt mest intense og i vår redaksjon føles det som om luften er fylt av bokutgivelser vel så mye som høstløv. I en mild protest mot flyktigheten, tar vi en pustepause og et blikk på hva vi har lest så langt i høst. Hvilke utgivelser er det leserne bør få med seg? Hvilke har vi fått med oss? Og hvilke venter i ukene og månedene som kommer? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen.

More episodes

View all episodes

  • Du er (nesten) god nok som du er

    36:10|
    Tidligere i år la magasinet KK (Kvinner og klær) ned «Bli ny»-spalten, en spalte der kvinner i tiår etter tiår ble gjort «nye» av magasinets stylister. Hvorfor fungerer ikke spaltens før/etter-konsept i dag? I ukens episode snakker kritiker Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig om hvem som bestemmer hva et attraktivt ytre er og hvordan idealutseendet har blitt erstattet av idealprosessen.Aksels anbefaling: Filmfestivalen Mirage i Oslo 9.-13. oktober og månedens film på cinemateket, I saw the tv glow.Elises anbefaling: Podkasten Things fell apart av Jon Ronson, tilgjengelig i blant annet BBC Sounds-appen eller her: https://www.bbc.co.uk/sounds/series/m0011cprVerk og artikler nevnt i episoden:Elises tekst om nedleggelsen av Bli ny-spalten:https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/09/20/farvel-til-den-vanlige-kvinnen/KK-redaktørens leder om nedleggelsen: https://www.kk.no/meninger/takk-for-folget-bli-ny-1/81480951Dokumentar om magasinet Vogue på strømmetjenesten Disney+: In Vogue: The 90sFilmen The Substance (2024) regi: Gary MarshallFilmen The Princess Diaries (2001) regi: Coralie FargeatEssaysamlingen til New Yorker-skribent Jia Tolentino Trick mirror: Reflections on self-delusion (2019)
  • Partiprogrammer: Politisk svada – og stedet der fremtiden fødes

    26:01|
    Det skal handle om partiprogrammer i denne ukens utgave av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi, disse bunkene med glanset ark og runde, ofte uforpliktende fraser. Men kanskje kan det vokse fremtid ut av politisk svada også?Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
  • En anti-guide til høstens tv-serier

    33:21|
    Hvorfor har åpningsscenen på tv-serier blitt så hektiske? Og hva forteller hektiske åpningsscener om dagens tv-landskap? I denne episoden av Morgenbladets kulturpodkast snakker journalist Elise Dybvig og kritiker Aksel Kielland om hvordan vi kan se film og tv i en verden der det nyeste ikke lenger er det viktigste.Aksels anbefaling: Filmen Megalopolis, regissert av Francis Ford Coppola, som nå går på kino.Elises anbefaling: Erotic vagrancy – Everything about Elizabeth Taylor and Richard Burton av Roger Lewis.Artikler, verk og andre greier nevnt i denne episoden:https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2023/07/07/strommetjenestene-sendte-tv-seriene-inn-i-en-ny-aera-na-er-den-over/https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/07/12/en-av-arets-beste-tv-serier/Våre beste år, serie på NRKDouglas is cancelled, miniserie på Sky ShowtimeThe Penguin, serie på MaxTulsa King, serie på Sky Showtime
  • Bokpodkast: Når sakprosaen vil ligne på romaner

    33:05|
    Boken Partiet er utvilsomt høstens mest omtalte utgivelse til nå. To Dagblad-journalisters forsøk på å formidle de interne stridighetene i Arbeiderpartiet har skapt både metodiske og – hva skal man si – mellommenneskelige diskusjoner. Hva er det egentlig en sakprosaforfatter gjør når vedkommende bruker kildene sine til å rekonstruere en samtale eller en scene? Og er resultatet sant? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Hvem er sykest: Arbeiderpartiet eller norske arbeidstagere?

    26:32|
    Sykefraværsminister Tonje Brenna opererte som hobbyforsker da hun onsdag lanserte ideen om at det er smarttelefonen som er årsaken til det stigende sykefraværet. Hennes teori var slett ikke så dårlig som den kan høres ut. Mer om både dette og om Ap-boka Partiet i denne utgaven av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi. Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
  • Bokpodkast: Neige Sinno

    30:13|
    Litterære undersøkelser av overgrep har stått sentralt i den franske metoo-bevegelsen. Og det i et land hvor asymmetriske, seksuelle relasjoner ikke bare har vært dysset ned, men sågar feiret av sentrale intellektuelle. Forfatteren Neige Sinno er aktuell med en bok som tar oppgjøret enda et skritt videre. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Tøffe-Jonas mot kriminalitet: Er det valgkampstrategi eller alvor?

    26:33|
    Tallene viser at det ikke er moralsk panikk når Ap plutselig tøffer seg opp i kampen mot kriminalitet. Men kan det virkelig være fordi ungdomskriminaliteten er i ferd med å forgifte samfunnet at Arbeiderpartiet nå løper over til den blå banehalvdelen – eller er det fordi det er der valget vinnes?
  • Tankemodellen som styrer politikken: diskontering spesial!

    26:04|
    En indrefilet i dag er bedre enn en indrefilet om hundre år. Men er en villrein i dag verdt mer enn en villrein i morgen? I ukens utgave av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi skal det skal handle om en av de viktigst ingrediensene i den politiske beslutningsmaskinen – diskontering.
  • Bokpodkast: Rachel Cusk, kunsten og livet

    32:40|
    Få forfattere kan sies å ha samme forunderlige kombinasjon av litterær eksperimentvilje og kommersiell appell som Rachel Cusk. Med romaner som stritter imot det meste man tenker på som leservennlighet, har hun blitt et av verdenslitteraturens største navn. Og i sine seneste romaner har hun beveget seg mot billedkunsten på en måte som får konsekvenser helt ned i språket hennes. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.