Share
Min död min begravning
#45 Ingvar Carlsson – Döden är svår hur den än kommer.
I det senaste avsnittet av min död min begravning inspelat den 28 februari, Olof Palmes dödsdag, gästas Barbro Ohlson Smith av Ingvar Carlsson. Han som mot sin önskan fick ta över ett jobb andra drömmer om. För Ingvar låg i stället en fruktansvärd anledning bakom det nya jobberbjudandet. Lyssna till Ingvars egen berättelse om hur döden följt honom sedan barnsben och lett till att han själv skrivit en bok om döden, den heter "I sällskap med döden". Hör honom berätta om hur kvinnorna i hans liv spelat en avgörande roll i de stora beslut han fattat kring sin karriär. Och om hans tankar kring den aktuella situationen i Europa och mediernas ansvar kring att hålla folkmoral och hopp uppe. Ett samtal med vår förre statsminister som ger oss inblickar i hans livslånga bana som statsman och politiker och om såren som aldrig kunnat läkas.
I sällskap med döden hittar ni här: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/287976/i-sallskap-med-doden/
More episodes
View all episodes
54. #54 Rebecca Krus - Du lämnade oss inte utan att vi såg det.
40:19||Season 4, Ep. 54Allt började med en fikastund då en vän berättade om att ha spelat på en begravning utan sörjande. Rebecka som själv sjunger vid begravningar, blev djupt berörd och startade en rörelse med frivilliga som närvarar vid vad hon kallar ensambegravningar. Idag har gruppen “Du går icke ensam” över 4000 medlemmar. I avsnittet delar hon med sig av känslor, funderingar och frågeställningar kring att delta i begravningar för någon man inte har en relation till. Rebecka menar att baksidan av vårt moderna samhälle är att människor kan leva och dö ensamma i Sverige utan att bli besjungna. “Vi är där för att representera mänskligheten och visa att du inte lämnade oss obemärkt”.Kontakt:ensambegravning@outlook.com53. #53 Ylva Björnberg – Egodöd.
38:18||Season 4, Ep. 53Ylva Björnberg är konsult som länge arbetat med framtidsspaningar för företag och organisationer. Mitt i livet drabbas hon av “egodöd”. En omvälvande identitetskris utlöst av alopeci, fullständigt håravfall. Ylva berättar om när gamla vänner inte kände igen henne och hur det känns att plötsligt bli känd som den skalliga. “Det kändes som hela min existens skulle upphöra”. Ylva har fått utveckla och förstärka sin personlighet för att kompensera för sitt tidigare karaktäristiska hårsvall. Idag lever hon genom två gestalter, något hon inte vill vara utan. I en krisande värld full av framtida omställningar, kan vi alla behöva veta mer om påtvingad transformation och hur man kan hantera det.52. #52 Rakel Eklund – Att vara i sorg är ett mänskligt tillstånd.
47:36||Season 4, Ep. 52Rakel Eklund forskar om barn som förlorat syskon eller föräldrar och föräldrar som har förlorat barn. Rakel har de senaste åren också medverkat i olika forskningsprojekt som utvecklat nya appar som kan användas av både barn och föräldrar kring hur man bättre kommunicerar med varandra kring döden.I programmet berättar hon om hur vi oftast hanterar dessa svåra situationer samt ger oss handfasta råd utifrån ha intervjuat många barn, tonåringar och föräldrar. Rakels generella råd - Ha mod. Det är inget farligt att prata om döden. Ett tungt ämne, men ett lättlyssnat avsnitt.minsorg.comungisorg.se51. #51 Conny Sohlberg – Jag hoppas få vara med om att normalisera döden.
50:16||Season 3, Ep. 51Conny Sohlberg är presstalesman på Fonus. 2023 fick Conny tidningen Resumés utmärkelse som en av Årets Superkommunikatörer i Almedalen. Som förnyare av en traditionell bransch har han gläntat på dörren till en för oss lite hemlig värld. Följ med när en företrädare från en av landets största begravningsbyråer berättar om den stora utveckling som sker nu, den röda tråd han söker och vad undersökningen; svenskarna och döden visar. För Sverige är i förändring. Från de äldre generationerna där döden inte var något man skulle prata så mycket om, till nya generationer där man stolt vill visa upp den avlidne med hjälp av bilder, musik och utsmyckning. ”Vi vill berätta vem vi är”.Om du vill kontakta Conny hittar du honom här.conny.sohlberg@fonus.se50. #50 Niklas Forsenberg – att hitta pengar till människor som minst anar det är roligast.
37:04||Season 3, Ep. 50Niklas Forsenberg är grundare till Cynk, bolaget som inventerar avlidnas försäkringar i jakten på dolda pengar till dödsbon och efterlevande. Det händer att man inte förstår att en begravning kostar och då kan en försäkringsutbetalning bli förlösande. Niklas tror att runt 1 miljard kronor aldrig hittar fram till rätt personer. Lyssna och lär dig mer om hur det kan komma sig, men hör även Niklas berätta om sitt eget liv, hur han kom i kontakt med begravningsbranschen och vilka utvecklingsmöjligheter han ser där. Han tycker också att det är medan du lever du ska underlätta för dina närstående. ”Man bör faktiskt tänka på vad som händer den dagen jag dör. Det kan bli bråk i familjen för att det inte är löst”.cynk.se49. #49 Maria Ahlsdotter - Sorg är inget jäkla halsband.
49:36||Season 3, Ep. 49När Maria Ahlsdotter svarar i telefonen är det hon knappt hör, livskamratens sista rosslande dödsögonblick. Hela hennes livsuniversum kraschar. Men det ofattbara att hennes partner Betsy rycks bort visar sig inte vara tillräckligt hemskt. Sjukvårdens, polisens och samhällets hantering av partnerns plötsliga dödsfall är katastrofal. Ointresset, kylan, slarvet, avsaknaden av rutiner. Ett oerhört gripande, men viktigt avsnitt om vad som kan vänta i dagens Sverige när det värsta tänkbara inträffar. Hör Maria berätta om det ödesdigra samtalet, de kritiska dagarna efter och hur hon hanterar sin absolut största livskris, bland annat genom egenförfattade texter. ”Längtan är något annat än saknaden.”48. #48 Terese Cedergren - Jag såg mig själv som frisk även fast jag var allvarligt sjuk.
38:36||Season 3, Ep. 48Terese är grundaren av Foodfolder. Under de senaste sju åren har Terese kämpat mot bröstcancer, leukemi, hudcancer och stroke. Varje sjukdomsfall kunde ha lett till döden eller gett livslånga konsekvenser. Trots att Terese har upplevt mer än de flesta när det kommer till hopplöshet och förtvivlan, har hon alltid haft en positiv inställning och inte betraktat sig själv som särskilt sjuk. Hon tror att styrka och driv spelat en avgörande roll för hennes överlevnad och möjlighet att leva ett relativt normalt liv idag. Terese betonar vikten av att inte stänga ute allvarligt sjuka personer. Ge oss möjlighet att delta, och om man inte kan, tackar man nej. Men fortsätt att inkludera. En gripande berättelse om hur Terese klarat allvarlig sjukdom, återhämtning och sedan mötas av nya motgångar.foodfolder.setobiasregistret.se47. #47 Hans Zingmark - Medvetandet anses vara vetenskapens största mysterium.
36:26||Season 3, Ep. 47Överläkare Hans Zingmark arbetar på intern- och lungmedicin på Halmstad sjukhus och forskar även om nära döden-upplevelser, NDU. 2023 fick han en studie publicerad i en internationellt vetenskaplig tidskrift. Trots att kroppen utifrån sett varit totalt avstängd har de varit med om tydliga och märkliga, men samtidigt positiva händelser, berättar han. NDU är kontroversiellt och delar både läkarkåren och allmänhet två läger - sant eller trams. Zingmark menar att det är viktigt att vi tar människor som upplevt NDU på fullt allvar och inte avvisar dem när de väl vågar berätta. Forskningen har förändrat hans syn både på livet och döden – ”Det finns en icke-fysisk aspekt av tillvaron”. Välkommen till en livepodd-inspelning från SBF, Sveriges auktoriserade begravningsbyråers kongress och mässa i Borlänge. Medpoddare är journalisten Susanne Westergren.Studien: Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological and hermeneutical studyKontakt till Hans Zingmark och information om kurs/retreat: merom-ndu.se46. #46 Ullakarin Nyberg – Självmord är en permanent lösning på ett tillfälligt problem.
46:19||Season 3, Ep. 46Ullakarin Nyberg är överläkare inom psykiatri med inriktning på suicidprevention.I Sverige är det cirka 4 personer om dagen som avslutar sina liv.Ullakarin vill därför att vi ska prata mer med varandra om hur vi mår. Hon ser också tecken på att samhället håller på att öppnaupp kring det här tidigare mycket tabubelagda ämnet.Ullakarins egen uppgift är att träffa de patienter som befinner sig i riskzonen för självmord.Att påverka den som slutligen bestämt sig är oerhört svårt, men det går.“Det enda som är farligt när man träffar en som tänker ta sitt liv är tystnad.”Till dig som har självmordstankarOm du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.Vem ska jag prata med?Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.Du kan till exempel kontakta:Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.Jourhavande präst nås via 112.Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.Källa: 1177.se