Share

Middeleeuwen
Boeken en boekgebruik in de Lage Landen
In deze aflevering neemt dr. Renske Hoff van de Universiteit Utrecht ons uitgebreid mee naar de Lage Landen in de loop van de 14de, 15de en een beetje in de 16de eeuw. We gaan kijken naar wie er lezen, hoe mensen lezen, wat mensen lezen en waar ze dat doen. En wat zeggen boeken en de omgang met boeken ons over de levens van de mensen die áchter die boeken zitten?
Shownotes
📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky
📮 Stuur een mail
📗 Meer lezen? De dissertatie van Renske verscheen als boek bij Brill: 'Involving Readers'
💻 Renske tipte de online tentoonstelling van Europeana: 'The art of reading in the Middle Ages'
🎤 Timo Epping
Support de show
💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwen
Zelf een (historische) podcast maken?
📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)
All music by Epidemic Sound
More episodes
View all episodes
17. Boek en gebed: de getijden in het Middelnederlands
53:27||Season 1, Ep. 17We gaan met dr. Anna Dlabačová en dr. Lieke Smits van de Universiteit Leiden naar de lange Late Middeleeuwen, te beginnen met 1383/1384: zeer waarschijnlijk het moment waarop Geert Grote de getijden in het Middelnederlands vertaalde. Maar wat zijn dat eigenlijk - getijden en getijdenboeken? Wat betekende de vertaling van die teksten van het Latijn naar de volkstaal? Hoe verspreidden die teksten zich, in welke vorm en naar welk publiek? En kunnen we wel spreken van het 'Getijdenboek van Geert Grote'...?Het onderzoeksproject 'Pages of Prayer' wordt gefinancierd door de European Research Council. Lees er hier meer over.Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📱 Volg 'Pages of Prayer' op Instagram📮 Stuur een mail💻 Meer informatie over het onderzoeksproject 'Pages of Prayer'💻 Meer lezen over het onderzoeksproject? Zowel Anna als Lieke schreef een blogpost!💻 Nog meer lezen? Anna schreef twee interessante artikelen (Open Access): lees hier en hier🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound16. (BONUS) Bibliotheken in de Lage Landen
15:11||Season 1, Ep. 16Met dr. Renske Hoff van de Universiteit Utrecht gaan we wederom naar de Lage Landen in de 14de, 15de en 16de eeuw, meer specifiek kijken we in deze bonusaflevering naar bibliotheken. Want wat moeten we ons in die periode voorstellen bij bibliotheken? En wanneer is iets 'een bibliotheek'? Waar waren ze te vinden, wie kwamen er en welke boeken stonden er in de collectie?Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail🎧 Luister hier naar de eerste aflevering met Renske: 'Boeken en boekgebruik in de Lage Landen'📗 Meer lezen? De dissertatie van Renske verscheen als boek bij Brill: 'Involving Readers'💻 Renske tipte de online tentoonstelling van Europeana: 'The art of reading in the Middle Ages'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound14. Benedictus van Aniane: kloosters, kloosterleven, kloosterregels (2/2)
33:04||Season 1, Ep. 14Het verhaal over Benedictus van Aniane gaat verder! Dr. Rutger Kramer van de Universiteit Utrecht praat ons bij over de omgeving waar we Benedictus vooral moeten plaatsen: het klooster. Wat is een klooster eigenlijk? In welke kloosters komen we Benedictus tegen? En welke rol speelt die andere Benedictus, Benedictus van Nursia, in het leven van Benedictus van Aniane? Afsluitend ook een grote, maar essentiële vraag: moeten we Benedictus van Aniane nou zien als een 'kloosterhervormer'?Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail🎧 Luister hier naar de eerste aflevering met Rutger: 'Benedictus van Aniane (1/2)'📗 Meer lezen? Rutger schreef het boek 'Rethinking Authority in the Carolingian Empire', verschenen bij AUP🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound13. Benedictus van Aniane (1/2)
37:10||Season 1, Ep. 13Met dr. Rutger Kramer van de Universiteit Utrecht kijken we uitgebreid naar het leven en de werken van Benedictus van Aniane. Wat weten we over zijn leven in de 8ste en 9de eeuw? Waarom wordt hij ook wel de 'tweede Benedictus' genoemd? Wat was zijn rol binnen de hofhouding van Karel de Grote en diens zoon en opvolger Lodewijk de Vrome? Rutger neemt ons in dit eerste deel mee naar de bronnen, naar het begin van het leven en de loopbaan en werken van Benedictus en meer.Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Rutger schreef het boek 'Rethinking Authority in the Carolingian Empire', verschenen bij AUP🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound12. De mystica Hadewijch (2/2)
31:15||Season 1, Ep. 12In dit tweede deel met professor dr. Veerle Fraeters van de Universiteit Utrecht gaan we nog verder door op het werk van Hadewijch, de beroemde mystica uit de dertiende eeuw! Veerle neemt ons mee naar de liederen van Hadewijch, maar ook naar haar visioenen. Wat weten we over deze bronnen die we kennen van Hadewijch? Wat vertellen ze ons? Maar ook: hoe is en wordt Hadewijch gewaardeerd?Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail🎧 Luister hier naar de eerste aflevering met Veerle: 'De mystica Hadewijch'📗 Meer lezen (en luisteren)? Veerle stelde met Frank Willaert het boek 'Hadewijch. Liederen' samen🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound11. De mystica Hadewijch (1/2)
46:27||Season 1, Ep. 11Met professor dr. Veerle Fraeters van de Universiteit Utrecht gaan we in een tweeluik kijken naar de 13de eeuw, naar het leven en het werk van de mystica Hadewijch. In dit eerste deel verkennen we wat we over haar weten... of vooral eigenlijk wat we allemaal niet weten! Welke bronnen hebben we over haar en van Hadewijch zelf? Veerle neemt ons uitgebreid mee in (een deel van) het werk van Hadewijch!Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail📗 Meer lezen (en luisteren)? Veerle stelde met Frank Willaert het boek 'Hadewijch. Liederen' samen🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound10. De kruistochten (2/2)
34:26||Season 1, Ep. 10In dit tweede deel van het tweeluik over de kruistochten neemt dr. Ivo Wolsing van de Universiteit Leiden ons mee langs verschillende aspecten van 'op kruistocht gaan': hoe waren kruisvaarders te herkennen en waarom gingen mensen op kruistocht? Maar we kijken ook naar het Midden-Oosten: wie woonden daar en wat was de situatie in onder andere de Levant in de loop van de 11de eeuw van onze jaartelling? We sluiten af met receptie: want hoe leefden en leven de kruistochten - of in ieder geval het begrip 'kruistocht' - nog altijd door, tot op de dag van vandaag?Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering met Ivo: 'De kruistochten (1/2)'📗 Meer lezen? Ivo tipte bij dit tweeluik het boek 'The World of the Crusades' van Christopher Tyerman📗 Nog meer lezen? Ivo sprak in de vorige aflevering over het boek 'Women and the Crusades' van Helen Nicholson💻 Ivo verwijst in de aflevering naar de serie 'De Kruisvaarder en de Sultan' van de EO uit 2019🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound9. De kruistochten (1/2)
38:57||Season 1, Ep. 9Dr. Ivo Wolsing van de Universiteit Leiden neemt ons in een fascinerend tweeluik mee in een enorm thema: de kruistochten! Maar het is ook een onderwerp waar onder wetenschappers veel discussie over is: want wat zijn dat nou precies, kruistochten? En hoe komen we aan de nummering van wat we zijn gaan beschouwen als de 'traditionele kruistochten'? Ivo neemt ons mee in die discussie, we kijken naar de bronnen en naar de aanloop naar en het verloop van wat we traditioneel de 'eerste kruistocht' zijn gaan noemen.Shownotes📱 Volg Middeleeuwen op Bluesky📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Ivo tipte bij dit tweeluik het boek 'The World of the Crusades' van Christopher Tyerman📗 Nog meer lezen? Ivo spreekt in deze aflevering over het boek 'Women and the Crusades' van Helen Nicholson🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of doe een eenmalige donatie via petjeaf.com/middeleeuwenZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound