Share

cover art for 216-RE-Allt föräldrar borde veta

Life with kids

216-RE-Allt föräldrar borde veta

Season 1, Ep. 216

Inspelat i december 2020. Vi publicerar ett av förra årets mest populära avsnitt, som tål att lyssnas på flera gånger, då man hör och tar till sig olika saker varje gång. Psykologerna och författarna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni som har kokat ner föräldraskapet till ett koncentrat. Utifrån forskning och erfarenheter ifrån föräldrautbildningar har de skrivit boken "Vad alla föräldrar borde veta". I boken presenteras den psykologiska tallriksmodellen med de ingredienser som har visat sig få störst betydelse och mest effekt för våra barns hälsa, motståndskraft och välmående när de blir stora. Detta och mycket annat djupar vi oss i!

More episodes

View all episodes

 • 223. 223 - Vardagslycka och meningen med allt

  52:13
  Vi återser professorn och författaren Micael Dahlén för att gå till botten med allt. Hur blir man lycklig i vardagen, mellan alla måsten och praktisk familjelogistik? Och vilken roll spelar familjen när det gäller meningen med livet? Svar på detta och mycket annat i årets sista podd!
 • 222. 222-Så får du en lugn och trygg förlossning

  39:06
  När allt runtomkring känns kaos är det lätt att tappa kontrollen och låta oron och rädslan ta över. Sunna Heli, grundaren till metoden Föda utan rädsla, förklarar hur vi kan ta tillbaka ägandeskapet över vår egen förlossning, hur man som medperson kan stötta innan och under förlossningen och vilka verktyg man kan använda för att genomföra förlossningen på ett lugnt och tryggt sätt, oavsett vart, när eller hur de yttre faktorerna ser ut.
 • 221 - Gör er redo för tonåren - Frigörelsens tid

  48:41
  Det kommer att smällas i dörrar. Det kommer att göra ont i hjärtat. Du kommer att gå sönder av oro. Och du kommer att få höra ord du inte trodde kunna komma ur ditt barns mun. Japp, vi pratar om att vara tonårsförälder.Tonåringar är nybörjare på frihet och en av föräldraskapets största utmaningar är att släppa lagom mycket och lagom fort, men det finns sätt att förebygga, hantera och skapa förståelse för varandra för att göra livet i familjen lite lättare.Trebarnsmamman, författaren och familjeterapeuten Hedvig Montgomery har skrivit bokserien Föräldramagi som i den avslutande delen handlar om Frigörelsens tid och som riktar sig till dig som är förälder till en 13-19-åring.
 • 220. 220 - RE-Kristoffer Appelquist

  43:50
  Inspelat december 2020.Möt pappa Kristoffer. Med två stora barn, en liten hemma och ett fjärde på väg får vi ta del av många lärdomar och erfarenheter. Det blev ett fint samtal om att låta barnen vara med i allt, att man visst ska skämma bort sina barn och det dåliga samvetet när man höjt rösten lite för högt utan anledning.
 • 219. 219 - Svåra samtal på lättare sätt

  48:56
  "Mamma, vart ska jag bo när du och pappa dör?" Ibland, ofta helt utan förvarning, ställer våra barn frågor som kan kännas lite svåra att svara på. När de är små gör de oftast det utifrån ren nyfikenhet, men runt 9-årsåldern börjar de fundera på riktigt kring existensiella frågor och det kan kännas ganska skrämmande för dem. Psykologen och författaren Reyhaneh Ahangaran guidar oss i hur vi kan vägleda våra barn under en känslig period och vi fördjupar oss i hur man hanterar frågor om döden, när allt inte känns bra och när det krånglar med kompisar.
 • 218. 218-Det livsviktiga snacket

  39:54
  Självmordsstatistiken bland barn och unga ökar, tvärtemot övriga åldersgrupper i landet. 2019 försökte 2500 barn och unga ta sitt liv och ca 160 av dem lyckades - det är 3 barn i veckan. Hur kan man som förälder minska riskerna för att ens barn inte ska drabbas av psykisk ohälsa? Vilka är de viktigaste skyddsfaktorerna och hur tidigt ska man börja?Vi träffar Anna Matzinger från Suicide Zero som varit med och tagit fram boken "Livsviktiga snack" som i våras skickades ut till alla hushåll där det bor en 9-åring. Vi pratar om statistik, vilka skyddfaktorer man kan se som är gemensamma för de barn som inte drabbas av psykisk ohälsa och hur man som förälder kan starta bra samtal med sina barn om hur man mår och hur det känns i kroppen.
 • 217. 217-Det kroppspositiva föräldraskapet

  55:54
  Hur är ditt förhållande till din egen kropp? "Komplicerat" är nog det ärliga svar jag skulle ge. Men tanken på att mina barn (också) kommer stå och kritiskt granska sina fina, små kroppar gör mig ledsen. Och att något som så kan börja ganska oskyldigt snabbt kan eskalera till ett kropps- och tillslut självhat gör mig rädd. Men hur kan man göra för att bygga ett positivt förhållningssätt hos små barn? Och hur kan man vända ett barn som redan börjat nedvärdera sin egen kropp? Och måste man verkligen älska sin egen kropp? Svar på detta och mycket annat i veckans samtal med författaren, journalisten och kroppsaktivisten Kajjan Andersson.
 • Poddserie 3 - Daniel Edfeldt

  14:37
  Detta avsnitt görs i samarbete med B.Wahlströms.Möte författaren Daniel Edfeldt som är aktuell med boken: Varning för spöken. Daniel berättar om hur och var han får sina bästa idéer och hur det går till när en bok blir till. Vi pratar om också om vikten av att som förälder hjälpa sina barn att komma över läs-tröskeln.