Share

cover art for Ung i politikken - LIVE fra Arena Trøndelag

Der livet leves

Ung i politikken - LIVE fra Arena Trøndelag

Ep. 143

Ukas episode er et liveopptak fra en samtale med tre unge politikere i Trøndelag på Arena Trøndelag i Stjørdal. De tre er Emilie Græsli (Ap), Lars Myhr Sandlund (Sp) og Vidar Sem (H). Hva er det som får unge til å engasjere seg i politisk arbeid, tross all kritikk og hets mot politikere? Hvordan blir unge mottatt av sine eldre kolleger i kommunestyrer, fylkesting og partier? Hvordan skal vi sikre rekruttering til demokratiske organer? Det var mye å snakke om!

More episodes

View all episodes

  • 189. Resultatet av tariffoppgjøret

    17:32
    Etter en natts forhandlinger på overtid ble KS enig med tre av fire forhandlingssammenslutninger. Akademikerne valgte å bryte forhandlingene, og her er Riksmekleren koblet inn for å finne en løsning.Vi spør hva resultatet innebærer for de ansatte, og for kommuner og fylkeskommuner som arbeidsgivere. Hva fikk KS gjort for å stimulere til mer heltid? Hva innebærer den lokale potten? Og hvem er den nye stillingskoden «fagarbeider med høyere fagskoleutdanning» for?Les mer om resultatet i tariffoppgjøret herI «Der livet leves’» intervjuserie med nye ordførere, er Halden-ordfører Fredrik Holm vår gjest.
  • 188. Kommuner på den russiske grensa

    25:49
    Hvordan er det egentlig å være nabo tett på den russiske bjørnen når sikkerhetssituasjonen tilspisser seg? Det er tema i denne ukas podkast.Kristiansand kommune og KS arrangerer toppmøte for ordførere fra hele Europa i forbindelse med at Demokratiuka går av stabelen for femte gang. Deltakerne vil diskutere hvilke utfordringer og muligheter regioner i EU/EØS-land har som grenser til Russland. Ordførerne fra grensekommunene Kherson i Ukraina, Przemyśl i Polen og Sør-Varanger i Norge skal fortelle om sine erfaringer.Ordfører Magnus Mæland fra Sør-Varanger, Norges eneste grensekommune til Russland, er gjest hos oss. Han forteller om hvordan han havnet i direkte klammeri med den russiske konsulen, og egen bekymring for økende press og påvirkning fra Russland.I tillegg har vi en prat med Jørn Holm-Hansen, forsker ved Oslo-Met og med Polen, Russland og Ukraina som spesialfelt. Han forklarer for oss hvorfor det ikke bare er enkelt å bryte alle bånd til Russland.
  • 187. Forhandlinger

    17:44
    Tariffoppgjøret i kommunesektoren er i gang. Vi tar temperaturen på oppgjøret sammen med KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i "Der livet leves" denne uka. Forrige mandag møtte KS' forhandlere forhandlingsdelegasjonene i LO, Unio, YS og Akademikerne møtte. De overleverte og offentiggjorde sine åpningskrav og tilbud, men de videre forhandlingene foregår bak lukkede dører, i fortrolighet mellom partene. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø letter litt på sløret om hvordan forhandingene foregår. Han forklarer KS' tilbud og vurderer generelt arbeidstakerorganisasjonenes åpningstilbud. Den økonomiske rammen frontfaget har definert for årets tariffoppgjør gir et godt utgangspunkt for å finne løsninger, mener Gangsø. Samtidig setter en kommuneøkonomi som er dårligere enn på mange år klare grenser for hva kommunene har råd til.Tariffoppgjøret var tema i "Der livet leves" også for en måned siden, med Gangsø og styreleder Gunn Marit Helgesen som gjester. Da snakket de om frontfagsmodellen, lønnsutviklingen i Norge i fjor, den politiske innspillsprosessen i KS og kommunene og om forhandlingssystemet i KS' tariffområde.Hør den podkasten herI intervjuserien med helt nye ordførere, snakker vi denne uka med Kjartan Berland (H) i Lillestrøm, som også deler sine forventninger til tariffoppgjøret.  
  • 186. Kunstig intelligens – gave eller trussel?

    20:21
    På konferansen e-Kommune presenteres en ny rapport om kunstig intelligens i kommunesektoren. Hva er mulighetene, og hva er barrierene? Hvordan kan kunstig intelligens øke produktiviteten i kommunal sektor? På hvilken måte kan KI bidra til mer rettferdig eiendomsskatt? Og sover direktør for forskning, innovasjon og digitalisering, Kristin Wiedemann Wieland godt om natta?Alt dette kan du få svar på ved å lytte til denne ukens podkast, som tar for seg temaet kunstig intelligens og kommunesektoren. Vi snakker med Kristin Wiedemann Wieland om hva som vil skje på konferansen e-Kommune 18. og 19. april, den teknologiske utviklingen og maskinene som tenker selv.Vi har også med oss Stine Borge Nordskag, som leder et prosjekt i Trondheim kommune som går ut på å bruke kunstig intelligens for å taksere eiendomsskatt på boliger. Det har gitt færre klager og kommunen har spart både tid, penger og ressurser. 
  • 181. Kvinnedagen 8. mars

    25:57
    KS-podden markerer kvinnedagen 8. mars med nye tall og fakta, besøk av en av Norges nåværende lengstsittende kvinnelige ordførere og litt feiring på forskudd.Hvordan står det egentlig til med likestillingen i kommunal sektor? Er kvinner i lokalpolitikken mer utsatt for hersketeknikker og hets? Og hva har vi egentlig å feire?Dette er noen av spørsmålene som reises i ukas podkast, der vi markerer kvinnedagen 8. mars sammen med seniorrådgiver og fagansvarlig for likestilling i arbeidslivet i KS, Amna Veledar, ordfører i Asker, Lene Conradi og Signe Bock Segaard, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.