Share

cover art for Ny administrerende direktør i KS

Der livet leves

Ny administrerende direktør i KS

Ep. 206

Han er helt fersk som administrerende direktør i KS, og kom direkte fra stillingen som kommunedirektør i Bærum kommune. Han har erfaring fra både Stortinget, kommune og stat.

Det er økonomisk krise i kommunesektoren, og Geir B. Aga la selv frem et svært stramt budsjettforslag som kommunedirektør i Bærum før han begynte i KS. Hvordan er virkeligheten som kommunedirektør og folkevalgte?

Rolleforståelse og samarbeid er om mulig enda viktigere i krisetider, men så enkelt er det ikke. Geir B. Aga deler sine refleksjoner, og noen gode råd. Han deler også hva slags lesestoff han har på nattbordet, hva som var hans første jobb og hva han vil bruke tiden på fremover.

I serien «Nye løsninger» ser vi også til Bærum kommune, som har utviklet en helt ny løsning på håndtere flom og overvann. Nå følger flere kommuner etter og har kjøpt løsningen fra Bærum. Vi snakker med Hans Holtbakk Thoresen, avdelingsleder for vann og avløp i Bærum kommune.

More episodes

View all episodes

  • 205. Statsbudsjett i krisetid

    17:03||Ep. 205
    Statsbudsjettet for 2025 legges fram i en tid med krise i kommuneøkonomien. Kommunalminister Erling Sande og KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen er gjester.«Der livet leves» er denne uka en spesialepisode om statsbudsjettet 2025, som ble lagt fram i dag. Det har vært mye medieoppmerksomhet om kommuneøkonomien i forkant av budsjettet. Kommuner og fylkeskommuner mangler rundt 10 milliarder kroner til å finansiere tjenestene, viser en ny undersøkelse fra KS. Er statsbudsjettet et godt svar på den ekstraordinære økonomiske situasjonen i kommunesektoren? Kommunal- og distriktsminister Erling Sande og KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen svarer. 
  • 204. KS-podkast: Fra søppel til ressurs

    24:42||Ep. 204
    De fleste kommuner håndterer avfall i kommunale selskaper. Svein Kamfjord, direktør for avfall og ressurs i Samfunnsbedriftene, er gjest i «Der livet leves».Kjetil Bjørklund, fagleder for klima i KS, fortelle om hvordan KS jobber med sirkulærøkonomi.Fra neste år skal alle kommuner ha en innsamlingsordning for klær og tekstiler. I serien «Nye løsninger» forteller kommunikasjonssjef Marte Brændsrud i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RFD) om deres løsning for sortering av ødelagte tekstiler.Her er rapporten «Hvordan blir fremtidens tekstilunnsamling?» fra prosjektet RFD har deltatt i
  • 203. Bodø er europeisk kulturhovedstad 2024

    20:04||Ep. 203
    Denne episoden av «Der livet leves» er spilt inn i Bodø, som er Europeisk kulturhovedstad 2024 og har nye løsninger for å kutte klimautslipp. I konkurranse med en rekke europeiske byer ble Bodø utpekt som europeisk kulturhovedstad 2024. Over 1.000 arrangementer står på plakaten i løpet av året. Ordfører Odd Emil Ingebrigtsen forteller om hva de har gjort og hva Bodø får ut av året – midt i en vanskelig økonomisk situasjon.Bodø er også Norges beste klima- og miljøkommune ifølge Kommunal Rapports ferske kommunebarometer. I serien «Nye løsninger» skal vi høre mer om planene for å opprette en helelektrisk sjørute for godstransport mellom Bodø og Tromsø. Vår gjest er Erlend Willumsen, markeds- og utviklingssjef i Bodø Havn.
  • 202. To svar på bemanningskrisen

    21:15||Ep. 202
    Hvordan løse flere oppgaver i samfunnet når det blir færre i yrkesaktiv alder i Norge? Prosjektene Tørn og Jobbvinner er to svar.  «Det umuliges kunst» var tittelen på KS’ store arbeidslivskonferanse som samlet rundt 250 deltakere sist uke.KS-prosjektet Tørn er så vellykket at det er blitt et nasjonalt program. Nye måter å organisere oppgavene i helse- og omsorgstjenestene skal sørge for at kompetansen brukes riktig og effektivt. Marit Roxrud Leinhardt, direktør for arbeidsgiverpolitikk i KS, er vår gjest.I serien «Nye løsninger» forteller Anne Høvik fra Sarpsborg kommune hvordan de bruker mentorprogrammet i Jobbvinner-prosjektet for å rekruttere og særlig beholde helsepersonell. Etter hvert skal alle nyansatte få mentor. 
  • 201. Åpenhet, habilitet og korrupsjon

    22:13||Ep. 201
    Hvor åpen skal kommunen være og når er folkevalgte inhabile? Dagfinn Høybråten ble presentert som ny leder i kommunesektorens etikkutvalg på Etikkonferansen sist uke. Han er vår gjest.  Åpenhet og habilitet var temaene på Etikkonferansen, som KS arrangerer annethvert år sammen med Kommunal- og distriktsdepartementet og Transparancy International Norge.  Kommunesektorens etikkutvalg er et av KS' tiltak for å sikre en høy etisk standard i kommuner og fylkeskommuner. Dagfinn Høybråten er leder i det nyoppnevnte utvalget og gjest i "Der livet leves" denne uka. Hvor går grensen for åpenhet i møter i folkevalgte organer? Vi hører fra debatten på konferansen hvor fagsjef i KS Dag-Henrik Sandbakken deltar sammen med Agnar Kaarbø, politisk redaktør i Kommunal Rapport.I serien «Nye løsninger» forteller Oslos finansbyråd Hallstein Bjercke på Etikkonferansen om Oslo kommunes tiltaksplan mot korrupsjon.  
  • 200. KS-podkast: True crime, NRK eller kommunen?

    20:45||Ep. 200
    Vi markerer episode nr. 200 av «Der livet leves» med en podkast om podkast. Hvordan bruker kommuner og fylkeskommuner podkast til å kommunisere med sine innbyggere?Ingvild Dverseth Sæter lager podkast i Møre og Romsdal fylkeskommune og leder også Kommunik, som er et faglig nettverk for kommunikasjonsrådgivere i kommunesektoren. Hun forteller om egen podkast og om kommuners harde konkurranse om lytterne.I Åmot kommune er kommunedirektør Stein Halvorsen medansvarlig for Åmotpodden.I serien «Nye løsninger» skal vi få høre om hvordan nedleggingstruede nærbutikker kan bli mini-tjenestetorg, slik det er blitt i Kinn kommune. Merkur-programmet er ikke helt nytt, men har fått en ny giv i Distriktssenteret.
  • 199. Gjør deg klar for 2040

    24:06||Ep. 199
    Framtidsverktøy 2040 er kommet i ny versjon. Store utfordringer de nærmeste tiårene krever at lokalsamfunn tar vanskelige valg nå. Det skal verktøyet hjelpe med. Flere eldre, færre yrkesaktive, klima- og naturendringer, kavere offentlige inntekter. Utfordringene er mange. Framtidsverktøyet 2040 ser de i sammenheng, og viser konsekvensene av ulike valg. Det gir et godt grunnlag for dialog i kommunestyret og med innbyggerne.I denne episoden hører vi noe av det KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen sa da hun lanserte verktøyet under Arendalsuka. Fagleder Henrik Dons Finsrud tar oss med gjennom de fire stegene i verktøyet.I vår serie «Nye løsninger» forteller ordfører Bengt Halvard Odden hvilke erfaringer Hjartdal kommune gjorde seg da de tok i bruk 2040-verktøyet.Tips oss om «Nye løsninger»: derlivetleves@ks.noStore samfunnsutfordringer krever at kommuner og fylkeskommuner løser sine oppgaver på nye og bedre måter, slik det lokale selvstyret gir handlefrihet til. Det er slike løsninger vi er på jakt etter, for å dele dem med flere.
  • 198. Ett år til stortingsvalget

    24:34||Ep. 198
    Ett år før stortingsvalget diskuterer to politiske redaktører om rikspolitikerne vil ta regjeringens perspektivmelding på alvor og slutte å gi løfter som kommunene ikke kan holde. Regjeringen har lagt fram sin perspektivmelding, og Høyre-leder Erna Solberg la under Arendalsuka fram partiets omstillingsplan for Norge. Særlig perspektivmeldingen kan bli et viktig grunnlag for den politiske debatten fram mot valget, hvis rikspolitikerne tar den på alvor: Norge har verken penger eller folk til å fortsette dagens vekst i velferdstjenestene.  Dette var ett av temaene på KS’ oppvarming til partilederdebatten på Arendalsuka. «Der livet leves»-programleder Jan Inge Krossli samtalte med de to politiske redaktører, Anne Ekornholmen i Nationen og Agnar Kaarbø i Kommunal Rapport.Avdelingsleder Henrik Sveen i Stange kommune var også på Arendalsuka for å fortelle om hvordan de klarer seg uten å leie inn helsepersonell fra bemanningsbyråer. Han er vår gjest i serien «Nye løsninger».