Share

cover art for  Forventningsgapet

Der livet leves

Forventningsgapet

I kommuner og fylkeskommuner opplever de et økende gap mellom forventninger til tjenestene på den ene siden og knappe ressurser på den andre. Forventningsgapet blir vinterens store debatt i Kommune-Norge. 

1. november sender KS ut sitt årlige debatthefte. I år inviteres alle kommuner og fylkeskommuner til å diskutere forventningsgapet – i tillegg til tariffoppgjøret.

På høstkonferansene i alle KS’ regioner har mange tatt enn første diskusjon om forventningsgapet. Vi skal til Bø i Telemark, hvor dette var tema i en panelsamtale med ordfører Charlotte Therkelsen i Kragerø, kommunedirektør Beate Våge Lia i Seljord, fylkesvaraordfører Terje Riis-Johansen og direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide. Programleder i «Der livet leves», Jan Inge Krossli, ledet samtalen.

I serien «Nye løsninger» er kommunedirektør Robert Pettersen i Rana vår gjest. Etter Terra-krisen måtte de gjøre omstillinger mange andre står i nå.

 

More episodes

View all episodes

  • E-helse

    22:11|
    Digitalisering og velferdsteknologi blir en viktig brikke for å skape bærekraftige helse- og omsorgstjenester, men det koster både tid og penger. Hvordan skal vi lykkes?Denne ukas episode handler om ehelse. Hva er ehelse? Hvor villige er egentlig kommunene til å satse på velferdsteknologi? Og hvilke hindre står i veien?Vår hovedgjest er Terje Wistner, avdelingsdirektør for ehelse i KS. Han forklarer hvorfor velferdsteknologi er en del av løsningen på kommunesektorens utfordringer – og hva som skal til for at det blir enda mer nyttig å ta løsningene i bruk.I vår faste spalte om nye løsninger skal vi en tur til Nesodden kommune, som er blant kommunene som ligger lengst fremme i bruk av velferdsteknologi. Kommunalsjef for helse, omsorg og sosial, Anita Nilsen, og Stig Henning Morgen, som er ansvarlig for innføring av velferdsteknologi i kommunen, forteller om en vellykket implementering av et nytt system for pasientvarsling.
  • 210. Kommunenes plass i partiprogrammene

    23:01||Ep. 210
    Alle partier jobber nå med sine politiske programmer som de skal gå til valg på om et knapt år. Gir de rom for at kommuner og fylkeskommuner kan finne løsningene selv når det blir mangel på både penger og arbeidskraft? KS' Landsstyre fikk et dypdykk i alle partienes programutkast fredag 8. november.Henrik Asheim, som leder Høyres programarbeid og Marthe Scharning Lund, som er med i Arbeiderpartiets programkomité, er gjester i ukas podkast. Kommunesektoren må fornye og omstille tjenestene til en ny virkelighet: Det blir flere gamle og færre unge, det blir flere oppgaver og færre i yrkesaktiv alder og offentlige budsjetter blir strammere. Hvilke konkrete forslag har Høyre og Arbeiderpartiet til å redusere den statlige detaljstyringen og gi kommunene økt politisk handlingsom? Hvilken plass har kommuner og fylkeskommuner i deres visjoner for fremtiden?Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, kommenterer til slutt hvordan hun mener kommunesektoren kommer ut i forslagene til partiprogram. 
  • 209. Skolestruktur

    25:09||Ep. 209
  • 207. Dypdykk i kommuneøkonomien

    28:33||Ep. 207
    Kommuneøkonomien er i krise. Statsbudsjettet løser ikke krisen. Det er demonstrasjoner, fakkeltog og store protester mot kutt i tjenestene over hele landet. Hva er det som skjer med kommuneøkonomien? I KS-podkasten «Der livet leves» denne uka er temaet krisen i kommuneøkonomien. Kommuner og fylkeskommuner vil mangle 15 milliarder kroner i år. Kuttene som diskuteres vil ramme tjenester til både barn, voksne og gamle.Til å svare på hva som har skjedd har vi md oss to av KS’ eksperter på kommuneøkonomi: Avdelingsdirektør Rune Bye og spesialrådgiver Sigmund Engdal.Vi skal også få en statusrapport fra ordfører Wenche Pedersen i Vadsø kommune i Finnmark, fylkesordfører Thomas Breen i Innlandet og kommunedirektør Bjørn Fauchald i Vestre Toten kommune.  
  • 206. Ny administrerende direktør i KS

    20:15||Ep. 206
    Han er helt fersk som administrerende direktør i KS, og kom direkte fra stillingen som kommunedirektør i Bærum kommune. Han har erfaring fra både Stortinget, kommune og stat.Det er økonomisk krise i kommunesektoren, og Geir B. Aga la selv frem et svært stramt budsjettforslag som kommunedirektør i Bærum før han begynte i KS. Hvordan er virkeligheten som kommunedirektør og folkevalgte?Rolleforståelse og samarbeid er om mulig enda viktigere i krisetider, men så enkelt er det ikke. Geir B. Aga deler sine refleksjoner, og noen gode råd. Han deler også hva slags lesestoff han har på nattbordet, hva som var hans første jobb og hva han vil bruke tiden på fremover.I serien «Nye løsninger» ser vi også til Bærum kommune, som har utviklet en helt ny løsning på håndtere flom og overvann. Nå følger flere kommuner etter og har kjøpt løsningen fra Bærum. Vi snakker med Hans Holtbakk Thoresen, avdelingsleder for vann og avløp i Bærum kommune.
  • 205. Statsbudsjett i krisetid

    17:03||Ep. 205
    Statsbudsjettet for 2025 legges fram i en tid med krise i kommuneøkonomien. Kommunalminister Erling Sande og KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen er gjester.«Der livet leves» er denne uka en spesialepisode om statsbudsjettet 2025, som ble lagt fram i dag. Det har vært mye medieoppmerksomhet om kommuneøkonomien i forkant av budsjettet. Kommuner og fylkeskommuner mangler rundt 10 milliarder kroner til å finansiere tjenestene, viser en ny undersøkelse fra KS. Er statsbudsjettet et godt svar på den ekstraordinære økonomiske situasjonen i kommunesektoren? Kommunal- og distriktsminister Erling Sande og KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen svarer. 
  • 204. KS-podkast: Fra søppel til ressurs

    24:42||Ep. 204
    De fleste kommuner håndterer avfall i kommunale selskaper. Svein Kamfjord, direktør for avfall og ressurs i Samfunnsbedriftene, er gjest i «Der livet leves».Kjetil Bjørklund, fagleder for klima i KS, fortelle om hvordan KS jobber med sirkulærøkonomi.Fra neste år skal alle kommuner ha en innsamlingsordning for klær og tekstiler. I serien «Nye løsninger» forteller kommunikasjonssjef Marte Brændsrud i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RFD) om deres løsning for sortering av ødelagte tekstiler.Her er rapporten «Hvordan blir fremtidens tekstilunnsamling?» fra prosjektet RFD har deltatt i
  • 203. Bodø er europeisk kulturhovedstad 2024

    20:04||Ep. 203
    Denne episoden av «Der livet leves» er spilt inn i Bodø, som er Europeisk kulturhovedstad 2024 og har nye løsninger for å kutte klimautslipp. I konkurranse med en rekke europeiske byer ble Bodø utpekt som europeisk kulturhovedstad 2024. Over 1.000 arrangementer står på plakaten i løpet av året. Ordfører Odd Emil Ingebrigtsen forteller om hva de har gjort og hva Bodø får ut av året – midt i en vanskelig økonomisk situasjon.Bodø er også Norges beste klima- og miljøkommune ifølge Kommunal Rapports ferske kommunebarometer. I serien «Nye løsninger» skal vi høre mer om planene for å opprette en helelektrisk sjørute for godstransport mellom Bodø og Tromsø. Vår gjest er Erlend Willumsen, markeds- og utviklingssjef i Bodø Havn.