Share

cover art for Landstinget spesial

Der livet leves

Landstinget spesial

Ep. 179

Gunn Marit Helgesen fikk fornyet tillit og ble gjenvalgt som styreleder i KS av Landstinget i KS, men ikke uten dramatikk.

More episodes

View all episodes

 • 187. Forhandlinger

  17:44
  Tariffoppgjøret i kommunesektoren er i gang. Vi tar temperaturen på oppgjøret sammen med KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i "Der livet leves" denne uka. Forrige mandag møtte KS' forhandlere forhandlingsdelegasjonene i LO, Unio, YS og Akademikerne møtte. De overleverte og offentiggjorde sine åpningskrav og tilbud, men de videre forhandlingene foregår bak lukkede dører, i fortrolighet mellom partene. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø letter litt på sløret om hvordan forhandingene foregår. Han forklarer KS' tilbud og vurderer generelt arbeidstakerorganisasjonenes åpningstilbud. Den økonomiske rammen frontfaget har definert for årets tariffoppgjør gir et godt utgangspunkt for å finne løsninger, mener Gangsø. Samtidig setter en kommuneøkonomi som er dårligere enn på mange år klare grenser for hva kommunene har råd til.Tariffoppgjøret var tema i "Der livet leves" også for en måned siden, med Gangsø og styreleder Gunn Marit Helgesen som gjester. Da snakket de om frontfagsmodellen, lønnsutviklingen i Norge i fjor, den politiske innspillsprosessen i KS og kommunene og om forhandlingssystemet i KS' tariffområde.Hør den podkasten herI intervjuserien med helt nye ordførere, snakker vi denne uka med Kjartan Berland (H) i Lillestrøm, som også deler sine forventninger til tariffoppgjøret.  
 • 186. Kunstig intelligens – gave eller trussel?

  20:21
  På konferansen e-Kommune presenteres en ny rapport om kunstig intelligens i kommunesektoren. Hva er mulighetene, og hva er barrierene? Hvordan kan kunstig intelligens øke produktiviteten i kommunal sektor? På hvilken måte kan KI bidra til mer rettferdig eiendomsskatt? Og sover direktør for forskning, innovasjon og digitalisering, Kristin Wiedemann Wieland godt om natta?Alt dette kan du få svar på ved å lytte til denne ukens podkast, som tar for seg temaet kunstig intelligens og kommunesektoren. Vi snakker med Kristin Wiedemann Wieland om hva som vil skje på konferansen e-Kommune 18. og 19. april, den teknologiske utviklingen og maskinene som tenker selv.Vi har også med oss Stine Borge Nordskag, som leder et prosjekt i Trondheim kommune som går ut på å bruke kunstig intelligens for å taksere eiendomsskatt på boliger. Det har gitt færre klager og kommunen har spart både tid, penger og ressurser. 
 • 181. Kvinnedagen 8. mars

  25:57
  KS-podden markerer kvinnedagen 8. mars med nye tall og fakta, besøk av en av Norges nåværende lengstsittende kvinnelige ordførere og litt feiring på forskudd.Hvordan står det egentlig til med likestillingen i kommunal sektor? Er kvinner i lokalpolitikken mer utsatt for hersketeknikker og hets? Og hva har vi egentlig å feire?Dette er noen av spørsmålene som reises i ukas podkast, der vi markerer kvinnedagen 8. mars sammen med seniorrådgiver og fagansvarlig for likestilling i arbeidslivet i KS, Amna Veledar, ordfører i Asker, Lene Conradi og Signe Bock Segaard, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
 • 180. Samarbeid om flere lærere

  22:45
  Nylig lanserte regjeringen en ny, felles strategi sammen med 11 organisasjoner for å snu en negativ utvikling: Færre søker lærerutdanningene og flere steder i landet mangler det kvalifiserte lærere.Flere gjester i ukas podkast forteller om hva som er problemet og hvordan det skal løses: Avdelingsdirektør Kristin Holm Jensen i KS, prosjektleder Ingvild Brekke Myhre i det nasjonale prosjektet for lærerrekruttering og kommunalsjef Connie Pettersen i Alstahaug.Gjest i vår intervjuserie med nye ordførere er Mathias Bernander (H) i Kristiansand.