Share

cover art for Kommunal informasjonsradio

Der livet leves

Kommunal informasjonsradio

Ep. 30

Krise og usikkerhet utløser alltid et voldsomt informasjonsbehov. Og når situasjonen er usikker, blir behovet for å ha noe sikkert å forholde seg til ekstra stort. I denne ukas episode har vi besøk av ordfører Kjell Neergaard og kommunikasjonssjef Tore Lyngvær i Kristiansund kommune, som har valgt en litt spesiell måte å informere innbyggerne: Der lager det et par timer med kommunal informasjonsradio - som også kan sees på nett-tv - hver eneste dag.

More episodes

View all episodes

  • 221. Møte med ny kommunalminister

    16:58||Ep. 221
    Kjersti Stenseng er den første kommunalministeren fra Arbeiderpartiet på 25 år. Bli bedre kjent med Stenseng og hennes ambisjoner som statsråd.Stenseng går fra stillingen som partisekretær i Arbeiderpartiet til å bli kommunal- og distriktsminister i den nye Arbeiderparti-regjeringen. Hun vokste opp på kommunehuset i Nord-Fron kommune, hvor hennes far, Gunnar Tore Stenseng, var ordfører fra 1984 til 2007. Selv har hun bare en periode i lokalpolitikken, før hun ble hentet til rikspolitiske oppgaver. Men hun drømmer om å bli lokalpolitiker igjen når hun blir stor.Politisk har hun i sin første uke markert seg på en ny giv i boligpolitikken, for å få bygd flere boliger og gjøre det lettere å bytte bolig i disktriktene. Hun sier at hun i første omgang invitert de største byene til dialog, gjennom KS storbynettverk, fordi presset i boligmarkedet er størst her.Stenseng forsikrer at hun vil fortsette arbeidet med en ryddesjau i statlige lover og regler, slik Arbeiderpartiet har tatt initiativ til i Stortinget og hennes forgjenger Erling Sande også jobbet med. Hun mener det er nødvendig at kommunene får mer handlingsrom til å gi innbyggerne gode tjenester.
  • 220. Forventningsgapet på dagsordenen i Nordland

    21:12||Ep. 220
    Folkevalgte over hele landet diskuterer nå forventningsgapet som KS har satt på dagsordenen med årets debatthefte. "Der livet leves" tar pulsen på debatten i Nordland.KS Nordland arrangerte sist uke årets første strategikonferanse. De kommende ukene samles politiske og administrative ledere i alle fylkene for å diskutere KS' debatthefte. Fylkesmøtet eller fylkesstyret vedtar i etterkant innspill til KS om forventningsgapet og tariffoppgjøret.I januar og februar diskuterer tusenvis av lokalpolitikere KS’ debatthefte om forventningsgapet i kommunestyrer og fylkesting.Les debattheftet herMange av kommunene i Nordland står oppe i disse samfunnsendringene allerede, med stram økonomi, aldrende befolkning og mangel på arbeidskraft. Hvordan snakker de med innbyggerne om dette, hva gjør de for å omstille tjenestene og hvordan mener de den statlige detaljstyringen kan begrenses? Vi snakker med fylkesrådsleder i Nordland Svein Eggesvik, ordfører i Sortland Grete Ellingsen og KS’ fylkesleder og hovedstyremedlem Anita Sollie, som er varaordfører i Rana.
  • 219. Velferdskriminalitet

    22:21||Ep. 219
    Velferdskriminalitet er et betydelig problem i Sverige. Ifølge Ekobrottsmyndigheten (EBM), Sveriges svar på Økokrim, har useriøse private aktører tappet kommunale velferdstjenester for milliardbeløp.Velferdskriminalitet dreier seg om misbruk av offentlige velferdsordninger gjennom bedrageri og svindel. Kriminelle nettverk infiltrerer tilbydere i hjemmetjenesten, tannhelsetjenesten, skoler, barnevern og blant fastleger.I denne episoden snakker vi med Christina Kiernan, som jobber i KS’ søsterorganisasjon SKR. Hun har ansvaret for å samordne arbeidet med å bekjempe velferdskriminalitet i svenske kommuner og regioner, og har hele sitt liv jobber med å bekjempe kriminalitet.Hvorfor er dette en så stor i sak, mens det får mindre oppmerksomhet i Norge? Det skal vi få hjelp til å forstå av kollega Lasse Jalling, seniorrådgiver i KS, som jobber med lokaldemokrati.
  • 218. Innovasjonsbarometeret

    24:00||Ep. 218
    Innovasjonstakten i Kommune-Norge øker, viser KS' innovasjonsbarometer. Nye løsninger presser seg fram når kommunene skal løse flere oppgaver med færre ressurser.Kommuner og fylkeskommuner er blitt mer innovative de siste fire årene. 84 prosent av de kommunale virksomhetene i KS nye innovasjonsbarometer har innført en innovasjon - 10 prosentpoeng flere enn i 2020.Innovasjon presser seg fram når det "brenner litt mer", når kommunesektoren må løse flere oppgaver med færre ressurser. Det forteller Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS, og seniorrådgiver Une Tangen i ukas episode av KS-podkasten "Der livet leves". Les mer om KS' innovasjonsarometer herI Lillestrøm kommune er de i full gang med Teknologiløftet. Målet er å doble kapasiteten i helse- og omsorgstjenestene uten flere ansatte. Det skal nås med en kombinasjon av teknologi, smartere jobbing og oppgavedeling. I Framtidsforsøket 2034 har de inkludert grupper utenfor arbeidslivet. Strategisk innovasjonsrådgiver Silje Sande er vår gjest.   
  • 217. Bedre forberedt på kriser og krig

    23:02||Ep. 217
    Totalberedskapsmeldingen skal forberede oss på at flere kriser kommer, og i verste fall krig. Er kommunene forberedt?Tema for denne episoden er beredskap. Vi lever i en mer urolig verden. Alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Krig og cyberangrep. Vi får mer ekstremvær. Totalberedskapsmeldingen, som ble lagt frem forrige fredag, skal gjøre det sivile Norge bedre rustet og motstandsdyktige mot alle mulige kriser. Også krig. Torill Neset, fagsjef for samfunnssikkerhet og beredskap i KS, er vår gjest. Hun forteller om hvordan kommunene jobber med beredskap, og hva totalberedskapsmeldingen betyr for kommunenes ansvar. Ordfører i Ål, Solveig Vestenfor, tar oss med tilbake til august 2023, da uværet Hans traff kommunen med full kraft. Hva har de lært, og hva tar de med seg videre?Til slutt snakker vi med kommunedirektør i Nesseby kommune, Charles Petterson. Kommunen ligger 140 kilometer fra Russland i et fylke med store avstander. Hva betyr det for hvordan kommunen jobber med beredskap. 
  • 216. Ryddesjau i lover og regler

    19:44||Ep. 216
    Bli med inn i Stortinget i årets første episode i KS-podkasten "Der livet leves", hvor en delegasjon fra KS' hovedstyre møtte kommunalkomitéen for å diskutere en "ryddesjau" i statlige lover og regler og detaljstyring. Kommuner og fylkeskommuner blir overlesset av lover, krav, pålegg og forskrifter fra staten. 10. januar møtte KS Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til en første diskusjon om hva som må gjøres. Kommunalkomitéens leder, Lene Vågslid, sa til NRK i november at vi er nødt til å rydde opp i mylderet av lover, pålegg, forskrifter og krav som Stortinget gjennom mange år har pålagt norske kommuner. Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, roste initiativet og var samtidig klar på at "det er behov for storrengjøring og ikke en kattevask". Vi møtte initiativtaker Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, rett etter møtet. Hvordan gikk møtet og hva er veien videre? Høyres kommunalpolitiske talsperson Mudassar Kapur forsikrer at Høyre vil følge opp dersom det blir regjeringsskifte til høsten. 
  • 215. Julespesial: Hvordan ser kommuneøkonomien ut i 2025?

    26:59||Ep. 215
    I vår aller siste episode i år, så skal vi se litt tilbake på 2024 – men også hva som venter i 2025. I årets siste episode i «Der livet leves» ønsker vi kommuneøkonomene Sigmund Engdal og Rune Bye tilbake i studio for å høre litt mer om hva som venter kommuneøkonomien i 2025. De har med seg helt ferske tall fra budsjettundersøkelsen.I serien for «nye løsninger» snakker vi med økonomisjef Anita Oftedal Steinsland Moi i Klepp kommune, som har laget årets beste økonomiplan. Vi har med denne spilt inn 42 episoder i år, og har snakket med like mange ordførere – minst. Vi tar et lite tilbakeblikk på året som har gått. Det har vært landsting i år og Gunn Marit Helgesen ble gjenvalgt som styreleder. KS har fått ny administrerende direktør. Og 2024 har handlet om KI, kommuneøkonomi og forventningsgap.God jul og godt nytt år! Vi høres igjen i 2025.
  • 214. Hva skjer uten IA-avtalen?

    19:08||Ep. 214
    Fra nyttår står Norge uten en IA-avtale for første gang siden 2001. Hva betyr det for kommunesektoren? Høstens forhandlinger om å fornye avtalen om inkluderende arbeidsliv strandet sist uke. Regjeringen og partene i arbeidslivet klarte ikke å bli enige om en ny avtale for å redusere sykefraværet.Les mer om bruddet i IA-forhandlingene herArbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø har vært KS’ forhandlingsleder. Han er gjest i «Der livet leves», og forklarer hva som har skjedd og hva det betyr for kommuner og fylkeskommuner.I serien «Nye løsninger» skal styrer Mariann Mo Martinsen fortelle hva Skredsvikmoen barnehage i Modum kommune har gjort for å få ned sykefraværet, gjennom IA-avalens bransjeprogram for barnehager.
  • 213. 1000 dager med krig i Ukraina

    19:14||Ep. 213
    Ukraina har levd med krig i mer enn 1000 dager. Hva forteller ukrainske ordførere om situasjonen, og hvordan kan egentlig norske kommuner bidra? 24. februar 2022 eskalerte Russland krigen mot nabolandet Ukraina, en krig som begynte allerede våren 2014. Ødeleggelsene er er store, konsekvensene enorme. Som en følge av fullskala-invasjonen, har mange ukrainske byer og landsbyer blitt lagt i ruiner. Millioner av mennesker er internt fordrevne eller har flyktet til andre land. Norge mer enn 85.000 ukrainske flyktninger.På tross av de enorme ødeleggelsene og store forflytningene i befolkningen, har ukrainske kommuner vist en imponerende evne til å bidra i motstandskampen, drive krisehåndtering, håndtere internt fordrevne og samtidig tilby innbyggerne grunnleggende tjenester.Alexander Tymczuk er vår hovedgjest denne uka. Han har doktorgrad om Ukraina, jobber som rådgiver i KS Internasjonale prosjekter og er ansvarlig for KS’ arbeid med kommunesamarbeid med Ukraina. KS legger til rette for at norske kommuner kan inngå samarbeid med ukrainske kommuner, og har opprettet et nettverk for norske kommuner som har et samarbeid med en ukrainsk kommune, der de kan dele erfaringer og gode råd.Noen ordførere er ekstra engasjert i situasjonen i Ukraina, og en av dem er Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen, ordfører i Øvre Eiker (coverbilde). Han var nylig på et «hemmelig» besøk til kommunen Balta i Ukraina, som Øvre Eiker har inngått en samarbeidsavtale med. Han forteller om hva som gjorde mest inntrykk på han i «Der livet leves».