Share

cover art for Hva er status i kommunene?

Der livet leves

Hva er status i kommunene?

Ep. 192

For sjette året på rad gir KS ut Status kommune, som tar pulsen på utviklingen i kommuner og fylkeskommuner med fakta og analyser.

Fagleder i KS, Kjetil Bjørklund, er prosjektleder for Status kommune og forteller mer om årets utgave. Hvordan står det til med tilliten til demokratiet, med bemanningsutfordringene, med unge og gamle, med natur og klima? Noen kurver er litt fallende, men det er mange lyspunkter. 

I vår intervjuserie med nye ordførere er Grong-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg (Ap) ukas gjest.


More episodes

View all episodes

  • 215. Julespesial: Hvordan ser kommuneøkonomien ut i 2025?

    26:59||Ep. 215
    I vår aller siste episode i år, så skal vi se litt tilbake på 2024 – men også hva som venter i 2025. I årets siste episode i «Der livet leves» ønsker vi kommuneøkonomene Sigmund Engdal og Rune Bye tilbake i studio for å høre litt mer om hva som venter kommuneøkonomien i 2025. De har med seg helt ferske tall fra budsjettundersøkelsen.I serien for «nye løsninger» snakker vi med økonomisjef Anita Oftedal Steinsland Moi i Klepp kommune, som har laget årets beste økonomiplan. Vi har med denne spilt inn 42 episoder i år, og har snakket med like mange ordførere – minst. Vi tar et lite tilbakeblikk på året som har gått. Det har vært landsting i år og Gunn Marit Helgesen ble gjenvalgt som styreleder. KS har fått ny administrerende direktør. Og 2024 har handlet om KI, kommuneøkonomi og forventningsgap.God jul og godt nytt år! Vi høres igjen i 2025.
  • Hva skjer uten IA-avtalen?

    19:08|
    Fra nyttår står Norge uten en IA-avtale for første gang siden 2001. Hva betyr det for kommunesektoren? Høstens forhandlinger om å fornye avtalen om inkluderende arbeidsliv strandet sist uke. Regjeringen og partene i arbeidslivet klarte ikke å bli enige om en ny avtale for å redusere sykefraværet.Les mer om bruddet i IA-forhandlingene herArbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø har vært KS’ forhandlingsleder. Han er gjest i «Der livet leves», og forklarer hva som har skjedd og hva det betyr for kommuner og fylkeskommuner.I serien «Nye løsninger» skal styrer Mariann Mo Martinsen fortelle hva Skredsvikmoen barnehage i Modum kommune har gjort for å få ned sykefraværet, gjennom IA-avalens bransjeprogram for barnehager.
  • 213. 1000 dager med krig i Ukraina

    19:14||Ep. 213
    Ukraina har levd med krig i mer enn 1000 dager. Hva forteller ukrainske ordførere om situasjonen, og hvordan kan egentlig norske kommuner bidra? 24. februar 2022 eskalerte Russland krigen mot nabolandet Ukraina, en krig som begynte allerede våren 2014. Ødeleggelsene er er store, konsekvensene enorme. Som en følge av fullskala-invasjonen, har mange ukrainske byer og landsbyer blitt lagt i ruiner. Millioner av mennesker er internt fordrevne eller har flyktet til andre land. Norge mer enn 85.000 ukrainske flyktninger.På tross av de enorme ødeleggelsene og store forflytningene i befolkningen, har ukrainske kommuner vist en imponerende evne til å bidra i motstandskampen, drive krisehåndtering, håndtere internt fordrevne og samtidig tilby innbyggerne grunnleggende tjenester.Alexander Tymczuk er vår hovedgjest denne uka. Han har doktorgrad om Ukraina, jobber som rådgiver i KS Internasjonale prosjekter og er ansvarlig for KS’ arbeid med kommunesamarbeid med Ukraina. KS legger til rette for at norske kommuner kan inngå samarbeid med ukrainske kommuner, og har opprettet et nettverk for norske kommuner som har et samarbeid med en ukrainsk kommune, der de kan dele erfaringer og gode råd.Noen ordførere er ekstra engasjert i situasjonen i Ukraina, og en av dem er Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen, ordfører i Øvre Eiker (coverbilde). Han var nylig på et «hemmelig» besøk til kommunen Balta i Ukraina, som Øvre Eiker har inngått en samarbeidsavtale med. Han forteller om hva som gjorde mest inntrykk på han i «Der livet leves».
  • 212. Hvordan vil Vestre styre eldreomsorgen?

    17:42||Ep. 212
    KS-leder Gunn Marit Helgesen satte nesten kaffen i halsen da hun leste intervjuet med helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om "verstingliste" og mer statlig styring i eldreomsorgen. De møtes i "Der livet leves".I intervjuet med VG sist uke sa helse- og omsorgsministeren at han vil ha flere kvalitetsindikatorer i eldreomsorgen og lage en «verstingsliste» over kommuner med dårlig kvalitet over tid - hvor staten skal kunne gå inn å styre mer. Utspillet var ett av temaene på det årlige konsultasjonsmøtet mellom KS og Helse- og omsorgsdepartementet fredag. Rett etter møtet samlet vi Vestre og Helgesen for å snakke om utspillet. Hva slags styring vil Vestre egentlig ha i eldreomsorgen? Hva slags kvalitetsindikatorer vil han ha? Og hva mener Arbeiderpartiet når de i sitt programforslag snakker om "Én felles helsetjeneste"?Både statsråden og KS er opptatt av bedre kvalitetsindikatorer i helse og omsorg, og i serien «Nye løsninger» skal vi høre om hvordan Nordre Follo har arbeidet med kvalitetsutvikling.
  • 211. E-helse

    22:11||Ep. 211
    Digitalisering og velferdsteknologi blir en viktig brikke for å skape bærekraftige helse- og omsorgstjenester, men det koster både tid og penger. Hvordan skal vi lykkes?Denne ukas episode handler om ehelse. Hva er ehelse? Hvor villige er egentlig kommunene til å satse på velferdsteknologi? Og hvilke hindre står i veien?Vår hovedgjest er Terje Wistner, avdelingsdirektør for ehelse i KS. Han forklarer hvorfor velferdsteknologi er en del av løsningen på kommunesektorens utfordringer – og hva som skal til for at det blir enda mer nyttig å ta løsningene i bruk.I vår faste spalte om nye løsninger skal vi en tur til Nesodden kommune, som er blant kommunene som ligger lengst fremme i bruk av velferdsteknologi. Kommunalsjef for helse, omsorg og sosial, Anita Nilsen, og Stig Henning Morgen, som er ansvarlig for innføring av velferdsteknologi i kommunen, forteller om en vellykket implementering av et nytt system for pasientvarsling.
  • 210. Kommunenes plass i partiprogrammene

    23:01||Ep. 210
    Alle partier jobber nå med sine politiske programmer som de skal gå til valg på om et knapt år. Gir de rom for at kommuner og fylkeskommuner kan finne løsningene selv når det blir mangel på både penger og arbeidskraft? KS' Landsstyre fikk et dypdykk i alle partienes programutkast fredag 8. november.Henrik Asheim, som leder Høyres programarbeid og Marthe Scharning Lund, som er med i Arbeiderpartiets programkomité, er gjester i ukas podkast. Kommunesektoren må fornye og omstille tjenestene til en ny virkelighet: Det blir flere gamle og færre unge, det blir flere oppgaver og færre i yrkesaktiv alder og offentlige budsjetter blir strammere. Hvilke konkrete forslag har Høyre og Arbeiderpartiet til å redusere den statlige detaljstyringen og gi kommunene økt politisk handlingsom? Hvilken plass har kommuner og fylkeskommuner i deres visjoner for fremtiden?Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, kommenterer til slutt hvordan hun mener kommunesektoren kommer ut i forslagene til partiprogram. 
  • 209. Skolestruktur

    25:09||Ep. 209
  • Forventningsgapet

    22:46|
    I kommuner og fylkeskommuner opplever de et økende gap mellom forventninger til tjenestene på den ene siden og knappe ressurser på den andre. Forventningsgapet blir vinterens store debatt i Kommune-Norge. 1. november sender KS ut sitt årlige debatthefte. I år inviteres alle kommuner og fylkeskommuner til å diskutere forventningsgapet – i tillegg til tariffoppgjøret.På høstkonferansene i alle KS’ regioner har mange tatt enn første diskusjon om forventningsgapet. Vi skal til Bø i Telemark, hvor dette var tema i en panelsamtale med ordfører Charlotte Therkelsen i Kragerø, kommunedirektør Beate Våge Lia i Seljord, fylkesvaraordfører Terje Riis-Johansen og direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide. Programleder i «Der livet leves», Jan Inge Krossli, ledet samtalen.I serien «Nye løsninger» er kommunedirektør Robert Pettersen i Rana vår gjest. Etter Terra-krisen måtte de gjøre omstillinger mange andre står i nå. 
  • 207. Dypdykk i kommuneøkonomien

    28:33||Ep. 207
    Kommuneøkonomien er i krise. Statsbudsjettet løser ikke krisen. Det er demonstrasjoner, fakkeltog og store protester mot kutt i tjenestene over hele landet. Hva er det som skjer med kommuneøkonomien? I KS-podkasten «Der livet leves» denne uka er temaet krisen i kommuneøkonomien. Kommuner og fylkeskommuner vil mangle 15 milliarder kroner i år. Kuttene som diskuteres vil ramme tjenester til både barn, voksne og gamle.Til å svare på hva som har skjedd har vi md oss to av KS’ eksperter på kommuneøkonomi: Avdelingsdirektør Rune Bye og spesialrådgiver Sigmund Engdal.Vi skal også få en statusrapport fra ordfører Wenche Pedersen i Vadsø kommune i Finnmark, fylkesordfører Thomas Breen i Innlandet og kommunedirektør Bjørn Fauchald i Vestre Toten kommune.