Share

Körkortspodden STR

en podd från Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Latest episode

  • 1. Dags att ta körkort – hur börjar man?

    27:58
    För de flesta betyder körkort frihet. Friheten att ta sig dit man vill när man vill, kanske möjligheten att få det där jobbet, frihet att ta ett nytt steg i livet. Har det kanske blivit dags för dig? Då har du hamnat rätt – för i den här podden får du rätt hjälp på vägen av bland annat trafiklärarna Unni Melchersson och Andreas Nyman. Dessutom har vi med oss Emeli Hallberg som nyss tog sitt körkort själv och har en hel hög med erfarenheter att dela med sig av. I det här avsnittet pratar vi om hur man börjar – för det är ju en del saker man behöver tänka på redan innan man sätter sig i bilen och övningskör.

More episodes

View all episodes

  • 2. Vad kostar ett körkort?

    23:11
    Att det kostar att ta körkort vet de flesta. Samtidigt är det en engångskostnad och något som du kan ha nytta av hela livet. Vissa får kanske hjälp med kostnaden av någon i familjen eller släkten, medan andra behöver betala det helt själv. Hur mycket körkortet kostar beror på många olika saker – faktiskt bland annat på om du tidigare varit en ”aktiv medåkare”. Vad det betyder och hur man kan hålla nere kostnaden ska vi prata om i detta avsnitt. Till vår hjälp har vi med oss trafiklärarna Unni Melchersson och Andreas Nyman och Emeli Hallberg som nyss tagit körkort. 
  • 3. Automat eller manuell – vilket körkort ska man ta?

    22:19
    När man haft sitt körkort ett tag verkar det så självklart, men för den som precis ska ta sitt körkort är detta en STOR grej. Att sätta sig i bilen, på förarsätet, för första gången. Att starta bilen – att köra själv. Att använda koppling och växelspak om man kör manuellt – eller ÄR det bättre att satsa på automatkörkort? Det är mycket att hålla reda på. Till vår hjälp har vi med oss trafiklärarna Unni Melchersson och Andreas Nyman och Emeli Hallberg som nyss tagit körkort. 
  • 4. Plugga teori – så lär du dig bäst (och klarar provet)

    23:00
    Plugga körkortsteori och klara teoriprovet. Ett måste för att komma ett steg närmare det åtråvärda körkortet och det krävs att du har ett godkänt teoriprov för att få köra upp. Och teoriprovet är viktigt – för ärligt talat – vi alla vill ju gärna att den vi möter i trafiken har kunskap om trafikregler, vägmärken med mera. Men vad innebär teoriprovet och hur klarar man det? Till vår hjälp har vi med oss trafiklärarna Unni Melchersson och Andreas Nyman och Emeli Hallberg som nyss tagit körkort. 
  • 5. Dags för uppkörning!

    27:43
    Teoriprovet är avklarat och så har det då blivit dags för den där uppkörningen. Det sista och så viktiga momentet på vägen mot körkortet. Alla gånger av körlektioner på trafikskolan och kanske mängdträning med handledare innan – nu är det upp till bevis! Är du redo för att ge dig ut i trafiken? Till vår hjälp har vi med oss trafiklärarna Unni Melchersson och Andreas Nyman och Emeli Hallberg som nyss tagit körkort. 
  • 6. Hej handledare!

    23:59
    De flesta som tar körkort kombinerar körning på en trafikskola med mängdträning hemma och har alltså då en handledare som har handledartillstånd. Kanske du är den handledaren? Detta avsnitt är både för körkortstagaren och för dig, vem du än är, som tagit på dig detta viktiga uppdrag. Till vår hjälp har vi med oss trafikläraren Andreas Nyman, Emeli Hallberg som nyss tagit körkort och Martin Hallberg som var hennes handledare. 
  • 7. Att ta körkort när du behöver extra stöd

    44:29
    Att ta ett körkort är en utmaning på något sätt för de flesta. Men att sedan ta körkort när du dessutom kämpar med en annan utmaning som till exempel ADHD, autism eller dyslexi - hur gör man då? Och vilket stöd och hjälp finns att få på trafikskolorna och från Trafikverket? Möt Linda Lindqvist, som tillsammans med sin son Filip verkligen fått känna på vad det innebär att få kämpa för körkortet. Dessutom är Maria Stenman och Unni Melchersson med, trafikutbildare som båda brinner för att möta elever utifrån deras behov.