Klimatekot

Share

Umeå 2040 - en framtidsspaning av det ovanliga slaget

Ep. 51

Tonje är just fyllda ett år och den yngsta gäst vi haft med oss i Klimatekot. Hennes pappa, Eduardo Pettersson med kollegorna Erik Eklund och Torgny Forss målar upp en bild av Tonjes studentdag. Vad är det för stad, miljö och förutsättningar hon möter i vuxenlivet? Vad kommer att se anorlunda ut, vad ska hon jobba med? Ett magiskt avsnitt om en framtid, inte långt från nu.

More Episodes

  • 50. Dela solel med grannarna

    29:45
    Efter år av spekulerande och grymtande kring krångliga regelverk och förhindrande lagstiftning, är det nu möjligt för grannar att dela på egenproducerad el. Du kan skapa egna micronät där du säljer din sol till grannen, eller så går ni samman i en ekonomisk förening och gör investeringen tillsammans. Då kanske ni kan bygga en riktigt stor anläggning som gör er självförsörjande. Idag pratar vi om energigemenskaper i Klimatekot. Gäster är Jonas Lundh, affärsutvecklare på Coompanion och Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare.
  • 49. Följ med på en fascinerande resa i naturens innersta

    45:22
    Vad har getingen med vinets smak att göra och varför behövs det 20 000 arter av bin i världen? Och visste du att dött virke i skogen är fyllt av mer liv än ett levande träd? Anne Sverdrup-Thygeson är professor i bevarandebiologi och författare till boken "På naturens axlar - hur 10 miljoner arter räddar ditt liv". Få personer kan beskriva naturens mångfald och nytta på ett så målande och fascinerande sätt som henne. Håll till godo!
  • 48. Så ska vi rädda våra djur och vår natur

    33:26
    69% av jordens ryggradsdjur har försvunnit sedan 70-talet. Dagens gäst menar att det går åt pipsvängen för den biologiska mångfalden. Just nu pågår WWF:s kampanj Earth Hour, som i år pågår en hel månad och som har temat Biologisk mångfald. I det här avsnittet pratar vi om nuläget, framtiden, politiken, målkonflikter och varför vi måste köpa ekologiska bananer.Gäst: Yvonne Blombäck, Världsnaturfonden WWF
  • 47. Hejdå ekologiskt?

    30:27
    Allt färre väljer att köpa ekologiskt och lantbrukare ställer om från ekologiskt till konventionellt. Varför är det så här och vad får det för konsekvenser? Vi gästas av forskaren och föreståndaren på SLU Ekologisk produktion och konsumtion EPOK, Johanna Spångberg.
  • 46. Göteborgarna ska odla sin egen mat

    34:33
    Göteborg är en av 100 hållbara städer i Europa och där har man också kommit långt vad gäller stadsnära odling. Göteborgs stad äger och arrenderar ut stora mängder mark och ett 60-tal gårdar, där målet är att det ska odlas mat som sedan säljs till Göteborgarna. Och kanske är det så här det hållbara samhället behöver utvecklas.
  • 45. Greenwashing - Hur ska vi veta?

    43:06
    Hur ska vi som konsumenter veta om en produkt verkligen är hållbar eller inte? Under senare år har frågan om greenwashing blivit allt mer aktuell. I det här avsnittet pratar vi med Europaparlamentarikern och miljöpartisten Jakop Dalunde om fenomenet greenwashing och den lagstiftning som är på gång från EU.
  • 44. Företagen som leder omställningen

    46:08
    Vi talar ofta om konsumenters makt och om politiker som inte tar tillräckligt tuffa beslut och om individer som kämpar för att få till ett hållbart liv. Men var kommer företagen in? Och hur kan de vara en del av lösningen på klimatkrisen? Dagens gäster är Lin Haspel från Stjärna fyrkant och Christoffer Jonsson, Länsförsäkringar.
  • 43. Vill du också ha ett eget vindkraftverk?

    32:36
    Det har aldrig riktigt slagit igenom, men tillsammans med exempelvis solceller kan egen vindkraft vara en riktigt god källa till energi. Speciellt om du bor på en väldigt blåsig plats. I det här avsnittet gästas vi av Sven Ruin, som är expert på småskalig vindkraft. Vi pratar lönsamhet, hur det egentligen funkar och vem eller vilka som kan dra nytta av ett alldeles eget vindkraftverk.