Share

cover art for Känslor påverkar teknikutvecklingen

Klimatekot

Känslor påverkar teknikutvecklingen

I dagens avsnitt pratar vi om hur ingenjörsstudenter kan rustas för att ta sig an dagens stora hållbarhetsutmaningar. Gästar oss gör forskaren Johanna Lönngren vid Umeå universitet, hon är docent inom naturvetenskapens och teknikens didaktik. Hennes forskning har visat att ingenjörsstudenter ofta kan ha svårt att handskas med de känslor som dyker upp när det inte finns bara ett rätt svar på ett problem. Vi pratar om vikten av att inte bara ha teknisk kunskap, utan även förmågan att hantera känslor och värdekonflikter. En förutsättning för att utveckla teknik som ska hjälpa oss att klara klimatmålen.

More episodes

View all episodes

 • Odla hållbart och resilient - vad är egentligen permakultur?

  37:30
  Odla efter de förutsättningar platsen ger och försök härma det naturliga ekosystemet. Då får du en odling som är både motståndskraftig och lättskött. Permakultur har sakta blivit allt mer känt, kanske främst för sina principer no-dig och täckodling. I det här avsnittet träffar vi David Wiljebrand, som bland annat håller kurser i permakultur genom Studieförbundet Vuxenskolan. Han berättar hur han tänker när han skapar sin hållbara trädgård och hur vi som vill börja kan komma igång.
 • Anders Wijkman om resurser, konsumtion och Europaparlamentsval

  37:50
  I det här avsnittet gästas vi av samhällsdebattören och hållbarhetsprofilen Anders Wijkman, som bland annat är ledamot i FNs resurspanel, IRP, som nyligen släppte en rapport om konsumtion och resursanvändning. I det här avsnittet pratar vi om hur det egentligen står till med jordens resurser, vikten av att rösta och engagera sig i Europaparlamentsvalet i juni och så får vi en kommentar kring Klimatpolitiska rådets svidande kritik av regeringens klimatpolitik.
 • Skatter, subventioner eller grön upphandling - vad biter bäst?

  35:39
  Grön upphandling ska bidra till snabbare omställning ropar politiker - hela vägen från EU ner till kommunnivå. Men professorn i nationalekonomi Sofia Lundberg, vid Handelshögskolan i Umeå, visar i sin forskning att grön upphandling inte alls är så effektivt som styrmedel som vi gärna vill tro. I alla fall inte ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Är det istället skatter och subventioner som ska få samhället att ställa om?
 • 61. Vardagspendling i livspusslet

  38:22
  Det går långsamt att få människor att ställa om sitt vardagspendlande till ett mer hållbart resande. Och trots att kvinnor som grupp tar ett större ansvar för familjens logistik, ärenden och så vidare, så är det fortfarande fler kvinnor som väljer buss, cykel eller att promenera till arbetet. Varför ser det ut så här? I detta avsnitt träffar vi Linda Gusafsson, som är jämställdhetsstrateg vid Umeå kommun och hennes kollega Linnea Persson, statistiker. Vi får också höra pendlaren Sara Ekenstedt, som startat en samåkningsgrupp. Funkar det på riktigt?
 • 60. Tågsemester - pepp och allt du behöver veta

  36:26
  Allt fler får upp ögonen för tågsemester, inte bara för klimatets skull utan också för möjligheten att se fler platser och att göra själva resan till en del av äventyret. Susanna Elfors startade Facebookgruppen Tågsemester och i det här avsnittet ger hon sina bästa tips till dig som är sugen på en tågsemester. Vi pratar också med den vana tågresenären Frauke Molander som beskriver tågsemestrar som en "resa i själens takt". Frauke har rest med tåg i hela sitt liv och här får vi höra om hennes favoritresa till en ö i norra Tyskland och hur enkelt det är att resa med barn.
 • 59. Snöröjning och halkbekämpning

  28:24
  Det är snösmockor, ishalka och översvämningar om vart annat. Cyklister, bilister, gångtrafikanter och sparkåkare vill alla bli prioriterade när vägarna ska hållas farbara. Och mitt i stormens öga finns en gatudriftschef som sliter sitt hår. I det här avsnittet möter vi Per Hilmersson som är gatudriftschef på Umeå kommun och den som gett snösmockan ett ansikte. Vi pratar prioriteringar, utmaningar och arga medborgare. Men också om hur vägar och cykelbanor behöver klimatsäkras för att klara framtidens väder.
 • 58. Historiskt avtal på COP28 - Hör hela analysen här!

  33:55
  Luciamorgon 2023 klubbades, efter 30 år, ett historiskt avtal på COP28 i Dubai. För första gången finns en skrivning som medger en övergång bort från fossila bränslen, en skrivning som i sista stund försvann från utkastet och som gjorde att klimatmötet förlängdes i ett dygn. Men vad betyder då detta i praktiken och vilka andra frågor lyckades världens länder faktiskt enas kring? I det här avsnittet, som spelades precis efter mötets avslutande, får vi en rykande färsk analys från 2030 sekretariatets grundare Mattias Goldmann.
 • 57. Tillsammans mot hållbarhet

  33:51
  Genom samarbete, att lyfta goda idéer och att hjälpa varandra, kan vi nå både klimatmål och öka vårt välbefinnande. Det tror Umeås hållbarhetsprofil och idéspruta Ida Hillebjörk. I det här avsnittet pratar vi om medborgardialog, hur svårt det kan vara att samarbeta och att ta till vara på alla bra idéer och hur vi tillsammans ändå kan försöka nå dit. Så att vi och våra barn kan fortsätta leva goda liv på en planet som ger oss förutsättningar.