Share

cover art for Ät hållbart på restaurang

Klimatekot

Ät hållbart på restaurang

Ep. 37

Att samarbeta för att nå klimatmålen är nödvändigt och det har restaurangnätverket Mat och Klimat i Umeå tagit fasta på. Tillsammans utbyter de erfarenheter och kunskap för att få en mer hållbar restaurangverksamhet, minska matsvinn, nudga gäster och ställa krav på leverantörer.

More episodes

View all episodes

 • 61. Vardagspendling i livspusslet

  38:22
  Det går långsamt att få människor att ställa om sitt vardagspendlande till ett mer hållbart resande. Och trots att kvinnor som grupp tar ett större ansvar för familjens logistik, ärenden och så vidare, så är det fortfarande fler kvinnor som väljer buss, cykel eller att promenera till arbetet. Varför ser det ut så här? I detta avsnitt träffar vi Linda Gusafsson, som är jämställdhetsstrateg vid Umeå kommun och hennes kollega Linnea Persson, statistiker. Vi får också höra pendlaren Sara Ekenstedt, som startat en samåkningsgrupp. Funkar det på riktigt?
 • 60. Tågsemester - pepp och allt du behöver veta

  36:26
  Allt fler får upp ögonen för tågsemester, inte bara för klimatets skull utan också för möjligheten att se fler platser och att göra själva resan till en del av äventyret. Susanna Elfors startade Facebookgruppen Tågsemester och i det här avsnittet ger hon sina bästa tips till dig som är sugen på en tågsemester. Vi pratar också med den vana tågresenären Frauke Molander som beskriver tågsemestrar som en "resa i själens takt". Frauke har rest med tåg i hela sitt liv och här får vi höra om hennes favoritresa till en ö i norra Tyskland och hur enkelt det är att resa med barn.
 • 59. Snöröjning och halkbekämpning

  28:24
  Det är snösmockor, ishalka och översvämningar om vart annat. Cyklister, bilister, gångtrafikanter och sparkåkare vill alla bli prioriterade när vägarna ska hållas farbara. Och mitt i stormens öga finns en gatudriftschef som sliter sitt hår. I det här avsnittet möter vi Per Hilmersson som är gatudriftschef på Umeå kommun och den som gett snösmockan ett ansikte. Vi pratar prioriteringar, utmaningar och arga medborgare. Men också om hur vägar och cykelbanor behöver klimatsäkras för att klara framtidens väder.
 • 58. Historiskt avtal på COP28 - Hör hela analysen här!

  33:55
  Luciamorgon 2023 klubbades, efter 30 år, ett historiskt avtal på COP28 i Dubai. För första gången finns en skrivning som medger en övergång bort från fossila bränslen, en skrivning som i sista stund försvann från utkastet och som gjorde att klimatmötet förlängdes i ett dygn. Men vad betyder då detta i praktiken och vilka andra frågor lyckades världens länder faktiskt enas kring? I det här avsnittet, som spelades precis efter mötets avslutande, får vi en rykande färsk analys från 2030 sekretariatets grundare Mattias Goldmann.
 • 57. Tillsammans mot hållbarhet

  33:51
  Genom samarbete, att lyfta goda idéer och att hjälpa varandra, kan vi nå både klimatmål och öka vårt välbefinnande. Det tror Umeås hållbarhetsprofil och idéspruta Ida Hillebjörk. I det här avsnittet pratar vi om medborgardialog, hur svårt det kan vara att samarbeta och att ta till vara på alla bra idéer och hur vi tillsammans ändå kan försöka nå dit. Så att vi och våra barn kan fortsätta leva goda liv på en planet som ger oss förutsättningar.
 • 56. Skogen - hur mår den egentligen?

  41:26
  Vad är det egentligen att vara skog? Hur vi definierar skog påverkar också vår syn på skogen och vad som är ett hållbart skogsbruk. Kritikerrosade och storsäljande författaren och biologiprofessorn Anne Svedrup-Thygeson är återigen aktuell med en faccinerande bok om livet i skogen. Idag är hon gäst i Klimatekot och vi pratar om hur synen på skogen förändrats över generationerna, hur kalhyggen påverkar ekosystemet och varför debatten om skogen ofta blir så polariserad.
 • 55. Extremväder: Vad är det som händer?

  33:43
  Extremväder är en känd konsekvens av klimatförändringarna och klimatkrisen. I år har vi sett extrema värmeböljor, torka, vattenbrist, bränder och översvämningar. Samtidigt är vi påväg in i en tid med el niño, Vi frågar oss vad som är vad och hur vi egentligen ska tolka alla dessa rubriker om extremsommar, rekordvarmt och uppvärmda hav. Professor i klimatologi, Erik Kjellström från SMHI förklarar vad vi vet och inte vet om orsakerna bakom de extremaväderhändelser vi sett under året. 2023 är det varmaste år som uppmätts och september månad var i särklass mycket varmare än någon tidigare mätning. Vi pratar om hur allt hänger ihop, vad som är naturliga variationer, hur stor roll El Nino har i sammanhanget och hur den globala uppvärmningen påverkar alla dessa naturliga variationer.
 • 54. Energieffektivisera ditt hus

  30:03
  Spar både pengar och klimat genom att se över hur energieffektivt ditt hem egentligen är. Vad lönar sig egentligen bäst, att tilläggsisolera ellee att byta hela värmesystemet? Detta avsnitt riktar sig till villaägare som fortfarande minns de höga elpriserna från föregående år. Med vintern i antågande är det nu dags att granska möjligheterna att spara energi i ditt hem. Vi pratar även om småhusstödet som kan vara aktuellt för alla med direktverkande el. Du får veta vem som kan söka stödet, vad du ska tänka på och vilka förändringar det gäller för.Dagens gäst är energi- och klimatrådgivaren Torgny Forss.
 • 53. Barnen drabbas värst av klimatförändringar

  31:48
  I dagens avsnitt får du följa med oss när vi dyker in i den akuta konsekvensen av klimatkrisen och hur den påverkar världens barn. Tillsammans med vår gäst, Martina Hibell, som är generalsekreterare på Barnfonden, utforskar vi hur barnen drabbas av klimatförändringarna. Martina delar med sig av Barnfondens viktiga arbete och hur de verkar i länder som Etiopien, Kambodja, Indien, Kenya, Uganda och Bolivia. Klimatförändringarna drabbar barn hårdare än vuxna och detta kan få långtgående konsekvenser på barnens utveckling. Dessutom diskuterar vi vikten av att inkludera barnen i den politiska diskussionen om klimatkrisen, med COP23 runt hörnet.Så, om du vill bli mer medveten om hur klimatkrisen påverkar våra barn och vad vi kan göra för att göra en positiv samhällsförändring, missa inte detta avsnitt.