Share

cover art for JungelTelegraf1

JungelTelegraf1

Lavere skuldre, høyere fremtidstro


Latest episode

  • 6. Russetiden 2025

    28:56||Season 10, Ep. 6
    Fyll, fest og inkludering?! Kan de kule gutta inkludere? og hvem har ansvaret for at alle er inkludert? Russetiden er i gang og noen russ har allerede kjent på utfordringen med å balansere feiring og innspurten på skole med tentamener og kommende eksamensperiode. Russepresident og bussjef Felix Preus er gjest og vi snakker om hvordan alle kan bidra til at flest mulig blir inkludert og får en fin russetid. I Bærum har russen gått sammen med kommunen om å arrangere russefestivalen @kaddatreffet hvor alle kan være med alle. Det gir russen muligheten til at man kan feire sammen uavhengig av om man er på buss, konsept eller ingen av delene. Hvorfor ville Felix bli russepresident? “Første tanken var at jeg ville ha gullparkas, så jeg søker! Siden jeg er på buss og ikke alle verdiene mine skinner igjennom den bussen, så vil jeg føle at jeg gjør noe riktig siden jeg er på buss”. Russepresidentene jobber for at det skal bli en inkluderende og trygg russetid for alle - OG den optimale russefeiringen er å være med kompiser og få nye venner. Jonas er russ i år og Amalie mimrer tilbake til sin russetid i fjor hvor hun erfarte at rulling var mye morsommere enn hun hadde trodd! Vi ønsker alle russ en super russetid! Ta vare på hverandre! 

More episodes

View all episodes

  • 5. Trump, USA og verden

    01:06:16||Season 10, Ep. 5
    Det skjer mye i USA og i verden som er vanskelig å forstå og henge med på, så hva er det egentlig som skjer? For det virker litt som at det ikke er noen voksne hjemme i Det hvite hus og at Trump har tatt med seg vennegjengen og laget regjering. Hvordan er det mulig for Trump å holde på som han gjør? Hva med Grønland, nye tollsatser til alle verdens land, innskrenking av ytringsfrihet ved at folk blir arrestert for sine ytringer og at de demonstrerer? Er USA på vei mot å bli et diktatur?Hva gjør verden nå og hvordan fungerer diplomatiet? Vår go-to-ekspert på politikk og valg Eirik Bergersen som er politisk kommentator i TV2, tidligere diplomat og han har podkasten Det store bildet, svarer på ALT vi lurer på. Han forklarer også chatte-skandalen hvor flere fra De hvite hus diskuterte å bombe Jemen i en gruppechat på Signal. Heng med for bedre oversikt og innsikt!Det skjer mye og endringer skjer fort, så vi vil opplyse om at denne episoden ble spilt inn 3. april 2025.
  • 4. ADHD kan være dritt

    52:14||Season 10, Ep. 4
    ADHD kan komme til uttrykk på forskjellige måter. For noen med ytre symptomer som hyperaktivitet, impulsivitet og følelsesutaggeringer, men for andre som mer indre uro med tankekjør og en hyperaktiv hjerne som kan gi småfikling. Dette er en personlig episode for Amalie som fikk ADHD-diagnose som 18-åring og nå har skjønt at “ikke alle har fem radiokanaler på i hodet konstant, som et helt eget liv inni der”.Psykolog Cecilie Rummelhoff som er forsker og jobber med ADHD-utredning og oppfølging, svarer på spørsmålene og Amalie deler av sine erfaringer. Hvor stor del av identiteten er ADHD og hva skiller personlighet fra ADHD?. Det er en haug med fordommer og antagelser om ADHD og vi stilte spørsmål om følgende var en fordom eller sannhet;  De med ADHD er: hyper og klarer ikke å sitte stille? adrenalin-junkie og ekstremt spenningssøkende? kjeder seg lett? søker kortvarig lykke?dårligere på skolen?sint og utaggerende? dumme?dårligere med venner? selvopptatt? fungerer dårlig sosialt? ADHD kan være skikkelig dritt, men det er også mye bra som følger med. Som det å være rask, ha en indre drive og være kreativ med andre perspektiver. 
  • 3. Make or break? med MestSeff fra Tøyen Holding

    44:17||Season 10, Ep. 3
    “Musikk betyr veldig mye for meg og det er en ting som bare må være i livet. Det er et soundtrack til deg selv og filmen din, filmen om deg”. MestSeff fra Tøyen Holding er gjest hos vår egen Jonas som er en del av rapkollektivet Klikk9 (som skal spille på Øyafestivalen i sommer). De snakker om musikkbransjen og særlig innenfor rap, om hvordan man lykkes med musikk, stress, press, freshman vibes og tracklists. “Det føles som at du må gjøre alt riktig, at det er make or break”. MestSeff forteller sin historie fra hvordan hip hop var hans inngang til musikk og alle årene han holdt på med musikk mer som tidsfordriv før han og Fredfades gikk sammen for å gjøre tracks som et hobbyprosjekt og ble Tøyen Holding, som nå har gitt ut tre album. Du får høre om gjennombruddet og MestSeffs høydepunkt, og ikke minst får Jonas tipsene hans til nye artister. “I mitt tekstunivers henter jeg ting fra populærkultur, samfunn og politikk. Jeg kan bruke hva som helst til å male et bilde, så jeg trenger ikke å holde meg innenfor det som er hip hop eller det å være en fet kar”. 
  • 2. Milla eller ikke

    30:02||Season 10, Ep. 2
    Når du blir innkalt til sesjon i militæret begynner gjerne tankene på og valget om du ønsker å dra i milla. For noen handler det om å være god nok til alle testene og opptaksprøven så du kan komme inn på et bra sted. For andre handler det om å ha eller finne en god grunn til å slippe militæret.Er det egentlig sånn man ser på Kompani Lauritzen? og finnes “Preber Lohrengren” og “Ahre-Ketil” som bare vil drepe, fra serien Førstegangstjenesten med Herman Flesvig? Elias Jensen (04) dimmet for litt siden og forteller om sitt år i militæret. “Det aller beste med militæret er det sosiale! Dere blir på en måte tvunget til å bli kjent med hverandre fordi dere kastes ut i det sammen og er sammen 24/7. Dere bor sammen og du får ikke noe privatliv, så da skapes det et annerledes forhold enn det du ville hatt med dine vanlige venner. I militæret kan du ikke plukke og velge som blant vennene dine, så det kan jo hende at en som har en helt motstridende personlighet i fra deg blir veldig gode venner med deg - fordi det må dere hvis dere skal samarbeide og bo sammen. Da skapes det et helt annet forhold enn du ellers ville hatt og det forholdet er ekstremt sterkt og vanskelig å bryte, så da får du venner for livet”.Det vanskeligste i militæret er å bli vant til usikkerheten med at du ikke vet hva som kommer til å skje. Det var en gang vi bare gikk og gikk i 50 timer uten mat og søvn, uten å vite hvor lenge vi skulle holde på. Vi hadde gått med en tung sekk i 8 timer og var dritslitne og det vi ikke visste var at da hadde vi 43 timer igjen! Du klarer mer enn du tror.“Du må på en måte la ting komme og ta ting som det kommer, fordi hvis du driver og stresser om i morgen så tar du ikke vekk morgendagens problemer. Du tar vekk i dags fred, ikke sant?”.Vi har også spurt om alt det andre vi lurer på som; Hvordan var den første dagen? Hvor mye penger og fritid får man i militæret? Hvordan var maten? Er det helt guttastemning? Bor gutter og jenter på samme rom?
  • 1. Umotivert og mislykka?

    21:38||Season 10, Ep. 1
    Føler du deg skikkelig umotivert og tenker at du burde jo bare skjerpe deg, uten at det er så lett? Hvordan kan vi “trene” opp motivasjonen slik at vi gjør det vi trenger å gjøre, men egentlig ikke “gidder”? Vår huspsykolog Lars Halse Kneppe gir tips og råd til Mariama. Motivasjon er den indre drivkraften du har for å klare å gjøre ting. Det er det inni deg som får deg til å gjøre ting du ønsker, en indre motivasjon. Ytre motivasjon er lysten til å få til noe fordi du får noe ut av det, som en belønning eller konsekvenser for eksempel. Vi skiller også mellom positiv motivasjon som er et ønske om å få til noe og frykt-motivasjon, som er motivert av frykten for å mislykkes. Det siste er sjukt mye mer slitsom!“Det å være motivert er egentlig et overskuddsfenomen og vi kjenner på mye mindre motivasjon hvis vi er slitne eller hvis vi er stressa. Det handler også om troen vi har på at vi skal få til noe. Hvis ting blir for stort eller det skjer for mange ting på en gang, blir vi handlingslammet. Totalbelastningen i livet og når det blir for mye, gjør at vi ikke vet hvor vi skal begynne og blir låst. Så det å trene opp motivasjonen handler mer om å bli bedre på å strukturere livet sitt, dele opp ting og gjøre store oppgaver til deloppgaver, gi seg selv belønninger underveis slik at du får en tro på at du klarer det. For hvordan henger selvfølelse og selvtillitt sammen med motivasjon? Mariama imponerer psykolog Lars med sin forklaring og refleksjon rundt det. 
  • 12. Ikke alle gleder seg til jul

    23:13||Season 9, Ep. 12
    Ikke alle gleder seg til jul og det kan det være mange gode grunner til, som vanskelige familierelasjoner, fattigdom og utenforskap, eller rett og slett at du og familien din ikke feirer jul.  Jul er en tid hvor forskjeller forsterkes og det å ikke glede seg til jul er ganske tabubelagt å snakke om. "Det som er dårlig, blir gjerne dårligere".Psykolog Sara Salah Aziz er mangfoldsrådgiver og opptatt av utenforskap. Vi snakker om det å føle seg utenfor og hvordan vi kan skape egne tradisjoner i julen, når alt stenger ned. For tradisjoner i julen er ikke bare for de som feirer jul som en religiøs og kristen høytid. Hvordan feirer du jul? Eller rettere sagt: hva gjør du i julen? "Jeg har foreldre som ikke feirer jul og har måttet finne egne tradisjoner og det gir rom for at du kan feire jul på en ganske personlig og meningsfull måte. Det nærmeste vi har kommet en tradisjonell julefeiring er at foreldrene mine har kjøpt et kunstig juletre fra Europris, men det er stemning i det også, så det er hva man gjør det til".Hvordan påvirkes vi av at “alle” liksom skal ha det så koselig? Trenger du noen å snakke med? Ring Mental helses hjelpetelefon på 116 123 eller deres chat. Det er helt anonymt og åpent for alle.“Oppsøk hjelp hvis du trenger hjelp. Det blir ofte bedre når du har gjort det”.PS! Og hva gjør du når du blir invitert til din første “jule-greie” som julebord? Praktiske tips deles om drikking og kleskode. Ta vare på hverandre og stå i mot drikkepress, for det er gjerne mye alkohol på julebord. Er det like mye klespress på julebord som på skoleball?