Share

cover art for Reisenes mester

Ine og Dags Podcast

Reisenes mester

Season 3, Ep. 75

ERIKA FATLAND – forfatter og sosialantropolog


ERIKA FATLAND har skrevet en rekke prisbelønnede bøker hvor hun reiser til steder mange oss ikke kjenner i det hele tatt. Bøkene hennes er oversatt til 23 språk og har fått svært rosende omtale over hele verden. Hun er også blitt beskrevet som Norges kanskje mest nyskapende reiseforfattere. 


Fatland vokste opp i Ølen i Vindafjord kommune i Rogaland. Hun tilbrakte sin gymnasietid i Lyon og Helsingfors og fortsatte med universitetsstudier ved Københavns Universitet og Universitetet i Oslo, der hun fullførte sin mastergrad i sosialantropologi i 2008. Feltarbeidet som lå til grunn for mastergraden, ble foretatt i Beslan i Nord-Ossetia i 2007, der hun intervjuet informanter berørt av gisseldramaet ved Skole nr. 1 i 2004; etterlatte, pårørende, overlevende, lærere og myndighetspersoner. I 2008-2009 var Erika Fatland stipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt.


2009 debuterte hun med barneboken Foreldrekrigen, en humoristisk bok om skilsmisse.


I 2010 vendte hun tilbake til Beslan for å arbeide videre med stoffet fra feltarbeidet, i den hensikt å utvide det til en reportasjebok. I tillegg til nye samtaler med informantene fra tidligere, reiste hun denne gang friere omkring, også i naborepublikkene, og ettergikk noen av terroristenes fotspor. I Moskva og St. Petersburg intervjuet hun granskere av angrepet, såvel fra den offisielle undersøkelseskommisjonen som uavhengige om de tre dagene gisseldramaet varte stormingen, hvor minst 333 mennesker, hvorav 186 barn, mistet livet. Boken Englebyen med fortellinger fra Beslan utkom i begynnelsen av august 2011. Boken ble nominert til Brageprisen i klassen sakprosa.


Erika Fatland utga høsten 2012 Året uten sommer, en bok om terrorangrepene i Norge 22/7 2011.  Høsten 2014 utkom Sovjetistan, en reiseskildring fra de postsovjetiske statene i Sentral-Asia som slutter på -stan. For denne boka fikk hun Bokhandelens sakprosapris i 2015.  


I 2017 kom Grensen : en reise rundt Russland : gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge, samt Nordøstpassasjen. 


I 2020 utgav hun boka Høyt, en reiseskildring basert på to reiser gjennom land i Himalaya: Nepal, Xinjiang, Tibet, Pakistan og India som hun hadde i 2018 og 2019 på til sammen åtte måneder.

More episodes

View all episodes

  • 97. PANG! PANG! PANG!

    50:57
    Tore Pang er artistnavnet til Tore Arholm Tobiassen, en rapper fra Stavanger som også er medlem av gruppa Kriminell Kunst. Pang har i tillegg bidratt til andre mixtapes, laget musikk til dokumentaren «Tilstand: Ustabil» og spilt konserter over hele landet. Han er daglig leder for Xplosif Hiphop Festival.Pang begynte som rapper i den engelskspråklige gruppen Underdogs i 2004, men startet kort tid etter gruppen Kids for Kriminell Kunst (som senere ble forkortet til Kriminell Kunst) sammen med Gisle bin Larsen, Wayne Jenzky og DJ DonDecks, hvor alle tekster skulle være på Stavangerdialekt. Underdogs ble oppløst og Pang flyttet sammen med Kriminell Kunst-medlem DJ DonDecks og rapperen Shameer, hvor de bygget det som etter hvert ble Manisk Lyd Studio. Her laget de blant annet Kriminell Kunst sin første mixtape «Kriminell Mixtape» og Skurke Spretts EP «Sprett, drøgs & Rock ’n’ Roll». Manisk Lyd jobbet med blant annet Afeeliated, Lave Giraffer, Spinkel og Mikki. Sammen med gatekunsteren Pøbel og Atle Østrem fikk Tore Pang og Izabell fikk tildelt 1,5 millioner kroner for å arrangere gatekunstfestival i Stavanger.I dag driver Tore Pang plateselskapet STVG Kartell.
  • 96. The Next Voice

    44:00
    Mange ble kjent med Ole Henrik Risøy Solheim gjennom The Voice. Ole Henrik er født og oppvokst i Gilja, Rogaland. Han har sin utdannelse i musikkteater fra Musikkteaterhøyskolen, Høyskolen Kristiania (2018-2021). Han jobber nå som frilans musikalartist og dramatiker.
  • 95. Kunsten å tilgi

    53:27
    Kjetil Klunglands far jobbet i politiet og ble drept under NOKAS-ranet. I denne episoden forteller Kjetil om hvordan har lærte å tilgi.
  • 93. Poor Edward

    47:17
    Poor Edward er en duo fra Stavanger, bestående av brødrene Kristian og Martin Rinde. De skriver melodiøse poplåter med elementer fra folk/americana, og klassisk singer/songwriter-tradisjon. Duoen har holdt det gående siden 2007, og har flere utgivelser og over hundre spillejobber bak seg.
  • 93. Justismord!

    55:08
    ARVID SJØDIN er advokaten og pådriveren som har stått midt i to av Norges største drapssaker de siste tiårene. Han er advokaten både til fetteren til Birgitte Tengs og Viggo Kristiansen. I denne episode forteller han om seg selv, og hvordan det har vært å jobbe med to saker som begge viste seg å ende med justismord. 
  • 92. Skambankt - Grand finale

    52:19
    Etter to tiår og ti album er det slutt. Fredag 4. november 2022 er det slutt for Skambankt. Vi har hatt besøk av Terje Winterstø Røthing, bandets frontfigur. Mange gode historier om bandet og livet på veien. Til slutt spiller Terje sangen "Når eg sove" for oss, og Dag bidrar med tangenter.
  • 91. Fra offer til kriger

    42:10
    Linda Øye driver Fra offer til kriger, et sosialt entreprenørskap som jobber med kurs, foredrag og veiledning. Hun jobber for å normalisere galskap. Dette har hun gode forutsetninger til å klare, da hun har jobbet seg fra å være varig ufør, til i dag å drive sitt eget firma med flere ansatte.  Rundt nyttår blir hun aktuell med en dokumentarfilm om henne og arbeidet hun driver med. En trailer for denne filmen kan du se her (laget av Vinterfilm i Stavanger):https://www.facebook.com/watch/?v=517456722231273 Hun har også vært foredragsholder på TedX, som du kan se her:https://www.youtube.com/watch?v=Bq5jPPFTfF4&t=207s