Share

cover art for Selma Lagerlöfs Bortbytingen – med Sara Bergmark Elfgren

Idéer som förändrar världen

Selma Lagerlöfs Bortbytingen – med Sara Bergmark Elfgren

Season 4, Ep. 63

Kan man älska det man är rädd för? Och kan berättelser om det övernaturliga hjälpa oss att se verkligheten klarare? Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen handlar om två föräldrar som får sitt barn stulet av trollen – och om den föraktade trollungen som de trots allt tar hand om. Gäst är författaren Sara Bergmark Elfgren, som förutom flera skräck- och fantasyböcker också har skrivit en scenversion av Bortbytingen..


More episodes

View all episodes

 • 88. Antimateria – med Karin Schönning

  44:10
  Det finns materia och så finns det antimateria – men vad är skillnaden? Hur kan någonting vara som materia fast tvärtom, och vad händer när antimateria och materia möts? Fysikern Karin Schönning berättar vad antimateria är, hur man tillverkar den och hur den kan användas för att utforska såväl materiens minsta beståndsdelar som universums början.Foto: Mikael Wallerstedt.
 • 87. Enkelt och komplext – med Klara Palmberg Broryd

  49:37
  Vad har slemsvampar, fågelflockar, klimatet och stadsdelsplanering gemensamt? Alla är exempel på komplexa system, vars utveckling beror anpassning och samspel mellan många olika faktorer. Komplexa system följer inga enkla lagar utan de kan förändras på oförutsägbara och oväntade sätt – samtidigt som de också kan vara robusta och stå emot förändring. Klara Palmberg Broryd förklarar varför livet blir enklare om man förstår att det är komplext..
 • 86. Kreativitet och psykisk sjukdom – med Simon Kyaga

  47:25
  Idéer som förändrar världen kräver ofta en förmåga att tänka nytt och utanför boxen. Samtidigt kan ett annorlunda sätt att se på världen också skapa problem och lidande. Men finns det ett samband mellan genialitet och galenskap? Psykiatern Simon Kyaga berättar här om vad forskningen säger om sambandet mellan kreativitet, innovation och psykisk sjukdom. .
 • 85. Henry Kissinger: den diplomatiska cowboyen – med Lennart Pehrsson

  43:11
  Fredspriset till Henry Kissinger 1973 är ett av de mest kritiserade i prisets historia. Men varför var fredsavtalet som avslutade USA:s krig i Vietnam så kontroversiellt? Och vad var det som gjorde att Kissinger var både så framstående och så avskydd? Journalisten och USA-kännaren Lennart Pehrsson berättar om USA, Vietnam och fredspristagaren som alla verkar älska att hata, myten och personen Henry Kissinger.Foto: Agaton Ström..
 • 84. Fred, förhandling och fackförbund – med Stefan Löfven

  56:59
  Utan social rättvisa finns det ingen fred, det menar FN:s arbetsrättsorgan ILO, International Labour Organization. Arbetarrörelsen har en lång tradition av internationellt samarbete, såväl när det gäller fackligt samarbete som inom politik och diplomati. Här berättar Stefan Löfven om sambandet mellan fackförbund, demokrati och fred, om vikten av respekt och förtroende i förhandlingar och om att alla tjänar på att alla – inte bara vissa – får det bättre..
 • 83. Livet i tarmen – med Fredrik Bäckhed

  44:37
  Våra tarmar är fulla av bakterier, och de spelar en större roll för våra liv än vad man kanske kan tro. Faktum är att tarmen fungerar som ett eget ekosystem inuti oss, där det lever fler bakterier än det finns människoceller i våra kroppar. Mikrobiologen Fredrik Bäckhed berättar om tarmbakterierna och vilken roll de spelar för vår hälsa – för hur tarmfloran mår både påverkar och påverkas av hur resten av kroppen mår.
 • 82. Karriär, familj och giriga jobb – med Kerstin Enflo

  46:45
  Det är svårt att hinna med både jobbet och familjen, men trots att kvinnor och män har lika många timmar på dygnet att hushålla med så verkar kvinnornas tid ta slut fortare. Varför är det så? Kerstin Enflo, ekonomisk historiker vid Lunds universitet, berättar om ekonomipristagaren Claudia Goldins forskning om kvinnors situation på arbetsmarknaden nu och genom historien – forskning som visat att inget är så enkelt som det kan verka..
 • 81. Strålande sönderfall – med Cecilia Gustavsson

  52:56
  Radioaktivitet är ett av vetenskapens mest fascinerande ämnen, men också ett av de mest skrämmande. När Marie Curie beskrev radioaktivitet i början av 1900-talet så visste hon att det var en revolutionerande vetenskaplig upptäckt – men ingen kunde ana hur mycket den skulle komma att påverka det kommande århundradet, på gott och ont. Kärnfysikern Cecilia Gustavsson berättar om vad som egentligen händer när ämnen sönderfaller och om vad vi lärt oss efter av hundra år av radioaktivitet både i teorin och praktiken..
 • 80. Hur fungerar vaccin? – med Gunilla Karlsson Hedestam

  47:37
  Att det gick så snabbt att ta fram vaccin mot covid-19 berodde på att forskare i flera decennier har kartlagt hur immunförsvaret fungerar på detaljnivå. Upptäckterna som möjliggjorde mRNA-vacciner mot covid, och som fick 2023 års medicinpris, är bara de senaste i en lång rad av upptäckter som gjort att vi kan bli immuna mot sjukdomar utan att ta omvägen via att vara sjuka. Gäst är Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi och ordförande i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin..