Share

cover art for Karriär, familj och giriga jobb – med Kerstin Enflo

Idéer som förändrar världen

Karriär, familj och giriga jobb – med Kerstin Enflo

Season 5, Ep. 82

Det är svårt att hinna med både jobbet och familjen, men trots att kvinnor och män har lika många timmar på dygnet att hushålla med så verkar kvinnornas tid ta slut fortare. Varför är det så? Kerstin Enflo, ekonomisk historiker vid Lunds universitet, berättar om ekonomipristagaren Claudia Goldins forskning om kvinnors situation på arbetsmarknaden nu och genom historien – forskning som visat att inget är så enkelt som det kan verka..

More episodes

View all episodes

 • 85. Henry Kissinger: den diplomatiska cowboyen – med Lennart Pehrsson

  43:11
  Fredspriset till Henry Kissinger 1973 är ett av de mest kritiserade i prisets historia. Men varför var fredsavtalet som avslutade USA:s krig i Vietnam så kontroversiellt? Och vad var det som gjorde att Kissinger var både så framstående och så avskydd? Journalisten och USA-kännaren Lennart Pehrsson berättar om USA, Vietnam och fredspristagaren som alla verkar älska att hata, myten och personen Henry Kissinger.Foto: Agaton Ström..
 • 84. Fred, förhandling och fackförbund – med Stefan Löfven

  56:59
  Utan social rättvisa finns det ingen fred, det menar FN:s arbetsrättsorgan ILO, International Labour Organization. Arbetarrörelsen har en lång tradition av internationellt samarbete, såväl när det gäller fackligt samarbete som inom politik och diplomati. Här berättar Stefan Löfven om sambandet mellan fackförbund, demokrati och fred, om vikten av respekt och förtroende i förhandlingar och om att alla tjänar på att alla – inte bara vissa – får det bättre..
 • 83. Livet i tarmen – med Fredrik Bäckhed

  44:37
  Våra tarmar är fulla av bakterier, och de spelar en större roll för våra liv än vad man kanske kan tro. Faktum är att tarmen fungerar som ett eget ekosystem inuti oss, där det lever fler bakterier än det finns människoceller i våra kroppar. Mikrobiologen Fredrik Bäckhed berättar om tarmbakterierna och vilken roll de spelar för vår hälsa – för hur tarmfloran mår både påverkar och påverkas av hur resten av kroppen mår.
 • 81. Strålande sönderfall – med Cecilia Gustavsson

  52:56
  Radioaktivitet är ett av vetenskapens mest fascinerande ämnen, men också ett av de mest skrämmande. När Marie Curie beskrev radioaktivitet i början av 1900-talet så visste hon att det var en revolutionerande vetenskaplig upptäckt – men ingen kunde ana hur mycket den skulle komma att påverka det kommande århundradet, på gott och ont. Kärnfysikern Cecilia Gustavsson berättar om vad som egentligen händer när ämnen sönderfaller och om vad vi lärt oss efter av hundra år av radioaktivitet både i teorin och praktiken..
 • 80. Hur fungerar vaccin? – med Gunilla Karlsson Hedestam

  47:37
  Att det gick så snabbt att ta fram vaccin mot covid-19 berodde på att forskare i flera decennier har kartlagt hur immunförsvaret fungerar på detaljnivå. Upptäckterna som möjliggjorde mRNA-vacciner mot covid, och som fick 2023 års medicinpris, är bara de senaste i en lång rad av upptäckter som gjort att vi kan bli immuna mot sjukdomar utan att ta omvägen via att vara sjuka. Gäst är Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi och ordförande i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin..
 • 79. Stöd i kriser - med Sara Johansson

  49:48
  Att hjälpa personer som drabbats av krig och katastrofer har varit en del av Nobels fredspris ända sedan Röda Korsets grundare Henri Dunant fick det första fredspriset 1901. Då handlade det mest om att hjälpa sårade soldater – men krisstöd handlar om mer än bara sjukvård. Sara Johansson, författare till boken ”Förenligt med liv: Berättelser om krisstöd” berättar här om hur man hjälper personer som befinner sig i svåra situationer. Och om hur de som hjälper andra också kan behöva hjälp ibland..
 • 78. Vad vet vi om insekter? – med Fredrik Ronquist

  47:41
  Alla människor på jorden väger tillsammans ungefär lika mycket som alla termiter. Och det finns ungefär 50 gånger så många sorters skalbaggar som det finns däggdjursarter. Insekter finns överallt på planeten, och vi är helt beroende av deras roll i ekosystemet för att kunna bedriva jordbruk. Ändå lägger vi ofta mer tid på att döda dem än på att förstå hur de lever. Entomologen Fredrik Ronquist berättar här om insekternas mångfald och om hur mycket (eller lite) vi vet om dem. .
 • 77. Bubblor och identitetsekonomi – med Emma Stenström

  44:58
  Vad vi gör beror på vilka vi är – och vilka vi är beror på vilka vi känner oss som. Inom ekonomisk forskning kallas det här för social identitet. Emma Stenström, forskare vid Handelshögskolan, beskriver social identitet som bubblor och menar att vi kan bli mer öppna, kreativa och lyssnande genom att få syn på – och lämna – våra bubblor..