Share
I morgen
OK computer, er det nå AI går fra å være gøy til å bli virkelig nyttig?
Season 4
•
Flere teknologieksperter beskriver utviklingen innen generativ AI som en revolusjon. Men hvis det er en revolusjon, når blir teknologien så nyttig og lønnsom at vi begynner å se store endringer og effekter i samfunnet? Eller er sannheten at vi egentlig allerede er godt i gang?
Til denne episoden har vi invitert Microsoft og Schibsted for å snakke om hva vi kan forvente - og ikke forvente - av GenAI i Norge fremover.
Du møter Bjørn Olstad (Daglig leder, Microsoft Development Center Norway), Sven Størmer Thaulow (Data- og teknologidirektør, Schibsted) og Sverre Fjeldstad (Partner, McKinsey Norge). Programleder er Khorist Kustani
More episodes
View all episodes
1. Hvorfor går det grønne skiftet så tregt? Eller gjør det egentlig det?
27:20||Season 6, Ep. 1Går det grønne skiftet for tregt, eller har vi urealistiske forventninger til hvor raskt energisystemene kan legges om i en tid preget av lynrask digital utvikling?Ifølge McKinsey Global Institute har vi bare nådd rundt 10 prosent av nødvendig implementering av lavutslippsteknologier på de fleste områder. Samtidig viser noen fornybarprosjekter tegn til sviktende investeringsvilje, allerede i den sårbare startfasen.Selv om landene overholder sine klimaforpliktelser, viser McKinseys Global Energy Perspective at de globale utslippene fortsatt vil være for høye til å nå 1,5-gradersmålet. Dette stiller oss overfor krevende valg i møte med et økende behov for energi – spesielt ren energi.I denne episoden diskuterer vi hva dette betyr for Norge og norsk kraftbransje med konserndirektør i Statkraft, Henrik Sætness, og McKinseys partner Christian Therkelsen. Programledere: Vilde Haslund og Ola Nestvold5. Slik kan AI løse to av Norges største fremtidsutfordringer
43:46||Season 5, Ep. 5Liveopptak av McKinseys debatt fra Arendalsuka: I fremtiden trenger Norge flere folk i jobb, og vi må jobbe mer effektivt. Kunstig intelligens kan hjelpe oss med begge tingene. Men hva konkret må vi gjøre for å utløse AI-potensialet? Vi diskuterer hvordan vi går fra teori til handling, slik at AI-teknologien kan sikre økonomisk fremgang for flest mulig.Med Sigve Brekke (Telenor), Kristine Dahl Steidel (Microsoft), Henrik Syse (PRIO), Maria Løvold (DNB), Øystein Dørum (NHO) og Frithjof Lund (McKinsey)4. Hva har fire tiår med rådgivning lært oss om norsk næringslivs fremtid?
29:39||Season 5, Ep. 440 år bakover – og 40 år fremover. I denne episoden åpner vi dørene til McKinsey og deler ærlig av våre erfaringer fra fire tiår som en av de fremste rådgiverne for norsk næringsliv. Vi ser også inn i krystallkulen for å diskutere hva vi tror blir de viktigste endringene de neste tiårene. Møt en av grunnleggerne og tidligere seniorpartner i McKinsey Norge, Tore Myrholt, samt nåværende norgessjef Frithjof Lund. Programleder er Khorist Kustani.3. Kan privat kapital fremskynde løsningen på klimakrisen?
28:53||Season 5, Ep. 3Kan private investeringer hjelpe oss med å løse klimakrisen? I denne episoden av 'I morgen' diskuterer vi hvordan næringslivets investeringer kan fremskynde tiltakene mot klimaendringer. Hør Reynir Indahl fra Summa Equity og McKinseys Caroline Kjeksli dele sine tanker om hvordan private aktører kan ta en mer aktiv rolle, og hva det kan bety for klimakampen.2. Hvordan bygger vi byer og bygninger for fremtiden?
25:52||Season 5, Ep. 2Nye teknologiske muligheter og bærekraftskrav former ikke bare byggebransjen, men også bruken av byene våre. I denne episoden av ‘I morgen’ snakker OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj og McKinseys Erlend Spets om hvordan vi skal bygge bygninger og byer for fremtiden.1. Hvordan kan flere norske selskaper oppnå internasjonal suksess?
29:57||Season 5, Ep. 1Norske gründere og selskaper har alle muligheter til å vokse seg store internasjonalt. Men for få får det til. I denne episoden snakker vi om hva som skal til. McKinsey deler sin liste på fem ting som kjennetegner de som får det til, og Innovasjon Norge forteller hvilke tre grunnleggende faktorer som bør være på plass. Med Håkon Haugli fra Innovasjon Norge og Paul Jenkins fra McKinsey. Programleder: Khorist KustaniKommer egentlig butikk-døden?
28:13||Season 4I mange år har man snakket om at internett vil ta livet av de fysiske butikkene, men kommer egentlig den lenge varslede butikkdøden? Og hvis ikke, hvordan ser da fremtidens shopping ut?Mer digitale kunder ønsker sømløs handel på tvers av kanaler og raske leveranser. Aller helst skal også produktene være bærekraftige med lave utslipp. Samtidig med økte krav har betalingsviljen gått ned for mange på grunn av høyere levekostnader.Dette skjer samtidig som aktører i varehandelen - de som selger sofaer, mobiltelefoner eller sportsutstyr - har opplevd mer endring de siste 5 årene enn de siste 25 årene.I denne episoden snakker vi om hvordan fremtidens shopping blir annerledes for forbrukere, ansatte og eiere.For å diskutere det har vi invitert Carl Aaby fra IKEA, Jaan Ivar Semlitsch fra Komplett og McKinseys Stine Rømmen Anderssen. Programleder er Khorist Kustani.Hvilke valg må energinasjonen Norge gjøre for å styre unna kraftunderskudd?
28:36||Season 4Konsekvensene for husholdninger og næringsliv kan bli store om Norge går inn i en vedvarende situasjon med kraftunderskudd og høye kraftpriser.Heldigvis har Norge fortsatt alle muligheter åpne for å mer enn doble norsk kraftproduksjon frem mot 2040, ifølge McKinseys siste kraftrapport. I denne episoden diskuterer vi hvilke konkrete grep og valg energinasjonen Norge må gjøre for å styre unna kraftunderskudd. Men er det egentlig mulig å få til uten å ødelegge mer norsk natur?For å diskutere dette har vi invitert to sentrale aktører i kraftmarkedet, nemlig Hilde Tonne (Statnett) og Steffen Syversen (Å Energi) til studio. De skal sammen med Christer Tryggestad (McKinsey) forsøke å gi svaret på kraftkrisen. Programleder Khorist Kustani.Ny rapport fra McKinsey: "Norge i morgen 2023: Fra kraftunderskudd til bærekraft"
29:44||Season 4Energinasjonen Norge styrer mot kraftunderskudd om få år. Men en kraftkrise kan unngås. Hør hvordan det er mulig når vi snakker om McKinseys nye rapport “Norge i morgen 2023: Fra kraftunderskudd til bærekraft”.Men før vi kan løse kraftsituasjonen på lang sikt, må vi snakke åpent om de tre reelle avveiningene som finnes mellom naturvern, mer grønn industri og krafteksport. McKinsey har en anbefaling som kan mer enn doble norsk kraftproduksjon frem til 2040. Ingen interesser kan få alt, men alle kan få litt, mener rapportforfatterne.Med Christer Tryggestad (McKinsey) og Florian Kühn (McKinsey). Programleder Khorist Kustani.