Share

cover art for Araucanaprojektet

Hönspodden

Araucanaprojektet

Ep. 93

Som femton-sextonåring fick Sandra Andersson för sig att hon ville ta fram en ny färg på sina araucana. Hon berättar i det här avsnittet om allt arbete och om vilka svårigheter hon stötte på. Vi pratar såklart om allt annat också i ett avsnitt inspelat i Moheda under Nationalenhelgen.


More episodes

View all episodes

  • Vaktelägg och luftblåsor

    41:09
    Lova Pilkriget från Skellefteå är vår eggspert på vaktlar. I det här avsnittet ger hon tips på hur man lyser sina vaktelägg på bästa sätt. Vi pratar också om luftblåsor som släpper och hur man kan, om man kan, skaka loss dem. Kan dålig luftblåsa vara ärftligt? Vintern ligger kvar i Skellefteå och Lova berättar hur de lyckats hålla sina nyinförskaffade ankor under en sträng Norrländsk vinter.
  • Rasspecial Serama

    59:13
    Serama, eller kungens höna. Det finns många myter och historier om Serama genom historien, men det man med säkerhet vet är att den är världens minsta ras. Sandra Andersson berättar det hon vet om Serama och om hennes egen resa med rasen. Som vanligt fördelar och nackdelar med rasen. Vi får även många goda råd om hur man lyckas bäst med sitt kläck.
  • Vaktlar som husdjur

    38:59
    Ägg och enklare skötsel än höns var anledningen till att Linneas familj valde vaktlar som husdjur. Att hon sen har känningar i hönskretsar underlättade beslutet och förenklade själva uppstarten. Vi hör hur tankarna gick och varför valet föll på just vaktlar istället för höns.
  • Nu är det ju Vår

    35:37
    Vad ska man tänka på när snön smält undan och marken kommer fram, rastgården ser ju allt annat än rolig ut. Vi pratar om en ny ras som vi inte vet så mycket om och spekulerar lite kring det. Lite av varje i ett klassiskt kackelavsnitt av Hönspodden.
  • Påfåglar är inte som vanliga höns

    01:00:02
    Veckans avsnitt är en fullfjädrad rasspecial om Påfåglar!Påfåglar är vackra och mytiska med sina vackra stjärtar och ovanliga läten. I det här avsnittet får vi en djupdykning i Påfågelns historik och beteenden. Joel Edahl är en inbiten och mycket kunnig påfågelentusiast. Vi får lära oss om påfågelns ursprung och naturliga liv i Indien men även om hur man på lämpligaste sätt har påfåglar hemma på gården.
  • Eggstra avsnitt i Påsk

    17:29
    Varför äter vi ägg under Påsken mer än annars, vilkar är våra favoriträtter eller äggvarianter under påsken. Vi delar med oss av våra favoritrecept och några andra specialare.Ett avsnitt bara om ägg, och lamm.
  • Rasspecial om Blommehönan

    44:07
    En skånsk ras i fokus när vi lär oss mer om den vackra Blommehönan av en raseggspert och genbanksansvarig Jan Perden utanför Sjöbo. Vad är det som är utmärkande för rasen och vad är det som gör att man behåller en ras i decennier. Vi listar fördelarna och egenskaperna och försöker hitta några nackdelar med rasen. Vi får som vanligt en fördjupande beskrivning av rasen och även ta del av Jans erfarenheter av att ha höns i allmänhet.
  • Inte bara höns

    42:25
    Sex mil väster om Sundsvall bor Jonathan med sina föräldrar. På gården har man mer än bara höns, bland annat Emuer. Hör hur intresset började och hur det utvecklades, som för alla hönsägare. Jonathan berättar om arbetet med djuren och hur han lyckas kombinera det med skolan. Vi får också lära oss vilka krav som ställs av myndigheterna för att få hålla Emuer.
  • Ordna hönsmarknad

    27:21
    Våren kommer, vår i luften med ljusare dagar och allt vad det innebär. Vad ska man tänka på om man vill ordna en hönsmarknad? Vi delar med oss av våra bästa tips om plats och allt det omkring när man ordnar en hönsmarknad. Kläcksäsongen står för dörren och Helena ruvar för fullt hemma. Lite om mycket som det brukar!