Share

cover art for Påfåglar är inte som vanliga höns

Hönspodden

Påfåglar är inte som vanliga höns

Veckans avsnitt är en fullfjädrad rasspecial om Påfåglar!

Påfåglar är vackra och mytiska med sina vackra stjärtar och ovanliga läten. I det här avsnittet får vi en djupdykning i Påfågelns historik och beteenden. Joel Edahl är en inbiten och mycket kunnig påfågelentusiast. Vi får lära oss om påfågelns ursprung och naturliga liv i Indien men även om hur man på lämpligaste sätt har påfåglar hemma på gården.

More episodes

View all episodes

 • Veterinären om höns

  56:34
  På Roslagstulls Veterinärstation jobbar Adam Stephens som chefsveterinär. Vi pratar med honom om höns ur en veterinärs synvinkel. Ska man ta med hönan till veterinären och när är det i så fall dags att göra det? Vilka är de vanligaste frågorna han får angående höns och hur många söker sig egentligen till veterinären?Röda hönskvalster, bumble foot och brutna ben är lite av det som avhandlas i avsnittet.
 • Veterinärstudenterna

  58:21
  Vi återstiftar bekantskap med Eleanor och Lasse som studerar till veterinärer i Uppsala. De berättar om sin vardag och om vilka utmaningar och prövningar man genomgår i veterinärstudierna. Mycket skratt och tok hinner vi också med.
 • Vithättor och torglördag

  42:42
  Hur gör man för att ordna en utställning för nybörjare? Linda Larsson från Trelleborg har ordnat en utställning och en torglördag i samarbete med några andra föreningar, som en slags familjefest med höns och loppis. Vi hör även hur det gått sedan sist med Lindas alla hönor. Hur kläcken går och om hon håller fast vid sina vithättor eller om det rent av smugit sig in andra raser.
 • Newcastle och vaktelbebisar

  41:52
  Vi pratar om ormar och höns bland annat samt om Newcastle som just upptäckts på en gård i Skåne. Vi följer upp hos Linea och checkar hur det går med hennes vaktelbebisar innan vi kacklar loss och önskar trevlig helg!
 • Fästingar och fibromelanos

  42:40
  Ett blandat avsnitt där vi pratar om lite av varje, allt från fästingar på höns till svart skinn på hönor och gula ben. Vi följer även upp avsnittet om prägling och dvärgraser där det fanns utrymme för en del kompletteringar. Allt inbäddat i pollen.
 • Kycklingar och dvärghöns

  36:56
  Vad avgörande för hur en kyckling präglas och när sker det och varför har man tagit fram dvärgraser? Det är de två frågeställningar som avhandlas i det här avsnittet. Vi tar stöd av boken Världens vanligaste fågel i våra resonemang kring prägling men hittar egna exempel på hur det kan gå till.Vi hinner även med att prata om varför man tagit fram dvärgraser genom historien.
 • Vaktelägg och luftblåsor

  41:09
  Lova Pilkriget från Skellefteå är vår eggspert på vaktlar. I det här avsnittet ger hon tips på hur man lyser sina vaktelägg på bästa sätt. Vi pratar också om luftblåsor som släpper och hur man kan, om man kan, skaka loss dem. Kan dålig luftblåsa vara ärftligt? Vintern ligger kvar i Skellefteå och Lova berättar hur de lyckats hålla sina nyinförskaffade ankor under en sträng Norrländsk vinter.
 • Rasspecial Serama

  59:13
  Serama, eller kungens höna. Det finns många myter och historier om Serama genom historien, men det man med säkerhet vet är att den är världens minsta ras. Sandra Andersson berättar det hon vet om Serama och om hennes egen resa med rasen. Som vanligt fördelar och nackdelar med rasen. Vi får även många goda råd om hur man lyckas bäst med sitt kläck.
 • Vaktlar som husdjur

  38:59
  Ägg och enklare skötsel än höns var anledningen till att Linneas familj valde vaktlar som husdjur. Att hon sen har känningar i hönskretsar underlättade beslutet och förenklade själva uppstarten. Vi hör hur tankarna gick och varför valet föll på just vaktlar istället för höns.