Share

Hjemlengsel

En serie om boligdrømmer, byggefelt og ferdighus.


Latest episode

  • 3. 3. Hus for folk flest

    42:29
    Hvem skal bestemme hva som er pent og stygt? Oddmund Berge ser på seg selv som folkets arkitekt, og tegnet hus som folk syntes var fine. Sånne hus som kunsthistoriker Hild Sørby syntes var helt forferdelige, helt til hun skrev bok om ferdighusenes historie og ble langt vennligere stemt. Det er ikke lett å snakke om smak og behag, men vi prøver likevel i denne episoden av Hjemlengsel. Vi drar også på museumsbesøk til Maihaugen på Lillehammer, hvor et Block Watne-hus fra 1980 er en del av utstillingen i friluftsmuseet. Hva gjør et ferdighus mellom stabbur og tømmerstuer? Jo, det representerer den moderne norske byggeskikken. 

More episodes

View all episodes

  • 2. 2. Kataloger fulle av drømmer

    40:58
    «Jeg falt for det med en gang jeg så det i katalogen», forteller Runa Toftner. «Det sa velkommen til meg, rett og slett». I denne episoden av Hjemlengsel får vi høre om hvordan hun fant drømmehuset i en katalog, og bygde det sammen med moren sin. Huskatalogene var fargerike trykksaker, fulle av drømmer om det gode liv. Og det var her de aller fleste som bygde hus på sytti-, åtti- og nittitallet fant husene sine. For Block Watne-selger Alf Walseth var huskatalogene selve arbeidsverktøyet – i tillegg til menneskekunnskap og flørting. I denne episoden møter vi også Oddmund Berge, som tegnet drømmehusene. «Jeg har vært en folkets arkitekt», sier Oddmund.     
  • 1. 1. Husbyggingens gullalder

    35:49
    Sommeren 1975 bygd Ingunn og Jan Fuglestad hus. De var bare noen og tjue år. Arbeidet på tomta tok de på fritiden. Huset kom fra Block Watne. «Det var en morsom tid. Å, som vi gledet oss», forteller Ingunn i denne episoden av Hjemlengsel. Vi møter også Ingebret Ravnås, som var med på å bygge opp Block Watne og den moderne trehusindustrien. Dessuten skal vi snakke om Husbanken, om sokkeletasjer og åpne planløsninger og om hva et ferdighus egentlig er. Men først og fremst skal det handle om hvordan en helt ny boligpolitikk og en helt ny ferdighusindustri gjorde det mulig for unge folk som Ingunn og Jan å bygge seg sitt eget hus. Husbyggingens gullalder, kaller vi det. 
  • 7. 7. Står vi ved et veiskille?

    01:06:48
    «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har». Kan Matteusevangeliet si oss noe om det norske boligmarkedet slik det er i dag? Har eierlinja i boligpolitikken, som skulle gi alle like muligheter, i stedet blitt veien til økte forskjeller?En podcast fra OBOS.Med Arild Opheim og Anne-Kristine Kronborg.
  • 6. 6. Holmliametoden

    51:46
    Da en helt ny bydel skulle bygges på Holmlia, ble arkitekt Mette Sjølie satt på saken. Kritikken av de store sekstitallsprosjektene hadde slått inn. Nå skulle alle erfaringer samles og den perfekte bydelen bygges. Men på Holmlia ble ferdige leiligheter stående tomme. Lenge. En podkast fra OBOS.Med Arild Opheim og Anne-Kristine Kronborg
  • 5. 5. Lyden av stillhet

    39:08
    Et fritt boligmarked. Banker som kastet penger etter folk. Og politisk styrt rente satt så lavt at du tjente penger på låne. Så: et børsfall. Dette var opptakten til ett av de største boligkrakkene vi har hatt i Norge. Kan noe sånt skje igjen? En podcast fra OBOS. Med Anne-Kristine Kronborg og Arild Opheim.
  • 4. 4. «Skrotingen til Willoch var den største ulykken.»

    36:03
    Arbeiderpartiets Thorbjørn Berntsen kjempet lenge for prisreguleringen – og tapte. I manges øyne var det Høyres Kåre Willoch som vant. Hva skjedde da Norge fikk et helt fritt boligmarked på starten av åttitallet? En podcast fra OBOS.Med Anne Kristine Kronborg og Arild Opheim.