Share

cover art for Gullrushet som forandret USA

Historier Som Endret Verden

Gullrushet som forandret USA

Året er 1848 og California er en limbo-stat. Den har nylig brutt fra Mexico, men er foreløpig ikke egentlig en del av USA. Det var et tynt befolket område langt utenfor allfarvei, og de som bodde der var for det meste urinnvånere, mexicanere, såkalte californios, og noen tilflyttere fra Europa. Så finner John Marshall gull ved en tilfeldighet.. Det førte til en eksplosjon av innflyttere som kom for å finne gull og bli rik, samtidig som urinnvånerne fikk lide. Hundretusener av lykkesøkere tok den farefulle og lange turen vest, blant dem flere Nordmenn. Og i tiåret etter 1849 hadde det kommet mer nytt gull i omløp enn det hadde vært til sammen i hele verden før det..


Ukens gjest er Steinar Sæther, professor i historie ved Universitetet i Oslo.

Programleder og produsent er Christian Konglund.

Lyd fra EpidemicSounds.

Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.

More episodes

View all episodes

  • USA vs. Kina

    27:56
    USA hadde lenge et - om ikke veldig godt, i det minste ok - forhold til Kina. Men med fremveksten av Kina som verdens fabrikk, og med alle de regionale rivaliseringene i området, så er forholdet alt annet enn godt.. Det er spionasje, sabotasje, og hele tiden en overhengende fare for krig.. Hva skjedde? Og hvordan ser fremtiden ut? Med oss for å snakke om det geopolitiske forholdet mellom UAS og Kina har vi Kristen Nordhaug - professor i utviklingsstudier ved OsloMet.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Hvordan ble Øst-Asia verdens fabrikk? Del 2

    23:15
    I dag er Kina og Øst-Asia verdens fabrikk. Hvordan gikk det til? De fikk hjelp til dette av blant annet USA - men hvordan kunne det skje med tanke på at USA var vesten og kapitalismens store forkjemper, mens Kina er en kommuniststat? Med oss for å snakke om Øst-Asias utrolige forvandling og utvikling har vi Kristen Nordhaug - professor i utviklingsstudier ved OsloMet.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Hvordan ble Øst-Asia verdens fabrikk? Del 1

    32:19
    Frem til 1945 hadde Kina gjennomgått "ydmykelsenes århundre", hvor de sakket akterut teknologisk og tapte kriger mot alle sine motstandere. Teknologisk var de ofte banebrytende frem til det 1700 århundret, men så sa det stopp. Men dette handler ikke bare om Kina - hele Øst-Asia var frem til midten av 1900-tallet enten kolonisert eller kuet. Og etter andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigene var store områder i ruiner, og millioner av mennesker døde.. Nå, i 2024, er denne regionen verdens fabrikk. Og flere av landene er verdensledende på både masseproduksjon av varer og tjenester, eller svært avansert teknologi. Hva skjedde? Og hvordan gikk det til? Med oss for å snakke om Øst-Asias utrolige forvandling og utvikling har vi Kristen Nordhaug - professor i utviklingsstudier ved OsloMet.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Den franske Vietnamkrigen, 1950-55

    30:08
    I 1950 blir Vietnam et blodig sjakkbrett for den kalde krigens spillere. I denne delen snakker vi om krigens topp-punkt, slaget ved Dien Bien Phu, og avslutningen på den franske Vietnamkrigen. Med oss for å snakke om dette har vi Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Den franske Vietnamkrigen, 1945-50

    41:08
    Når vi hører "Vietnamkrigen" så går fort tankene til USA, og de mange filmene laget fra den som Apocalypse nå, Hjortejegeren, Full metal Jacket og Platoon. Men da USA kom inn i krigen i 1955 hadde den allerede vart i ti år.. For Frankrike var koloniherrene her da, og de skulle så absolutt ikke miste denne kolonien. I denne delen går vi inn på bakgrunnen for den franske Vietnamkrigen, de ulike fraksjonene, og prøver å forstå hvordan det kunne gå så galt. Med oss for å snakke om dette har vi Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Egypts mystiske mumier

    53:38
    I tusenvis av år har mennesket tørket, balsamert, pyntet og forberedt sine døde for etterlivet. Hvorfor? Og hvorfor tenker vi automatisk på Egypt når ordet mumie blir nevnt? Det endret ikke akkurat verden, men i denne episoden tar vi et dypdykk i egyptisk religion og hvorfor mumifiseringen av de døde var så viktig i det gamle Egypt. Ukens gjest er Anders Bettum - egyptolog og forfatter av "Nytt syn på det gamle Egypt". Programleder og produsent er Christian Konglund. Denne episoden kom opprinnelig ut 4. august 2022. Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang Studio
  • Det akkadiske riket - verdens første imperium

    34:54
    I det gamle Mesopotamia dannet sumererne verdens første sivilisasjon. Men så kom Akkaderne fra nord.. De tok over de sumerske bystatene og gjorde som sin forgjenger noe ingen andre hadde tenkt på før: De skapte verdens første rike. Og sentralt i dette var Sargon av Akkad - "herskeren over de fire verdenshjørner". I tusenvis av år ble han ansett som selve malen på den perfekte hersker, og skulle du herske over et rike måtte du emulere han. Alle ville bli den nye Sargon. Ukens gjest er Kristoffer Momrak, doktor i historie Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Podkasten er produsert av Gjenklang Studio Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Hvorfor startet ikke den industrielle revolusjonen i Asia?

    18:27
    Å se England ovenfra er som å se på et lappeteppe av elver og kanaler. Tilbake på 1800-tallet var det én by i England som ikke hadde tilgang til havet via elv eller kanal - Luton. Disse var perfekte for transport og for å drive de uendelig mange fabrikkene som dukket opp langs breddene. Men hvorfor skjedde ikke det samme i Keiser-kanalens hjemland Kina? Som fortsatt har verdens overlegent lengste kanal? På besøk har vi professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte"Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Fabrikken som kickstartet den industrielle revolusjonen

    23:51
    Produksjonen av bomull og tekstiler var det som virkelig satte fart i den industrielle revolusjonen. Men hvordan greide England, et sted som ikke akkurat er kjent for å dyrke bomull, å bli ledende her? Og hvem var Richard Arkwright? På besøk har vi professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte"Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.