Share

cover art for Santa Claus - Fra helgen til Cola-nisse

Historier Som Endret Verden

Santa Claus - Fra helgen til Cola-nisse

Julnissen, Santa Claus, Sankt Nikolaus, Sinter Klaas - Kjært barn har mange navn, men var dette en faktisk person? Og hvordan endte en helgen opp med å fly rundt med reinsdyr og klatre ned piper? 


Ukens gjest er journalist og forfatter Ane Ohrvik. 

Programleder og produsent er Christian Konglund. 


Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre andre episoder hos vår søsterpodkast Historier som endret Norge:

"Jul i bondesamfunnet" eller "Den norske nissen


Musikk: Epidemic Sounds, Soundly og Christian Konglund.


More episodes

View all episodes

  • Den amerikanske Vietnamkrigen begynner

    34:41
    I Vietnam skiller de mellom Frankrike-krigen, USA-krigen, og Kina-krigen. Etter at franskmennene trakk seg ut ble president Charles de Gaulles en av de som var tydeligst på at USA for all del ikke måtte gjøre samme feil som dem.. Men i denne kaotiske suppen av ulike fraksjoner, religioner, ideologier og stater skulle krigen gjennoppstå. I denne delen går vi inn på bakgrunnen for den amerikanske Vietnamkrigen, de ulike fraksjonene, og prøver å forstå hvordan det kunne gå så galt.Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Da vikingene angrep Lindisfarne

    28:42
    I år 793 dukket det skip opp på horisonten ved øya Lindisfarne, nordøst i England. De som hoppet av skipene, var ikke der for å handle med klosteret som lå her. De var her for å plyndre. Vi lærte alle på skolen at plyndringen av Lindisfarne markerte begynnelsen på vikingtiden, men hvorfor? Hvilken teknologi gjorde det mulig? Og hvordan ble de sett på i sin samtid? Med oss for å snakke om betydningen av vikingenes angrep på Lindisfarne har vi Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet I Sør-Øst Norge. Denne episoden ble først publisert den 22. juni, 2023Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsProdusert av Gjenklang Studio
  • Republikanisme: Bystatene i Nord-Italia

    35:39
    Høymiddelalderen og renessansen i Nord-Italia så man en oppblomstring av kunst og kultur, økonomi og håndverk, og vidstrakt handel. De eldste universitetene i Europa dukket opp, og banker sikret Paven sin økonomi. Man så også indre stridigheter, noe som både skulle bidra til områdets oppblomstring og fall. Dette var bystater som tiltrekker seg enorm oppmerksomhet også i dag - Firenze, Venezia, Genoa, Milano, Siena.. Og midt i det hele stod de tre byggene for de tre stendene: Katedral, Palass og Rådhus. Med oss for å snakke om de norditalienske bystatene i senmiddelalderen og renessansen har vi Kai Peter Østberg, professor i historie ved Universitetet i Sør-Øst Norge.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Amerikansk "eksepsjonalisme"

    33:57
    USA blir av mange av sine egne omtalt som verdens, om ikke tidenes, beste land. Rett og slett «eksepsjonelt». Dette er en idé som er flere hundre år gammel, og som skinner gjennom den dag i dag. Og som også har påvirket utenrikspolitikken deres.. Men hva er egentlig denne eksepsjonalismen?Med oss for å snakke om amerikansk eksepsjonalisme har vi Hilde Restad - førsteamanuensis ved Oslo Nye høyskole, og forfatter av boken "Det amerikanske paradokset".Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • USA vs. Kina

    27:56
    USA hadde lenge et - om ikke veldig godt, i det minste ok - forhold til Kina. Men med fremveksten av Kina som verdens fabrikk, og med alle de regionale rivaliseringene i området, så er forholdet alt annet enn godt.. Det er spionasje, sabotasje, og hele tiden en overhengende fare for krig.. Hva skjedde? Og hvordan ser fremtiden ut? Med oss for å snakke om det geopolitiske forholdet mellom UAS og Kina har vi Kristen Nordhaug - professor i utviklingsstudier ved OsloMet.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Hvordan ble Øst-Asia verdens fabrikk? Del 2

    23:15
    I dag er Kina og Øst-Asia verdens fabrikk. Hvordan gikk det til? De fikk hjelp til dette av blant annet USA - men hvordan kunne det skje med tanke på at USA var vesten og kapitalismens store forkjemper, mens Kina er en kommuniststat? Med oss for å snakke om Øst-Asias utrolige forvandling og utvikling har vi Kristen Nordhaug - professor i utviklingsstudier ved OsloMet.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Hvordan ble Øst-Asia verdens fabrikk? Del 1

    32:19
    Frem til 1945 hadde Kina gjennomgått "ydmykelsenes århundre", hvor de sakket akterut teknologisk og tapte kriger mot alle sine motstandere. Teknologisk var de ofte banebrytende frem til det 1700 århundret, men så sa det stopp. Men dette handler ikke bare om Kina - hele Øst-Asia var frem til midten av 1900-tallet enten kolonisert eller kuet. Og etter andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigene var store områder i ruiner, og millioner av mennesker døde.. Nå, i 2024, er denne regionen verdens fabrikk. Og flere av landene er verdensledende på både masseproduksjon av varer og tjenester, eller svært avansert teknologi. Hva skjedde? Og hvordan gikk det til? Med oss for å snakke om Øst-Asias utrolige forvandling og utvikling har vi Kristen Nordhaug - professor i utviklingsstudier ved OsloMet.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Den franske Vietnamkrigen, 1950-55

    30:08
    I 1950 blir Vietnam et blodig sjakkbrett for den kalde krigens spillere. I denne delen snakker vi om krigens topp-punkt, slaget ved Dien Bien Phu, og avslutningen på den franske Vietnamkrigen. Med oss for å snakke om dette har vi Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Den franske Vietnamkrigen, 1945-50

    41:08
    Når vi hører "Vietnamkrigen" så går fort tankene til USA, og de mange filmene laget fra den som Apocalypse nå, Hjortejegeren, Full metal Jacket og Platoon. Men da USA kom inn i krigen i 1955 hadde den allerede vart i ti år.. For Frankrike var koloniherrene her da, og de skulle så absolutt ikke miste denne kolonien. I denne delen går vi inn på bakgrunnen for den franske Vietnamkrigen, de ulike fraksjonene, og prøver å forstå hvordan det kunne gå så galt. Med oss for å snakke om dette har vi Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.