Share

cover art for Da vikingene angrep Lindisfarne

Historier Som Endret Verden

Da vikingene angrep Lindisfarne

I år 793 dukket det skip opp på horisonten ved øya Lindisfarne, nordøst i England. De som hoppet av skipene, var ikke der for å handle med klosteret som lå her. De var her for å plyndre. Vi lærte alle på skolen at plyndringen av Lindisfarne markerte begynnelsen på vikingtiden, men hvorfor? Hvilken teknologi gjorde det mulig? Og hvordan ble de sett på i sin samtid?


Med oss for å snakke om betydningen av vikingenes angrep på Lindisfarne har vi Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet I Sør-Øst Norge.

Denne episoden ble først publisert den 22. juni, 2023


Programleder og produsent er Christian Konglund

Musikk: Epidemic Sounds

Produsert av Gjenklang Studio

More episodes

View all episodes

 • En reise i år 1152: Gjennom Danmark til Hedeby

  24:02
  Hvordan var Skandinavia i middelalderen? Hvor stor forskjell var det her i forhold til landene i sør? Nikolas reiser gjennom Danmark under de danske borgerkrigene. På veien besøker vi også den tapte helgenen Sankt Kjeld.Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • En reise i år 1152: Danmark i middelalderen – Nikolas blir pilgrim

  22:27
  Hvordan så Danmark ut i middelalderen? Nikolas kommer til Ålborg, i en periode med mye krig og stridigheter. Det er her Nikolas virkelig blir en pilegrim. Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • En reise i år 1152: Reisen til Bergen - Stank, lidelse og storpolitikk

  23:01
  Hvordan så Bergen ut i middelalderen? Hvordan var livene til de som levde her da?For Nikolas var det nye syn og lukter; av urter og krydder, folk samlet tett i tett, store bygg, men også en annen lukt. En stank.. det var ikke et kloakksystem for de 5000 innbyggerne..Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • En reise i år 1152: Verdens ytterste utkant - Ultima Thule

  20:19
  Hvordan så Europa ut i middelalderen? Hvordan var livene til de som levde her da? Og hvordan ville en roadtrip gjennom kontinentet vært?I sommerens serie skal vi finne ut av nettopp det. Vi starter i Island i 1152, og med en munk ved navn Nikolas Bergsson. Vi skal følge hans reise fra lille Island til store Roma..Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152". Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • Sommerspesial!

  01:13
  Dette får du høre i sommer - To episoder hver uke.
 • Vietnamkrigens etterspill

  24:25
  Saigon faller, og USA er helt ute av Vietnam. Eller er de helt det? I denne avsluttende delen tar vi for oss krigens etterspill, Røde Khmer, Kinas syn på Vietnam, og går igjennom de ulike amerikanske presidentenes roller både under og etter krigen. Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Vietnam: Forhandlinger og massakrer

  31:44
  Richard Nixon tar over etter LBJ og forsøker å få en slutt på krigen. Hvordan? Ved å blant annet bombe Vietnam enda mer. Det skulle ta lang tid.. I denne delen tar vi for oss den lange avslutningen på den amerikanske Vietnamkrigen. Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Vietnam: Tet-offensiven

  27:05
  Natten mellom 30. og 31. januar 1968, innledningen til den vietnamesiske nyttårsfeiringen (tet), startet FNL og Nord-Vietnam et storstilt angrep på Sør-Vietnam.. I denne delen går vi inn på Lyndon B. Johnsons bombing av Vietnam, og den viktige Tet-offensiven.Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
 • Den amerikanske Vietnamkrigen begynner

  34:41
  I Vietnam skiller de mellom Frankrike-krigen, USA-krigen, og Kina-krigen. Etter at franskmennene trakk seg ut ble president Charles de Gaulles en av de som var tydeligst på at USA for all del ikke måtte gjøre samme feil som dem.. Men i denne kaotiske suppen av ulike fraksjoner, religioner, ideologier og stater skulle krigen gjennoppstå. I denne delen går vi inn på bakgrunnen for den amerikanske Vietnamkrigen, de ulike fraksjonene, og prøver å forstå hvordan det kunne gå så galt.Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.