Share

cover art for Bunad

Historier Som Endret Norge

Bunad

Det var på slutten av 1700-tallet at den første interessen for de tradisjonelle folkedraktene i Norge begynte.

Men det var først på midten av 1800-tallet når nasjonalromantikken bredte seg over landet, at bondekulturen og deres drakter ble sett på som verdifull. 

Folkedraktene ble en kjær motivasjonskilde for kunstnere, og etter hvert kom også nasjonalfølelsen til uttrykk hos folk flest som begynte å ta draktene i bruk.


Første perioden av 1900-tallet ble mange av bunadene som vi kjenner i dag komponert. 

Det typiske for disse bunadene var at man skulle ha hvit, brodert skjorte og bunad i ull med forskjellig farge på liv og stakk, og med hjemmesydde broderier. 

Rundt århundreskiftet hadde også Hardangerbunaden festet grepet, og ble kalt for "nasjonalen" eller nasjonaldrakten. Bunaden gikk som en farsott over hele landet og selv i Setesdal fikk man hardangerbunad.


Forfatter og kulturarbeider Hulda Garborg omtales ofte som bunadens mor, og var en viktig pionér innen bunadsarbeidet.

Hulda Garborg så på bunaden som et verktøy for nasjonskamp, målsak og kvinnefrigjøring. 


Bunadene har til alle tider blitt benyttet som uttrykk for politiske eller ideologiske holdninger.

Totalt finnes om lag 450 ulike bunader i Norge i dag, og rundt 80 prosent av norske kvinner eier en bunad. Blant menn er det i overkant av 20 prosent som har egen bunad. Nordmenn eier anslagsvis 2,5 millioner bunader, til en verdi av omkring 30 milliarder kroner.


Marianne Moe er gjest og forteller oss om bunaden i en historisk kontekst.

Programleder er Christian Gilsvik.

Podkasten er produsert av Gjenklang.


Kilder:

Bunadrosen.no

Store norske leksikon

Nordaker bunader

Norskflid.no (Husfliden)

Emblabunader.no

NRK.no

Forskning.no

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/Xg9AbW/bunaden-er-et-politisk-plagg

https://www.aftenbladet.no/meninger/i/gLBg5/bunadspolitiet-hva-er-egentlig-problemet-med-hijab-til-bunad

More episodes

View all episodes

  • De norske fangene i Sachsenhausen

    44:11|
    Rundt 2500 nordmenn var fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under annen verdenskrig.Bønder og arbeidere, professorer og leger, fiskere og kjøpmenn sultet og slet sammen.I norskebrakkene fantes to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og andre som skulle skape et bedre Norge etter krigen.Fra det dype mørket i Sachsenhausen steg kraftfulle politiske tanker som skulle endre Norge. Hvordan var det mulig?Denne episoden ble først publisert 17. oktober 2022.Gjest Sven Egil Omdal er tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, journalist i Vårt Land og Adressavisen. Og har blant annet vært leder av Norsk Jounralistlag og Pressens faglige utvalg. Tidligere har han skrevet bøkene "Byen som formet Norge", "Gestapokjelleren fra Stavanger under krigen og reiseguiden "Paris".Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Kristianias finansakrobat: Georg Walentin Hammer

    41:35|
    På 1890-tallet bygget Georg Walentin Hammer seg opp til å bli Kristianias ledende eiendomsmegler og storspekulant – en mann som vekket både beundring og forargelse. Med titler som «generalkonsul» og «verkseier» på visittkortet, og anklager om svindel og bedrageri hengende over seg, var han en eksentriker som levde på grensen mellom suksess og skandale. I denne episoden tegner vi et portrett av Hammer, hans forbløffende oppgang og fall, og hans rolle i overgangen fra «søvnig provinsby» til moderne hovedstad. Forfatter Vidar Trædal gir et unikt innblikk i en mann og en tid som formet Oslo slik vi kjenner det i dag.Denne episoden ble først publisert 3. juli 2023.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Juleselskapet som endret Norge

    30:37|
    I 1302 var den norske kongemakten samlet for en et juleselskap på det splitter nye Akershus slott. Juleselskapet var preget av høypolitikk. En forlovelse, et dødsfall, en sleip svensk hertug, en dronning marinert i ridderlitteratur og en konge som skulle rive ned det forfedrene hadde bygget opp. Dette var julemiddagen som endret Norge. Forfatter og historiker Mona Ringvej forteller om jula som endret Norge. Denne episoden ble først publisert desember 2023 i forbindelse med Acast sitt podkaststudio i Jul i Vinterland i Oslo. Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Rinnans Rival

    45:26|
    Den ukjente historien om den halvt jødiske dobbeltagenten Karl Adding.På 1920-tallet vokser Karl Ludvig Isaevitch opp i fattige kår i Trondheim. Sommeren 1940 skifter han navn til Karl Adding. Han driver sitt eget firma og er aktiv i motstandsbevegelsen sammen med flere barndomsvenner fra det venstreradikale miljøet i Trondheim. Ingen av dem vet at han også jobber for Gestapo.Karl Addings dobbeltspill førte til avsløringen av det kommunistiske hjemmefrontmiljøet i Trøndelag og opprullingen av den illegale pressen i Oslo under andre verdenskrig. Hvordan kunne en mann med jødisk opphav ende opp som Henry Rinnans fremste rival?Kanskje får vi svar på det i ukens episode. En som har gått i fotsporene til Carl Adding er ukens gjest, forfatter og dokumentarist Marte Hallem.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Spark - gjennom norgeshistorien

    24:26|
    Før hadde sparken en naturlig plass i norske hjem. Alle familier hadde en eller flere, ofte i ulike størrelser, for voksne og barn. I dag er sparken sjeldnere å se. Den har gitt tapt for måking og strøing av veier, og mildere klima. Veiene innbyr ikke så ofte mer til å sparke. Men den finnes fortsatt og er i bruk. Har sparken endret Norge - og hva går tapt om spaken forsvinner ut av de norske hjem?Som folkeminnegransker dokumenterer og formidler dagens gjest Thor Gotaas kulturhistorie, særlig fenomener som er borte eller i ferd med å forsvinne. Hans siste bok "Spark" gir deg historien om et fremkomstmiddel som det stadig blir færre av i Norge. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Oppgjøret med Nazi-toppen og hans norske elskerinne

    22:05|
    Anne Marie Breien spilte et livsfarlig dobbeltspill da hun hjalp motstandsbevegelsen samtidig som hun hadde et forhold til nazi-topp Sigmund Fehmer. Livsfarlig kjærlighet hvor begge tok høy risiko. Etter krigen var det likevel ingen nåde. Dette er del 2 av vår prat med Alexander Wisting. Sammen med Jan Helge Østlund har han skrevet boka Fehmers liste. Anbefaler deg å høre del 1 av vår prat før du hører denne. I denne delen får vi høre hvordan det gikk med Anne Marie Breien og Sigmund Fehmer etter krigen. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Motstandskamp: Til sengs med fienden

    30:00|
    På frigjøringsdagen i 1945 banker det på døra til 26 år gamle Anne Marie Breien i Oslo. Hun skal pågripes for landssvik, og for å ha hatt et forhold til den tyske torturisten Siegfried Fehmer. Det arrestantene ikke vet, er at Anne Marie er en av Norges største krigshelter. Nesten hundre nordmenn har unnsluppet dødsdommer eller harde straffer på grunn av henne.Hun reddet først sin egen far. Det klarte hun etter å ha stormet inn til Fehmer på Victoria terrasse. Snart sto SS-sjefen og den unge kvinnen i et dobbeltspill mellom motstandsbevegelsen og Gestapo. Det kunne utslette begge. Alexander Wisting er gjest. Han har skrevet boken Fehmers liste sammen med Jan Helge Østlund. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Theodor Kittelsen

    33:00|
    Theodor Kittelsens kunst har økt med over 380 prosent i verdi de siste årene, det viser tall fra norske auksjonshus. Kittelsens bilder av Askeladden, troll, prinsesser og dyr har fascinert mange generasjoner. Etter mer enn 100 år er Nøkken, Skogtrollet og Pesta fortsatt ikoner i mange nordmenns bevissthet. Hvem var egentlig kunstneren bak disse sagnomsuste skikkelsene? Med oss fra Nasjonalteateret er kurator Møyfrid Tveit.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Quislings sjelesørger

    41:50|
    «Jeg dømmes urettferdig og dør uskyldig», sa Vidkun Quisling rett før han ble henrettet ved skyting 24. oktober 1945.Hva hadde han tenkt i de drøye fem månedene han satt fengslet som landssviker? Døde han med en tro på at det han hadde gjort de siste fem åra, var det eneste rette – eller vaklet han på noe tidspunkt? Sykehusprest Peder Olsen, var sjelesørger for Quisling i månedene han satt i fengselet, og i sin hemmelige dagbok noterte han fra samtalene de to hadde. I alle år har dagboka vært en strengt bevart familiehemmelighet, men i høst kom boka Kruttårnet. Farfars samtaler med Quisling. Her forteller journalist Håkon Høydal om møtene mellom farfaren og en av Norges mest forhatte menn. Håkon Høydal er gjest i Historier som endret Norge for å fortelle oss om Quislings siste bekjennelse.Høydal er journalist i VG og har mottatt flere priser for sitt virke som dokumentarjournalist. Kruttårnet er hans andre bok, og den første var Abida Raja. Frihetens Øyeblikk så kom 2022.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.