Share

Historiepodden
Välkommen till Historiepodden - det magiska gränsland där underhållning och folkbildning bildar en härlig symbios. Nya avsnitt varje söndag.
Latest episode
Ur arkiven: Nordenskiöld och nordostpassagen (nr 340)
01:20:50|Nu blir det kallt och dragigt när vi ska ge oss norrut för att leta efter den eftertraktade nordostpassagen runt Asien. I en klassisk äventyrsepisod från det svenska 1800-talet far vår nationalhjälte ut för att både bli skeppsbruten och hyllas vid återkomsten för att därmed gå till historien. Det här är avsnitt 340 från 2021.
More episodes
View all episodes
546. Immanuel Kant: tankens revolutionär, småborgare och Lönsboda-legend
01:01:14|De senaste veckorna har vi i podden ägnat oss en del åt Cervantes–Lönsboda-skalan. I ett av prenumerantavsnitten utsågs Immanuel Kant till världshistoriens största Lönsboda-legend.Det kändes inte mer än rimligt att kröna utmärkelsen med ett puttrigt avsnitt om Kant. Han är en av världshistoriens största och viktigaste namn. Men märkligt nog är det nästan mer intressant att läsa och prata om hans inrutade och småborgerliga liv i Ostpreussens pärla Königsberg.Dagens avsnitt handlar om vad kunskap egentligen är, men också om den stora fröjden i att röra sin egen senap till torsken. Och sedan skvallra.—Läslista:Fredriksson, Gunnar, 20 filosofer, Norstedt, Stockholm, 1994Högnäs, Sten (2019). Idéernas historia: en översikt. Lund: Historiska mediaRussell, Bertrand, Västerlandets filosofi och dess samband med den politiska och sociala utvecklingen, 7. utg., Natur och kultur, Stockholm, 1994Magee, Bryan, Bonniers stora bok om filosofi: [från antikens naturfilosofer till dagens moderna tänkare], Bonnier, Stockholm, 1999Encyklopedia Britannica545. Första shogunatet - och nunneshogunen
01:18:36|Vi beger oss till Japans 1100-tal och följer etablerandet av en ny instution, shogunatet. Det blir klanfejder mellan Minamoto och Taira, räv och rackarspel när en viss Yoritomo i slutändan segrar och samlar makttunga ämbeten i sin hand. Före sin resa mot makten hade han gift sig med en flicka från den släkt han satt som gisslan hos, hon heter Masako och är från Hojoklanen. Tillsammans armbågar de sig fram i det japanska maktspelet. När Yoritomo avlider fortsätter Masako ränksmideriet på egen hand i ytterligare 25 år.Ur arkiven: Påsken och traditionerna (nr 249)
01:09:39|Så här inför stundande högtid återvänder vi till såväl grunderna som ursprunget till traditionerna för påsken. Avsnittet är från 2019 och det blir allt från Jesus till påskhare, ris, godis och förstås ägg i allehanda former. Påskigare än så här blir det inte.544. Kraken, djävul och utomjording: människan och bläckfisken
01:18:38|De underliga varelser som finns i havens djup har genom hela människans historia hyrt en stor våning i vårt inre liv. Valar, sjöormar och sirener har lockat skrämt och intresserat generation efter generation.I det här avsnittet följer vi den varelse som på många sätt har varit allra mest avvikande. Bläckfiskens rykte har nästan genomgående varit dåligt. ”Det dummaste djuret” sa Aristoteles. ”Det läskigaste djuret” sa Victor Hugo.I sin ljuvliga bok ”Vattenvarelser” går historikern Jakob Christensson igenom bläckfiskens kulturhistoria. Inspirerad av honom hämtade vi monsterlitteraturen och påbörjade vår egen poddomsegling under havet.Välkomna!Litteratur:Christensson, Jakob, Vattenvarelser: en kulturhistoria, Bladh by Bladh, [Stockholm], 2021Eriksson, Bo, Monster: en världshistoria om det skrämmande, Natur & kultur, Stockholm, 2016Eriksson, Bo. (2009). Bestiarium: en medeltida djurbok. (1. uppl.) Stockholm: Dialogos.Ur arkiven: De stora elefanternas dans (nr 292)
01:22:21|Vi ska till perioden då stora Zoon i världens stora städer drog mängder av besökare, ju mer exotiska och desto större desto bättre. Inga var större än elefanterna. Det här är berättelserna om elefanterna Chunee och Jumbo, några av 1800-talets världsstjärnor. Avsnittet är från 2020 och har nummer 292 i ordningen.543. Att avrätta en kung
01:16:40|I enlighet med halvt löfte i avsnitt 330 kommer här en vända till med Engelska inbördeskriget, och det finns mer att hämta. Men i det här avsnittet utbryter det så kallade "andra inbördeskriget" 1648 som kungen Karl I (också) förlorar, varpå parlamentet placerar honom bakom skranket i en rättegång. Lyssna för att höra resultatet och hur resonemangen gått kring detta.