Share

Het jaar 1000

Nederland in het midden van de Middeleeuwen


Latest episode

  • Het jaar 1000 - Nederland in het midden van de Middeleeuwen

    00:48
    Luister vanaf vrijdag 6 oktober naar de vierdelige podcastserie 'Het jaar 1000' van het Rijksmuseum van Oudheden.✅ Klik alvast op ‘Volgen’ in je podcastapp💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Artist Name: Kevin MacLeodSong Title: The Britons

More episodes

View all episodes

  • 1. Het jaar 1000

    38:20
    In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is vanaf 13 oktober 2023 de tentoonstelling Het jaar 1000 te zien. Conservator collectie Middeleeuwen Annemarieke Willemsen en haar team deden de afgelopen drie jaar uitgebreid onderzoek naar deze periode, ook wel het ‘midden van de Middeleeuwen’ genoemd, en ze nemen ons in deze vierdelige podcastserie mee tijdens hun ontdekkingsreis.In de eerste aflevering gaan Annemarieke Willemsen en assistent-conservator Raphaël Rijntjes in op de vraag waarom het jaar 1000, of eigenlijk de periode 900-1100, onder de aandacht gebracht moet worden. Ze vertellen over veranderingen in het landschap, de bronnen die er zijn voor de periode 900-1100 en over hoe mensen in die tijd met de millenniumwisseling om zijn gegaan.✅ Klik op ‘Volgen’ in je podcastapp📗 Lees de transcriptie van deze aflevering💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Kevin MacLeod (The Britons), Sequentia (Veni, Dilectissime), Light Mister en ShortRecord.
  • 2. Macht en onmacht

    37:16
    In de tweede aflevering kijken Annemarieke en assistent-conservator Raphaël Rijntjes naar macht en onmacht in het 'midden van de Middeleeuwen'. Wie hadden er macht of waren aan de macht rond het jaar 1000, in het gebied dat we nu kennen als Nederland? Ze bespreken reizende machthebbers en de Ottoonse keizers, we maken kennis met keizerin Theophanu, en Raphaël legt uit wat een palts is.De tentoonstelling Het jaar 1000 is vanaf 13 oktober 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien.✅ Klik op ‘Volgen’ in je podcastapp📗 Lees de transcriptie van deze aflevering💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Kevin MacLeod (The Britons), Light Mister en ShortRecord.
  • 3. Op reis

    44:08
    Annemarieke Willemsen, projectmedewerker Pleun van Lieshout en assistent-conservator Raphaël Rijntjes nemen ons mee op reis door het 'midden van de Middeleeuwen'. Hoe en waarom reisde men in die periode? En wat betekende dat voor de verspreiding en verplaatsing van mensen, dieren, producten en ideeën? Samen met Pleun maken we een pelgrimstocht naar het Rome van het jaar 1000.De tentoonstelling Het jaar 1000 is vanaf 13 oktober 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien.✅ Klik op ‘Volgen’ in je podcastapp📗 Lees de transcriptie van deze aflevering💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Kevin MacLeod (The Britons), Sequentia (Veni, Dilectissime), Light Mister en ShortRecord.
  • 4. Venster op de wereld

    39:30
    In deze vierde en laatste aflevering van ‘Het jaar 1000’ verkennen Annemarieke Willemsen en projectmedewerker Floor van Doesburg de wereld in het midden van de middeleeuwen. Over Vikingen in Vinland (Amerika) en het koninkrijk Mapungubwe in het zuiden van Afrika: ze bespreken hoe allerlei contacten en uitwisselingen plaatsvonden tussen diverse regio’s en culturen. Uit onderzoek blijkt dat de wereld in die tijd veel meer met elkaar verbonden was dan we eerst dachten.De tentoonstelling Het jaar 1000 is van 13 oktober 2023 t/m 17 maart 2024 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien.✅ Klik op ‘Volgen’ in je podcastapp📗 Lees de transcriptie van deze aflevering💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Kevin MacLeod (The Britons), Light Mister en ShortRecord.
  • 5. (BONUS) Feestdagen en het jaar 1000

    30:38
    In deze eerste special van ‘Het jaar 1000’ vertelt conservator collectie Middeleeuwen Annemarieke Willemsen ons over de viering van Kerstmis, oud en nieuw en Driekoningen in het midden van de middeleeuwen.De tentoonstelling is nog t/m 17 maart 2024 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien.VRIJE ACADEMIE: €10,- korting op Colleges Ottoonse kunst met kortingscode RMO1000. Kijk voor meer informatie op: www.vrijeacademie.nl/rmo.✅ Klik op ‘Volgen’ in je podcastapp📗 Lees de transcriptie van deze aflevering💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Kevin MacLeod (The Britons), Light Mister en ShortRecord
  • 6. (BONUS) Muziek in het jaar 1000

    15:28
    In deze tweede special van ‘Het jaar 1000’ neemt assistent-conservator Raphaël Rijntjes ons mee op een muzikale reis naar het midden van de middeleeuwen.De tentoonstelling is nog t/m 17 maart 2024 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien.VRIJE ACADEMIE: €10,- korting op Colleges Ottoonse kunst met kortingscode RMO1000. Kijk voor meer informatie op: www.vrijeacademie.nl/rmo.✅ Klik op ‘Volgen’ in je podcastapp📗 Lees de transcriptie van deze aflevering💻 Meer informatie over ‘Het jaar 1000’📗 Meer weten? Koop hier de publicatie bij de tentoonstellingSocials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 Muziek:Kevin MacLeod (The Britons), Light Mister en ShortRecord'Magnus Cesar Otto' en 'Veni, Dilectissime' door SequentiaOfficie voor het Translatiefeest van Sint-Maarten: Gregoriaans Koor Utrecht. Vervaardiger: D. Brüggen (CC BY 4.0)