Share

cover art for 149 - La oss snakke om etikk III

Hestenes klan

149 - La oss snakke om etikk III

Season 7, Ep. 149

- Når sprøyting av et ledd gjentas og det er stadige tilbakefall, er det nærliggende å tenke seg at det også er snakk om bruskforandringer, og da bør hesten utredes videre for å sikre at behandlingen er etisk forsvarlig, sier veterinær Bjørn Wormstrand ved NMBU. Men hvordan rustes fremtidens veterinærer til å takle noen av de mest krevende kundene yrket har å by på, nemlig hestefolk?

More episodes

View all episodes

 • 163. 163 - Biomechanics meet AI

  48:04
  - I really call this disruptive technology because from this point on there is no excuse anymore not to measure lameness objectively. It's practical, it's scientifically proven and it's validated, says doctor in veterinary medicine Filipe Bragança, who holds a PhD in biomechanics.
 • BONUS - Biomekanikk møter AI

  15:31
  Det er ingen tvil om at hestebransjen er bakpå i forhold til publikums oppfattelse av velferd i sporten. Hestene er atleter. Tause atleter som mangler en stemme til å si fra når noe er galt, og de vil gå langt for å skjule smerte og skader. Så en teknologi som gir dem en stemme vil være av stor betydning for velferden i årene som kommer.
 • TRAILER: Episode 163

  01:40
  In this episode equine veterinarian Filipe Bragança, who holds a PHD in biomechanics, will talk about his research in biomechanics and equine locomotion, where his focus has been on objective gait analysis and lameness assessment, and last, but not least, we will talk about Sleip - an app designed to help assessing lameness and improve horse welfare.
 • 162. 162 - Hester til overs II

  35:22
  - Jeg har ikke kjøpt en eneste hest siden jeg startet opp hestesenteret. Hester som har en salgsverdi kan finne et annet hjem. De hestene som kommer hit er hester som ikke har så mange andre muligheter. En ganske stor prosentandel av hestene vi har hos oss skulle egentlig vært avlivet, og det er de hestene jeg vil ha, sier Line Charlotte Brodahl. Foto: Ida Melgård.
 • 161. 161 - Hester til overs

  30:54
  - Jeg tar ikke inn nye hester i virksomheten og tenker at de skal fungere med én gang. Det kan gå ett år, det kan gå to. Jeg må se når hesten er klar, og det er ikke jeg som bestemmer når det skjer. Det er det hesten som gjør, sier Line Charlotte Brodahl, som driver Krogsrud gård og hestesenter. Foto: Ida Melgård.
 • TRAILER: Episode 161

  01:15
  I den nyeste episoden fra Hestenes klan møter du Line Brodahl, en ildsjel som driver et hestesenter som hviler på de trygge skuldrene til problemhester, hester som er til overs og hester som egentlig skulle vært slaktet. Her er en smakebit!
 • 160. 160 - La oss snakke om løse beinbiter

  29:09
  - Det er ingen tvil om at vår avl bidrar til å forstørre problemet med løse beinbiter, fordi vi ofte selekterer for store, rasktvoksende individer. Det er også en utfordring at følgeskadene av løse beinbiter ofte ikke bli synlige før mange år senere og da er det ofte for sent, sier professor i hestekirurgi Cathrine Fjordbakk. Foto: Dyresykehuset Hest
 • TRAILER: Episode 160

  00:56
  I neste episode er temaet løse beinbiter og du får et gjenhør med hestekirurg Cathrine Fjordbakk. Her er en smakebit! www.livebonnevie.no
 • 159. 159 - Når sier vi nok er nok?

  11:45
  Jeg har vært på stevner der hester biter etter den som saler dem opp. Der hester drar tennene sine langs metallkanter i boksen mens gjorden festes. Der hester slåss mot både bitt og sporer med alle midler de har til rådighet. Der hester som protesterer ris med så stramme tøyler at mulen treffer bringen. Og mitt spørsmål er: Tenker vi at dette er noe det er akseptabelt å la passere? Les mer på: livebonnevie.no