Share

cover art for Så dukar vi i jul & nyår

Hemtrevligt

Så dukar vi i jul & nyår

Ep. 89

Kattis känner sig som ”mom of the year” efter att ha gått upp halv 6 och kollat på dubbla Lucia-sändningar med barnen (ett i taget …). Vilket osökt för dem in på Lucia-gate som Elin lyckats trassla in sig i. För vem hade anat att åsikten att föräldrar ska få vara med på barnens Luciatåg skulle väcka så många känslor och frågor! Varför är det egentligen viktigt med traditioner? Ska barnens, pedagogernas eller föräldrarnas vilja gå först? Varför tycks så många leta efter största möjliga skillnad istället för minsta gemensamma nämnare när vi diskuterar online (oavsett om det gäller Lucia eller kriget i Gaza)? Hur mycket ska man dela med sig av i sociala medier – och spelar det egentligen någon roll? 

Sen blir det dukning för hela slanten: Elin plockar fram julservisen och satsar på havregult och mönstrad duk. Kattis ska fira jul borta men hakar på och drömmer sig bort till blommiga suzanis, mönstrat porslin och bambubestick. Sen dukar de upp till nyår: Tänk 80-talskonferens och gräddbakelsebröllop fast i en avskalad och elegant tappning. Massor av konkreta tips utlovas! 

För nu väntar tre veckors jullov från podden. Elin och Kattis är tillbaka med ny energi den 12 januari. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt podden. 

God jul och gott nytt år!

More episodes

View all episodes

 • 101. Livskraft, potting shed & odlingsbrickan

  53:35
  Elin har brutit ryggen och tvingas inse att hon kanske inte hinner med allt hon hade planerat. Trots det fylls hennes inkorg med välmenande (?) meddelanden om att hon måste ta det lugnt. Vad är det med hennes tempo som provocerar? Avundsjuka, tror Kattis och erkänner att hon också kan känna sig lite sotis på Elins livskraft. Själv har hon inlett kampen mot myrorna i missionshuset och delar med sig av sina bästa tips för att prata med främlingar över telefon. Just nu är läggs både tid och pengar på det som inte syns, och hon längtar efter att börja trädgårdsplanera på allvar. Om det är något Elin har hunnit göra sedan det ödesdigra fallet från hästen är det just det: Planera! Och planerna är stora, en helt ny entré med både plank, odlingar, växthus och, så klart, ett potting shed. Varför finns inte det begreppet på svenska? Dessutom har familjens snickare Victor byggt en svedjebränd odlingsbricka – helt on trend, enligt Kattis (kolla bara på Bottega Venetas senaste catwalkvisning). En kommentar på Instagram får dem att reflekterar över av hantverkstraditioner som gått förlorade – och vad som krävs för att de ska komma tillbaka. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 100. När livet ställs på ända

  54:29
  Ett par sekunder. Så snabbt kan livet gå från ett före till ett efter. Det blev Elin varse när hon i lördags flög av hästen på väg hem till stallet. Föda barn-smärta – ryggen är bruten. Bekymrade läkare. Kan hon röra på tårna? MR-röntgen. Kattis lyssnar med hjärtat i halsgropen. Elin hade tur (vissa kallar det änglavakt) och kotan kommer att läka av sig själv. Men det blir en påminnelse om hur skört livet är (och hur viktigt det är att träna för att leva längre). Förutom positiva besked får Elin dessutom med sig en bra designidé från sjukhuset: Läslampan med extra lång arm!Kattis firar påsk i Roslagshuset och är peppad på att äntligen ta sig an trädgården med designögon! Elin är inne på samma spår, och tänker planera rabatter med hjälp av akvarellpennor. Inspirerande! 
Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt. Glad påsk och tack för att ni lyssnar. Ta hand om er själva och varandra lite extra denna helg. Hemtrevligtpodden är tillbaka efter påsklovet.
 • 99. Påvent & tapeter

  52:52
  Elin har myntat det geniala begreppet PÅVENT, vårens svar på novent. För vad behöver vi mer just nu än att smygstarta påsken? Altaret fylls av lökar i grupp, planterade i fat på fot (och håll inte igen – här är det fler av samma som gäller!). Påventriset pyntas med glasägg och band (Kattis inspireras av påskpysslet på skolan). Och årets äggjakt blir extra allt! Annars är det mest rörigt, både i huvudet och i hemmen – två saker som tenderar att hänga ihop. Kan nån bara anställa Elin och Kattis i deras egna familjer i ett par veckor så att de hinner klart nån gång?! Men tapeter har det blivit i Villa Lervik, vilket väcker mersmak. Men stirra er inte blinda på William Morris, det finns massor med fina mindre tapetmärken där ute (tips utlovas!). Och så de vanligaste nybörjarmisstagen för amatörodlaren (yes, duon checkar av de flesta), sjutton kaninungar och en uppdaterad tavelvägg. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm. Trevlig lyssning och trevlig helg! 
 • 98. Målade golv (och tavelväggen är tillbaka!)

  01:00:20
  Hemmafixandet pågår för fullt, vilket måste betyda att både Elin och Kattis är i harmoni? Kattis har målat rutor på golvet och och går igenom processen steg för steg (både hur man bör göra och hur hon själv gjorde …). Trots genvägar tog det ungefär fem gånger så lång tid som hon inbillade sig, men utan viss naivitet i livet skulle inget bli gjort. Dessutom: Tavelväggen är tillbaka! Hur börjar man – och hur hittar man rätt energi bland de olika konstverken? Hemma hos Elin är det kaos, även om det mesta döljs i lådor, skåp och hemliga vrår. Möblerna från Italien har nämligen levererats, vilket leder till att Elin absolut måste tapetsera om. Logiskt? I alla fall i Hemtrevligt-världen! Men varför står det en bod på uppfarten i Saltis? Välkomna till ett avsnitt fyllt av konkreta DIY-tips och inredningsinspiration! Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 97. Kallsådd, varmbädd & förkultivering inne

  57:15
  Det är måndag kväll, Alex är borta och Elin lägger Olle när hon får ett argt samtal. En gubbe på DHL står på uppfarten och undrar vad han ska göra med … 240 kg sand. Det gör Elin också, innan ett vagt minne av att hon en sen natt låg och googlade sand gör sig påmint.Det är orsaken till att hon numera bara använder P-jord för all försådd. För kvantitet är ledordet när hon tar sig an årets odlingssäsong. Kattis – och alla som lyssnar – får följa med på hennes resa med kallsådd, varmbädd och förkultivering inomhus. Dessutom avlöjar Elin varför hon gräver i kompostkärlet sent om kvällarna, Kattis vågar sig på att trädgårdsdrömmar så smått om missionshuset (taket är bytt!) och de lägger till ännu ett uttryck till ledorden ”Hur svårt kan det vara?” och ”Våga fråga!”: Better done than perfect! Funkar lika bra i trädgården som i livet i stort. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 96. Det misslyckade sportlovet

  54:19
  Klart barnen ska få ett sportlov, tänkte Elin med full entusiasm. Klipp till: Mörkret har lagt sig över Dalarna, alla barnen gråter, hästen (som mot alla odds fraktats upp från Stockholm) har ingenstans att bo, elen har gått och vattnet fryst. Nej, ibland blir det inte som man tänkt sig. Istället kan sportlovet bli som scen efter scen från en svensk hemvändarfilm med lastbil genom Stockholm, snö upp till midjan och hästar på rymmen. Elins film vecklar ut sig som en svart komedi, men skrattet befriar och Kattis, som spenderar sportlovet utan varken lov eller sport, känner långsamt livet återvända. Det blir ett samtal om att vara sjuk i huvet men ändå världens bästa mamma, barn som är föräldrar åt sina föräldrar och så föräldrar som är just föräldrar. Hur ska vi klara oss utan dem?!Tack till Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Och tack för att ni lyssnar! Trevlig helg.
 • 95. Trendspaning, pengar och uppfyllda drömmar

  01:02:32
  Kattis har blivit konstnär! Ännu en barndomsdröm har gått i uppfyllelse, men Elin får henne att inse att det stora egentligen är att hon äntligen lärt sig att skilja på sak och person. Kattis berättar allt om Matsson Marnells utställning på möbelmässan och (häx)processen bakom. Elin har knockats av post-furniture fair-sjukan, men lyckas ändå leverera insikt på insikt. Om medicinering, pengar och prestation (bland annat). Och så trendspaning. Begränsningar, material, intarsia, svart och årets ord: sofistikerad! Som vanligt har Jonas Sveningsson/Brandline klippt. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 94. Att inreda en restaurang (5 tips att ta med hem!)

  57:33
  Elin är trött men lycklig efter invigningen av Villa Skärtofta. Kattis har varit på pressmiddag i den anrika byggnaden och spanar in fem detaljer som skriker Elin och Hemtrevligt! Så låt dig inspireras av cafégardiner, altare och pelargoner, dölj det som är fult och nöj dig inte förrän helheten är större än delarna (även om ingen annan förstår det under vägens gång). Dessutom kvinnliga influenser (no more internaliserat kvinnohat), män som åldras oskönt och klädhögar stora som människor. Nästa vecka blir det trendspaning från Designveckan – till dess trevlig helg!
Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Om du gillar, tipsa gärna vidare.
 • 93. Skavet, lusten & det eviga ommöblerandet

  46:46
  Dags att möblera om! IGEN! Just när det är som absolut mest hektiskt i designvärlden bestämmer sig både Elin och Kattis: hemmet måste få en ny kostym! Elins arbetsrum (10 kvadratmeter ljuvliga andrahandsfynd) har precis landat i Saltis och ska nu klämmas in i bibblan (snart kommer även bohaget från lägenheten i Italien …). Elin är nöjd, men vad tycker familjen? Kattis inser att hon har inrett huset efter en fantasi. Reality check: varenda ynka renoveringskrona måste plöjas in i missionshuset, radhusets väggar står där de står. Och det kanske inte är så dumt ändå? Nu har är hon inne på den fjärde stora rumsrockaden (på ett år!) och är, ironiskt nog, tillbaka där hon började. Förändring förnöjer – men är inte alltid för det bättre.Dessutom organisering som stresshantering, Stockholm Furniture Fair-nerver, hästtjej forever och konsten att inte dö (mer om det i kommande avsnitt). Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!