Hemtrevligt

 • 78. Hemtrevligt med Hannes Mauritzson

  01:00:33
  I dag blir det ett lite speciellt avsnitt eftersom Elin ligger hemma med hjärnskakning (hon börjar återhämta sig!). Kattis samtalar med Hannes Mauritzson, Instagramprofilen i Göteborg, som på bara några år blivit en av plattformens största svenska inredningsprofiler. Men vad finns egentligen bakom de vackra bilderna? Hannes har valt att använda sin plattform till att också dela med sig av det svåra i livet. Det blir ett samtal om ätstörningar, förlorade tonår, revanschlust, clutter core, husdrömmar och friheten som uppstår när det värsta nästan har hänt. För livet händer NU, och då går det snabbt, oavsett om det handlar om att skicka ett DM till en inspiratör eller köpa en kolonistuga. Dessutom ett par riktigt goa Göteborgstips lagom till bokmässan. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt podden. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 77. Hemtrevligt med Kristin Krickelin Lagerqvist

  51:04
  Välkommen till höstens första gästavsnitt! I samband med boksläppet (det är nerver de luxe) bjuder Kattis och Elin in personer de själva inspireras av för att få deras syn på hemtrevligt. Först ut är Kristin Krickelin Lagerqvist – direkt från Frankrike. Det blir ett samtal om våga vara o-cool (det kan leda till drömhuset!), koppla avgenom att möblera rum i huvudet och att sluta be om ursäkt för att livet rullar på snabbare än för de flesta. Skratt, igenkänning och nån liten tår i en salig blandning, helt enklet. Kristin delar även med sig av sin erfarenhet av våld i hemmet, hur det har påverkat henne och vad du som själv är utsatt, eller känner någon som du misstänker lever i en misshandelsrelation, kan göra. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline gjort. Trevlig lyssning och trevlig helg!PS. Behöver du någon att prata med? Då kan du till exempel kontakta Unizon, ett riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer samt jourer som arbetar mot sexuella övergrepp och incest, insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna eller Unga relationer, en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. 
 • 76. Härskarteknik, sorg & en trädgårdsfråga

  45:15
  ”Men du har ju så mycket för dig.” En fråga som Elin aldrig tycks komma ifrån. Ny är dock insikten om att det lika gärna kan handla om härskarteknik som om omsorg. För även om det inte syns utåt handlar ju livet lika mycket om allt man inte gör som om det man gör. Någon som faktiskt har lite för mycket för sig just nu är Kattis. Tre jobb och tre fastigheter är åtminstone en för mycket. Hon har städat ur sin pappas sommarhus och funderat mycket på sorg – hur det praktiska kan vara en räddning och att det är okej att låta den pysa ut över tid. Både Elin och Kattis har åkt mycket bil den senaste veckan, vilket är oväntat helande. Kattis vill typ tillbringa livet med att åka fram och tillbaka till tippen genom de svenska skogarna och Elin känner att middagsrasten på det gula M:et är höjden av lyx. Och så har det varit designvecka, vilket resulterade i social utmattning för Kattis. Dessutom har Elin blivit dumpad – av en hästförsäljare. Lite trädgårdsboktips hinner de också med. Som vanligt har Jonas Sveningsson/Brandline klippt. Trevlig helg och trevlig lyssning! 
 • 75. Så förbereder vi trädgården inför vintern

  45:39
  Elin känner sig grundad på djupet, sedan hon bestämde sig för att den gula tegelvillan är hennes plats på jorden. I trädgården växer det så att det knakar (är Saltis Sveriges bästa plats för odling, som en granne hävdar?). Hon utvärderar säsongens odling och berättar om planerna inför vintern – gör er redo för praktiska tips! Mindre aprikos och mer vitlök blir det definitivt. Kattis har snarare ambitioner än planer när det gäller trädgårdslivet och de går mest ut på att flytta växter (cirka tre) till Roslagshuset. Men hur gör man det utan att få med sig några mördarsniglar? (Tyvärr har hon tvingats inse att de redan finns där, men ju färre desto bättre …). Dessutom sorgen efter två djur, en egen hemmadoft och bokrelease-nerver. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevligt lyssning och trevlig helg! 
 • 74. Öststat, karma & sovrum

  52:18
  Elin har varit i Riga för att trycka på knappen – nu har Hemtrevligt-boken gått i tryck! Men trots att den känslan var underbar, drabbades hon snabbt av en diffus ångest. Det var så … grått? Kattis, däremot, har en sida som går igång på sovjetisk öststatsestetik och berättar om sin tid i Rumänien (det var svartklubbar, snälla tanter och nära döden-upplevelser). Dessutom höll Elin på att inte komma hem, men karma har en tendens att få människor att göra undantag. Gör gott, så får du gott tillbaka, är duons religion. Sen går de in i hösten via sovrummet. Kattis tänker antroposofiskt rött medan Elin är inne på vitt och fräscht möter English cottage. Låter det som en omöjlig ekvation, tänk om! Det blir hotellinspiration, Donald Judd-DIY och kuddar eller icke kuddar (det är frågan!). Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevlig helg!
 • 73. Fuck off (vett & etikett i sociala medier)

  54:45
  Elin har haft instapaus och känner att livet skulle vara toppen utan sociala medier. Nu är hon ändå tillbaka, men jobbar hårt med olika app-tidsinställningar för att hålla kolla på sina prioriteringar i höst. Ett annat effektivt sätt att minska kommunikationen online är att svara ”Fuck off” när personer vill köpa saker på Marketplace – och sen blocka. Det har nämligen Elin ”råkat” göra, efter en dålig dag med en sur uppsträckning för mycket. Men det är också genom Instagram som både hon och Kattis träffat nya vänner i vuxen ålder. Elin känner att kompissjälvförtroendet är på topp – just tack vare det – och Kattis planerar att starta sin salong i november. För då ska hela hemmet vara bäddat för vintermys och dagens totalkaos ett minne blott. Kanske blir hennes nya Blocket-vän bjuden? Dessutom hästdrömmar, inre dialoger med (sannolikt döda) arkitektassistenter och Valentine Schlegel-inspiration. Som vanligt är det Jonas Sveningss on/Brandline som klippt. Trevlig helg – och om du gillar, tipsa gärna en kompis!
 • 72. Vardagschocken (mud room & rensningshets)

  49:09
  Kattis är tillbaka i Hökis med buller och bång. Kylskåpet är paj och efter en sommar med familjen går topplocket ur och hon exploderar med alla dörrar på vid gavel. Ännu en urladdning tillsammans med vännerna gör att allt plötsligt känns toppen igen (undrar om det är likadant för resten av familjen?) och hon kan fokusera på att få ordning på det totala kaos som just nu är hemmet. För Elin var det som att krocka med en lastbil att möta vardagen. Hon leker business-Elin men vill egentligen bara vara gurk-Elin som röjer runt i trädgården. Hemma i Saltis pågår jakten på den rätta känslan i bibblan, hon planerar ett brittiskt mud room där hon kan spola av sig all trädgrådssmuts (som efter sommaren är så ingrodd att den knappt går bort) och både syltar och saftar. Säg hej till Elins alterego Gretchen!Dessutom lavendel-kvinnor, Jesus-tavlor och drömmen om Greklandsblå krukor. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevlig lyssning – och om ni gillar, dela gärna vidare!
 • 71. Första sommaren i missionshuset & semester i Saltis

  57:07
  Äntligen är Elin och Kattis tillbaka med ett nyinspelat avsnitt (de har saknat varandra!). Kattis har ägnat sommaren åt att göra missionshuset i Roslagen till sitt. Taket läcker fortfarande, men invändigt har de fått ny färg på väggarna och huset har fyllts med (eventuellt ett par för många) besök – finns det något bättre sätt att ta en plats i besittning? Elin tillbringar semestern i Saltis, men kan inte låta bli att tvinga med familjen för att titta på hus på Österlen. Kanske är det vad som behövs för att bekräfta att det gula tegelhuset är hennes plats på jorden? Och där händer det grejer. Vackraste naturstenstrappan och fulaste plastväxthuset är på plats, symaskinen har gått varm och så har hon tvingats göra något som har satt spår på djupet (och som får Kattis att känna att Elin är kvinnan att hålla i handen när katastrofen inträffar). Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevlig lyssning – och om ni gillar, dela gärna vidare! 
 • 70. Era frågor del 5: Hur man snor från tippen & inreder fula fönster

  44:57
  Hur gör man för att sno med sig grejer från tippen – utan att bli påkommen av arga gubben? Lär av Elins pappa! För världen är skev och tippen i Saltis bågnar av skatter, samtidigt som vi fortsätter att producera och köpa skit, ärligt talat. Vi har mycket att – bokstavligen – lära av tidigare generationer … Sen blir det frågor! Om hur man undviker plotter i fönster (trots att fönsterbrädorna nästan alltid är för små), gardiner (är du team släpa i golvet?), gardinstänger och varför man med (oftast) gott samvete kan låta barnen ha tråkigt när fixarandan kommer på. Dessutom: hur den bistra verkligheten skildras i kulturen och går det verkligen att skilja på sak och person? Ett eller kanske två boktips hinner de också med. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson son/Brandline. Tack för att ni lyssnar! Om ni gillar, tipsa gärna vidare. Och: Trevlig helg!
loading...