Share

cover art for Öststat, karma & sovrum

Hemtrevligt

Öststat, karma & sovrum

Ep. 74

Elin har varit i Riga för att trycka på knappen – nu har Hemtrevligt-boken gått i tryck! Men trots att den känslan var underbar, drabbades hon snabbt av en diffus ångest. Det var så … grått? Kattis, däremot, har en sida som går igång på sovjetisk öststatsestetik och berättar om sin tid i Rumänien (det var svartklubbar, snälla tanter och nära döden-upplevelser). Dessutom höll Elin på att inte komma hem, men karma har en tendens att få människor att göra undantag. Gör gott, så får du gott tillbaka, är duons religion. 

Sen går de in i hösten via sovrummet. Kattis tänker antroposofiskt rött medan Elin är inne på vitt och fräscht möter English cottage. Låter det som en omöjlig ekvation, tänk om! Det blir hotellinspiration, Donald Judd-DIY och kuddar eller icke kuddar (det är frågan!). 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevlig helg!

More episodes

View all episodes

 • 87. Julpepp & året som gått

  58:38
  Elin har varit på Rusta och fått julpsykos – 1,5 svettiga timmar och en fullastad kundvagn senare har det traditionella pepparkakslandet kompletterats med både konstgjorda granar och en skidbacke i plast. Kattis har istället gått banans på rosettrenden (minns ni duons rosettspaning inför nyår i fjol?) och kommer att knyta röda band överallt i jul. För novent kom och gick i en blinkning och inte heller är hemmen i det toppskick som planerades tidigare i år. Men de trivs. Snön ligger vit på taken och ingen är vaken. För sedan Elin bytte lägenheten i Italien mot en häst sover hon som en stock och känner sig nästan fånigt tacksam över livet just nu. Även Kattis känner tacksamhet och funderar mycket på stort och smått (faktiskt mest stort) som kommit i hennes väg det senaste året. Det blir en tidig årssummering inför 2023:s sista månad. Dessutom pepparkakshus-hacks, vaser i granen och årets färgskala till jul!Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Trevlig lyssning och trevlig helg! 
 • 86. Hemtrevligt med Pernilla Wåhlin Norén

  01:30:57
  Tro, hopp och kärlek med Pernilla Wåhlin Norén, stadsarkitekt i Borlänge, författare, slöjdare, fembarnsförälder, hemvändare … Att Elin ”inte älskar” arkitekter är ingen hemlighet, men nu motbevisas hon i realtid. För visst kan arkitektur bygga ett bättre samhälle?Kattis undrar hur det var att flytta hem till Borlänge efter 15 år i Vasastan (som enligt Pernillas man var som att ”bo inomhus”) – vilka är de stora skillnaderna i livet? Och så handlar det om tro. Om rummets poesi, samtal med Gud och ritualernas plats i livet i dag. Dessutom Pernillas koppling till Selma Lagerlöf, Elin som Fröken Kalmar och Kattis skådespelardebut. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack till dig som lyssnar, dela gärna vidare om du gillar!
 • 85. Årets tristaste vecka (wine edition)

  38:20
  Världen är grå — nästan svart — och Elin och Kattis kämpar för att hålla huvudet ovanför ytan. Krig, klimatkris, stress och ekonomisk press får Kattis att gråta på väg till jobbet och Elin att med en suck av lättnad släppa sitt älskade Italien. De famlar efter inspiration, men just denna vecka är det svårt (lesson learned: två morgonmänniskor ska inte podda på kvällen!). Välkommen till duons deppigaste avsnitt hittills, i den berg-och-dalbanan som kallas livet. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Trevlig helg!
 • 84. Välkommen novent! (Men var ska vi bo?)

  55:16
  Nya överraskningar uppenbarar sig i missionshuset och får Kattis att på allvar fundera på om de ska flytta dit, för att ha råd att renovera. Tankarna maler, hur mycket är det egentligen rimligt att betala för att bo? Elin åkte hem tidigt från Italien, plötsligt är hon färdig med lägenheten och vill bara vara hemma och ta hand om det hon redan har (och hela Sverige på köpet). En älg (!!) har flyttat in på deltid i tegelvillan i Saltis, vilket får duon att fundera på vilka beslut man kan ta utan sin partners vetskap. Är det ok att köpa en katt mot någons vilja, om man vet att hen kommer att vara den som till slut älskar den mest? Och så blir det novent! Kattis är sugen på vitt, spets och rödpeppar och Elin vill gå på adventskonsert. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg! 
 • 83. Hemtrevligt med Systrarna Ocklind

  01:20:47
  Allhelgona står för dörren och väcker tankar om det mest oförklarliga. Elin ligger sjuk i Italien, mittemot vännen som gick bort för bara ett par veckor sedan. Kattis tänker på sin pappa som dog för fem år sedan. Att förlora någon man älskar är för många den absolut största rädslan. När det värsta dessutom sker är det många praktiska saker som ska göras, en begravning ska planeras. Går det att göra den stunden hemtrevlig? För att prata om det har Elin och Kattis bjudit in systrarna Ocklind. När Anna och Sofia gick igenom sin egen mammas dödsbo föddes idén om att starta en annan sorts begravningsbyrå och 2019 sadlade de om till officianter. Det blir ett känslosamt samtal med både skratt och gråt (kanske mest gråt) om det som händer när det värsta redan har hänt. Om att möta människor på deras mest sårbara plats, vad vi kan göra när en vän förlorat en älskad, vad som händer efter döden och om hur man kan göra en begravning just hemtrevlig. Men också om att byta bransch mitt i livet, att jobba med sin syster och varför Sofia sover bättre i dag än när hon jobbade i modebranschen, trots att hon arbetar med sorg hela dagarna. Som vanligt är det Jonas Sveningsson / Brandline som klippt. Tack för att ni lyssnar.
 • 82. Ödehus, blåtiror & hussvamp

  56:45
  Elin ”kan själv” och har på köpet lyckats ge sig själv en blåtira. Kattis minns när hon gick in i en stol och höll på att knäcka näsan, annars är det mest sina favoritsaker i hemmet hon förstör. En oväntad sorg får Elin att vilja sälja lägenheten i Bordighera – allt hon vill just nu är att vara hemma i huset. Kattis som lovat sig själv att inte fastna i Hemnet-knarkande i vinter har istället fått för sig att hon och familjen ska flytta till Roslagen. I väntan på analyssvaret om svampen (nu är det klart!) har hon i huvudet redan hunnit sälja radhuset, renovera missionshuset och köpa en etta på Söder. Och så har de fått en fråga om ödehus. Kattis relaterar lite för mycket, medan Elin känner att hennes Hemnet-beroende är puts väck när hon inte längre går igång på att rädda fallfärdiga byggnader. Dessutom designklassiker, 00-talets comeback och varför vet Kattis när Sienna Miller är född?! Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Om du gillar, dela gärna vidare!
 • 81. Hemtrevligt med Evelina Kroon

  01:16:48
  Kattis har hittat svamp, men dessvärre inte bara i skogen utan i salen i missionshuset. Ångest är bara förnamnet! Även Elin är stressad på gränsen till tårar, men som tur var har de konstnären Evelin Kroon som gäst. Det blir ett lite skakigt samtal från tre platser om olika sorters skam, konstnärsskap, privilegier, skaviga färger, trädgårdstomtar och hur möten i barndomen påverkar våra vägar senare i livet. Och att hemtrevligt kan vara precis allt det där man själv inte har. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. (Nästa vecka är Elin och Kattis tillbaka i studion och utlovar bättre ljud.)Om du gillar, dela gärna vidare!
 • 80. Hemtrevligt enligt er!

  48:17
  Kattis ligger hemma med en förkylning, men tröstar sig med att hon i alla fall älskar sitt hem igen. Hänger det ihop med att hon äntligen börjar landa i sin nya tillvaro som mångsysslande egenföretagare? Elin tror sig också ha hittat hem, men i det ultimata förspelet: Högläsning. Något hon gärna vill testa direkt på sin sängliggande kumpan (nej, det leder inte vidare …). Sen blir ER version av hemtrevligt! Frysbox i förrådet, kaffedoft, bricka med gott, foton på kylskåpet, kökssoffa, tevagn och mycket mer. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt avsnittet. Trevlig helg och trevlig lyssning! Om ni gillar, dela gärna vidare. 
 • 79. En bok blir till – live från bokmässan

  34:22
  Elin och Kattis debuterar på bokmässan i bästa ”Ab fab”-stil. Det är hjärnskakning, missade tåg, glömda mobiler och två små barn (alltså barnen inom dem) på fin förlagsmiddag. Och så är det naturligtvis böcker. Drömmen om ett bibliotek. Böckerna som påverkat deras estetiska smak. Organisering av böcker (varför de tvingats acceptera färgkoordination men aldrig inåtvända bokryggar). Kvarlämnade böcker. Bokhögar. Och hur de konkret gick till väga när de skrev sin nyutkomna bok ”Hemtrevligt – sju byggstenar för att skapa ett personligt hem”. Dessutom bjuder de publiken – och er lyssnare – på ett litet Camilla Läckberg-skvaller. För ljud står som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline (tillsammans med Bokmässan). Tack för att ni lyssnar och trevlig helg! Om ni gillar, tipsa gärna vidare.