Share

cover art for Loppisspaning: 90-talets comeback!

Hemtrevligt

Loppisspaning: 90-talets comeback!

Ep. 55

Elin har tagit sitt ansvar som djurägare och dödat en kyckling. Kattis har sömnbrist (och dåligt självförtroende) på grund av missionshusets läckande tak. Duon börjar skört, men får ny styrka med hjälp av konstnären Ulrica Hydman Vallien. Hon som gjort världens mest sålda glasserie (ja ni läste rätt!), vilket väcker frågor som varför folkligt anses fult och hur Lena Dunham fick Kattis att se hennes vaser i en ny kontext. 

Och det är inte bara Ulricas klassiska glaskollektioner som tittar fram från 90-talet, hela årtiondet gör comeback när årets loppissäsong drar igång. Det blir vågiga former, evighetstulpaner och H&M Rowells linnekvinnor i matt-tappning. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som står för klippningen. Om ni gillar, tipsa gärna en vän och lämna ett betyg i appen du lyssnar i. 

Trevlig (loppis)helg! 

More episodes

View all episodes

 • 104. Husförsäljning & ett eget rum

  01:09:17
  Kattis är lättad och lycklig efter att ha sålt huset. Nu har hon fullt upp med att planera för nästa, där hon vill förvandla Ikea-stommarna till ett murat medelhavskök, inreda som ett konstgalleri (Elin är något skeptisk) och måla en lerig bas.Elin mår bra (hurra!), men går efter dagsform. Ibland blir det kolsvart, men alla år av terapi har lärt henne att föra inre monologer som gör att hon kan ta spjärn mot mörkret för att kasta sig framåt (bildligt talat, det här med plötsliga nackrörelser är inget för henne just nu). Trots att hon tillbringar mycket tid i horisontalläge händer det saker i huset. Hon har fått eget rum med hjälp av ljudisolerande draperier, men vad hjälper det när hon ändå går som katten kring het gröt vid skrivbordet?Dessutom försöker de reda ut hur influenceraffären fungerar (Kattis vill ha spons till nya huset), tar pulsen på pr-branschen och ser en ljusnande framtid för familjeföretaget som bolagsform. Det blir också tips på vad ni kan göra i helgen under nya vinjetten som heter just: ”Vad händer i helgen?”. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar, dela gärna vidare och trevlig helg!
 • 103. Elins perfekta badrum

  57:25
  Elin har fått komma hem och rehabiliterar sig i badrummet. Alex är inte helt nöjd med de nya tapeterna, men vem vågar säga till en kvinna som just brutit ryggen? Elin stortrivs och delar med sig av sina bästa badrumstips: parkettlack, textilskärmar, konst, trä och mycket mer. Även Kattis börjar i badrummet när hon smider planer för nya huset. En gardinvåd med virkad spets ska få sätta tonen, men innebär det att Georgia O’Keeffe-huset (som hon kallar det nya hemmet, efter konstnärens sommarhus i Abiquiu, New Mexico) plötsligt blir fransk landsbygd? Dessutom en ny favoritblomma, ett nytt ordspråk (det man inte har i benen får man ha i huvudet) och ett helt nytt inslag: Det här kan du göra i helgen (rensa eller ligga, du bestämmer …). Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har redigerat. Tack till dig som lyssnar och trevlig helg!
 • 102. Kattis ska flytta!

  56:47
  Elin är tillbaka på SÖS. Smärtan ”svärdar” genom kroppen, som Olle säger, vilket kanske inte är så konstigt eftersom hon precis brutit ryggen. Trots det kan hon inte låta bli att skuldbelägga sig själv (”Var det dumt att fortsätta arbeta i trädgården?”) – vad är det som får oss att hålla på sådär?! En annan som kämpat med skuld och skam hela vintern är Kattis. För två år sedan tog hon det välgrundade beslut att säga upp sig. Det hon inte visste då var att det beslutet skulle få så många kedjeeffekter att hon en dag vaknade upp och varken visst ut eller in. Först nu, när hon (nästan) är på andra sidan, kan hon prata om den ekonomiska ångesten, som likt en sjukdom har lagt sig över hela livet. Medicinen? De ska flytta! Dessutom om vikten av nya sammanhang, en New Mexico-trädgård och en massa boktips. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Ta hand om er själva och varandra, trevlig lyssning och trevlig helg! 
 • 101. Livskraft, potting shed & odlingsbrickan

  53:35
  Elin har brutit ryggen och tvingas inse att hon kanske inte hinner med allt hon hade planerat. Trots det fylls hennes inkorg med välmenande (?) meddelanden om att hon måste ta det lugnt. Vad är det med hennes tempo som provocerar? Avundsjuka, tror Kattis och erkänner att hon också kan känna sig lite sotis på Elins livskraft. Själv har hon inlett kampen mot myrorna i missionshuset och delar med sig av sina bästa tips för att prata med främlingar över telefon. Just nu är läggs både tid och pengar på det som inte syns, och hon längtar efter att börja trädgårdsplanera på allvar. Om det är något Elin har hunnit göra sedan det ödesdigra fallet från hästen är det just det: Planera! Och planerna är stora, en helt ny entré med både plank, odlingar, växthus och, så klart, ett potting shed. Varför finns inte det begreppet på svenska? Dessutom har familjens snickare Victor byggt en svedjebränd odlingsbricka – helt on trend, enligt Kattis (kolla bara på Bottega Venetas senaste catwalkvisning). En kommentar på Instagram får dem att reflekterar över av hantverkstraditioner som gått förlorade – och vad som krävs för att de ska komma tillbaka. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 100. När livet ställs på ända

  54:29
  Ett par sekunder. Så snabbt kan livet gå från ett före till ett efter. Det blev Elin varse när hon i lördags flög av hästen på väg hem till stallet. Föda barn-smärta – ryggen är bruten. Bekymrade läkare. Kan hon röra på tårna? MR-röntgen. Kattis lyssnar med hjärtat i halsgropen. Elin hade tur (vissa kallar det änglavakt) och kotan kommer att läka av sig själv. Men det blir en påminnelse om hur skört livet är (och hur viktigt det är att träna för att leva längre). Förutom positiva besked får Elin dessutom med sig en bra designidé från sjukhuset: Läslampan med extra lång arm!Kattis firar påsk i Roslagshuset och är peppad på att äntligen ta sig an trädgården med designögon! Elin är inne på samma spår, och tänker planera rabatter med hjälp av akvarellpennor. Inspirerande! 
Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt. Glad påsk och tack för att ni lyssnar. Ta hand om er själva och varandra lite extra denna helg. Hemtrevligtpodden är tillbaka efter påsklovet.
 • 99. Påvent & tapeter

  52:52
  Elin har myntat det geniala begreppet PÅVENT, vårens svar på novent. För vad behöver vi mer just nu än att smygstarta påsken? Altaret fylls av lökar i grupp, planterade i fat på fot (och håll inte igen – här är det fler av samma som gäller!). Påventriset pyntas med glasägg och band (Kattis inspireras av påskpysslet på skolan). Och årets äggjakt blir extra allt! Annars är det mest rörigt, både i huvudet och i hemmen – två saker som tenderar att hänga ihop. Kan nån bara anställa Elin och Kattis i deras egna familjer i ett par veckor så att de hinner klart nån gång?! Men tapeter har det blivit i Villa Lervik, vilket väcker mersmak. Men stirra er inte blinda på William Morris, det finns massor med fina mindre tapetmärken där ute (tips utlovas!). Och så de vanligaste nybörjarmisstagen för amatörodlaren (yes, duon checkar av de flesta), sjutton kaninungar och en uppdaterad tavelvägg. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm. Trevlig lyssning och trevlig helg! 
 • 98. Målade golv (och tavelväggen är tillbaka!)

  01:00:20
  Hemmafixandet pågår för fullt, vilket måste betyda att både Elin och Kattis är i harmoni? Kattis har målat rutor på golvet och och går igenom processen steg för steg (både hur man bör göra och hur hon själv gjorde …). Trots genvägar tog det ungefär fem gånger så lång tid som hon inbillade sig, men utan viss naivitet i livet skulle inget bli gjort. Dessutom: Tavelväggen är tillbaka! Hur börjar man – och hur hittar man rätt energi bland de olika konstverken? Hemma hos Elin är det kaos, även om det mesta döljs i lådor, skåp och hemliga vrår. Möblerna från Italien har nämligen levererats, vilket leder till att Elin absolut måste tapetsera om. Logiskt? I alla fall i Hemtrevligt-världen! Men varför står det en bod på uppfarten i Saltis? Välkomna till ett avsnitt fyllt av konkreta DIY-tips och inredningsinspiration! Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 97. Kallsådd, varmbädd & förkultivering inne

  57:15
  Det är måndag kväll, Alex är borta och Elin lägger Olle när hon får ett argt samtal. En gubbe på DHL står på uppfarten och undrar vad han ska göra med … 240 kg sand. Det gör Elin också, innan ett vagt minne av att hon en sen natt låg och googlade sand gör sig påmint.Det är orsaken till att hon numera bara använder P-jord för all försådd. För kvantitet är ledordet när hon tar sig an årets odlingssäsong. Kattis – och alla som lyssnar – får följa med på hennes resa med kallsådd, varmbädd och förkultivering inomhus. Dessutom avlöjar Elin varför hon gräver i kompostkärlet sent om kvällarna, Kattis vågar sig på att trädgårdsdrömmar så smått om missionshuset (taket är bytt!) och de lägger till ännu ett uttryck till ledorden ”Hur svårt kan det vara?” och ”Våga fråga!”: Better done than perfect! Funkar lika bra i trädgården som i livet i stort. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!
 • 96. Det misslyckade sportlovet

  54:19
  Klart barnen ska få ett sportlov, tänkte Elin med full entusiasm. Klipp till: Mörkret har lagt sig över Dalarna, alla barnen gråter, hästen (som mot alla odds fraktats upp från Stockholm) har ingenstans att bo, elen har gått och vattnet fryst. Nej, ibland blir det inte som man tänkt sig. Istället kan sportlovet bli som scen efter scen från en svensk hemvändarfilm med lastbil genom Stockholm, snö upp till midjan och hästar på rymmen. Elins film vecklar ut sig som en svart komedi, men skrattet befriar och Kattis, som spenderar sportlovet utan varken lov eller sport, känner långsamt livet återvända. Det blir ett samtal om att vara sjuk i huvet men ändå världens bästa mamma, barn som är föräldrar åt sina föräldrar och så föräldrar som är just föräldrar. Hur ska vi klara oss utan dem?!Tack till Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Och tack för att ni lyssnar! Trevlig helg.