Share

cover art for Era frågor del 3: Färgsättning, mönster & mattor

Hemtrevligt

Era frågor del 3: Färgsättning, mönster & mattor

Ep. 68

Kattis gör Elin grön av avund när hon avslöjar att köket i missionshuset ska bli engelskt rött. Vilket blir startskottet på en intensiv diskussion om färg – och färgslag. För numera är traditionell linoljefärg och äggoljetempera naturliga (bokstavligen) delar av de flesta inredningsintresserades vokabulär. Krångligt? Kanske, men värt om ni frågar Kattis. Du behöver dock inte plocka fram penseln för att sätta färg på hemmet – den kan lika gärna sitta i detaljerna. Som på Elins otippade nya lila byxor som skräddarsytts till perfektion. (De kommer förresten att passa oväntat bra i @roslagshuset.) 

Generellt tycks framtiden faktiskt hittas bakåt. Elin har köpt en symaskin och efterlyser någon som kan hjälpa henne att uppdatera syslöjdskunskaperna. För draperier är något som de båda går igång på, både inom- och utomhus. Elin avslöjar trädgårdens fulaste hörn, men orkar faktiskt inte bry sig. Skönt, tycker Kattis. 

Dessutom malätna mattor, för små mattor och mattor som det ramlar pengar ur. 

Som vanligt står Jonas Sveningsson/Brandlinde för klippningen.

Trevlig lyssning och tipsa gärna en kompis om du gillar podden! 

More episodes

View all episodes

 • 88. Julklappar & en ny sorts självkänsla

  55:06
  Är Elin gravid? Det är i alla fall så hon beter sig med sitt okontrollerade julboande. Eller är det bara ett tecken på att hon fullt ut vågar lyssna på sig själv? Hemma hos Kattis har finlandsfärjan (det vill säga hennes man) äntligen fått upp farten och de kan tillsammans planera för en alternativ framtiden. Frågan är om den är bäst i fantasin? Dessutom alternativa julklappstips, årets snyggaste dukning och Elins guldfiskar (ja de mår bra, tack för omtanken). Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevlig lyssning och trevlig helg!
 • 87. Julpepp & året som gått

  58:38
  Elin har varit på Rusta och fått julpsykos – 1,5 svettiga timmar och en fullastad kundvagn senare har det traditionella pepparkakslandet kompletterats med både konstgjorda granar och en skidbacke i plast. Kattis har istället gått banans på rosettrenden (minns ni duons rosettspaning inför nyår i fjol?) och kommer att knyta röda band överallt i jul. För novent kom och gick i en blinkning och inte heller är hemmen i det toppskick som planerades tidigare i år. Men de trivs. Snön ligger vit på taken och ingen är vaken. För sedan Elin bytte lägenheten i Italien mot en häst sover hon som en stock och känner sig nästan fånigt tacksam över livet just nu. Även Kattis känner tacksamhet och funderar mycket på stort och smått (faktiskt mest stort) som kommit i hennes väg det senaste året. Det blir en tidig årssummering inför 2023:s sista månad. Dessutom pepparkakshus-hacks, vaser i granen och årets färgskala till jul!Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Trevlig lyssning och trevlig helg! 
 • 86. Hemtrevligt med Pernilla Wåhlin Norén

  01:30:57
  Tro, hopp och kärlek med Pernilla Wåhlin Norén, stadsarkitekt i Borlänge, författare, slöjdare, fembarnsförälder, hemvändare … Att Elin ”inte älskar” arkitekter är ingen hemlighet, men nu motbevisas hon i realtid. För visst kan arkitektur bygga ett bättre samhälle?Kattis undrar hur det var att flytta hem till Borlänge efter 15 år i Vasastan (som enligt Pernillas man var som att ”bo inomhus”) – vilka är de stora skillnaderna i livet? Och så handlar det om tro. Om rummets poesi, samtal med Gud och ritualernas plats i livet i dag. Dessutom Pernillas koppling till Selma Lagerlöf, Elin som Fröken Kalmar och Kattis skådespelardebut. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack till dig som lyssnar, dela gärna vidare om du gillar!
 • 85. Årets tristaste vecka (wine edition)

  38:20
  Världen är grå — nästan svart — och Elin och Kattis kämpar för att hålla huvudet ovanför ytan. Krig, klimatkris, stress och ekonomisk press får Kattis att gråta på väg till jobbet och Elin att med en suck av lättnad släppa sitt älskade Italien. De famlar efter inspiration, men just denna vecka är det svårt (lesson learned: två morgonmänniskor ska inte podda på kvällen!). Välkommen till duons deppigaste avsnitt hittills, i den berg-och-dalbanan som kallas livet. Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Trevlig helg!
 • 84. Välkommen novent! (Men var ska vi bo?)

  55:16
  Nya överraskningar uppenbarar sig i missionshuset och får Kattis att på allvar fundera på om de ska flytta dit, för att ha råd att renovera. Tankarna maler, hur mycket är det egentligen rimligt att betala för att bo? Elin åkte hem tidigt från Italien, plötsligt är hon färdig med lägenheten och vill bara vara hemma och ta hand om det hon redan har (och hela Sverige på köpet). En älg (!!) har flyttat in på deltid i tegelvillan i Saltis, vilket får duon att fundera på vilka beslut man kan ta utan sin partners vetskap. Är det ok att köpa en katt mot någons vilja, om man vet att hen kommer att vara den som till slut älskar den mest? Och så blir det novent! Kattis är sugen på vitt, spets och rödpeppar och Elin vill gå på adventskonsert. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Tack för att ni lyssnar och trevlig helg! 
 • 83. Hemtrevligt med Systrarna Ocklind

  01:20:47
  Allhelgona står för dörren och väcker tankar om det mest oförklarliga. Elin ligger sjuk i Italien, mittemot vännen som gick bort för bara ett par veckor sedan. Kattis tänker på sin pappa som dog för fem år sedan. Att förlora någon man älskar är för många den absolut största rädslan. När det värsta dessutom sker är det många praktiska saker som ska göras, en begravning ska planeras. Går det att göra den stunden hemtrevlig? För att prata om det har Elin och Kattis bjudit in systrarna Ocklind. När Anna och Sofia gick igenom sin egen mammas dödsbo föddes idén om att starta en annan sorts begravningsbyrå och 2019 sadlade de om till officianter. Det blir ett känslosamt samtal med både skratt och gråt (kanske mest gråt) om det som händer när det värsta redan har hänt. Om att möta människor på deras mest sårbara plats, vad vi kan göra när en vän förlorat en älskad, vad som händer efter döden och om hur man kan göra en begravning just hemtrevlig. Men också om att byta bransch mitt i livet, att jobba med sin syster och varför Sofia sover bättre i dag än när hon jobbade i modebranschen, trots att hon arbetar med sorg hela dagarna. Som vanligt är det Jonas Sveningsson / Brandline som klippt. Tack för att ni lyssnar.
 • 82. Ödehus, blåtiror & hussvamp

  56:45
  Elin ”kan själv” och har på köpet lyckats ge sig själv en blåtira. Kattis minns när hon gick in i en stol och höll på att knäcka näsan, annars är det mest sina favoritsaker i hemmet hon förstör. En oväntad sorg får Elin att vilja sälja lägenheten i Bordighera – allt hon vill just nu är att vara hemma i huset. Kattis som lovat sig själv att inte fastna i Hemnet-knarkande i vinter har istället fått för sig att hon och familjen ska flytta till Roslagen. I väntan på analyssvaret om svampen (nu är det klart!) har hon i huvudet redan hunnit sälja radhuset, renovera missionshuset och köpa en etta på Söder. Och så har de fått en fråga om ödehus. Kattis relaterar lite för mycket, medan Elin känner att hennes Hemnet-beroende är puts väck när hon inte längre går igång på att rädda fallfärdiga byggnader. Dessutom designklassiker, 00-talets comeback och varför vet Kattis när Sienna Miller är född?! Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Om du gillar, dela gärna vidare!
 • 81. Hemtrevligt med Evelina Kroon

  01:16:48
  Kattis har hittat svamp, men dessvärre inte bara i skogen utan i salen i missionshuset. Ångest är bara förnamnet! Även Elin är stressad på gränsen till tårar, men som tur var har de konstnären Evelin Kroon som gäst. Det blir ett lite skakigt samtal från tre platser om olika sorters skam, konstnärsskap, privilegier, skaviga färger, trädgårdstomtar och hur möten i barndomen påverkar våra vägar senare i livet. Och att hemtrevligt kan vara precis allt det där man själv inte har. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. (Nästa vecka är Elin och Kattis tillbaka i studion och utlovar bättre ljud.)Om du gillar, dela gärna vidare!
 • 80. Hemtrevligt enligt er!

  48:17
  Kattis ligger hemma med en förkylning, men tröstar sig med att hon i alla fall älskar sitt hem igen. Hänger det ihop med att hon äntligen börjar landa i sin nya tillvaro som mångsysslande egenföretagare? Elin tror sig också ha hittat hem, men i det ultimata förspelet: Högläsning. Något hon gärna vill testa direkt på sin sängliggande kumpan (nej, det leder inte vidare …). Sen blir ER version av hemtrevligt! Frysbox i förrådet, kaffedoft, bricka med gott, foton på kylskåpet, kökssoffa, tevagn och mycket mer. Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt avsnittet. Trevlig helg och trevlig lyssning! Om ni gillar, dela gärna vidare.