Share
Taiteen takana – Helsinki Contemporary
Keskustelussa Hannaleena Heiska & Heidi Lampenius
Taiteilijat Hannaleena Heiska ja Heidi Lampenius keskustelevat Helsinki Contemporaryn podcastissa maalauksen merkityksistä ja asemasta nykykeskustelussa sekä taiteilijuudesta ja työskentelystään.
Hannaleena Heiskan Blazing World -näyttely on esillä Helsinki Contemporaryssa 1.–24.10.2021. Heidi Lampeniuksen näyttely Earthbound nähdään galleriassa 29.10.–21.11.
Hannaleena Heiska (s. 1973) on esiintynyt aktiivisesti näyttelyissä eri puolilla maailmaa valmistuttuaan Kuvataideakatemiasta 2006, mm. 4th Ural Industrial Biennial, Jekaterinburg, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo; Espace Louis Vuitton Gallery, Tokio; CAC – Contemporary Art Centre, Vilna; Bomuldsfabriken kunsthall, Arendal‚ ja Momentum – Nordic Biennial of Contemporary Art, Moss. Heiskan ensimmäinen yksityisnäyttely Ruotsissa oli Göteborgin taidemuseossa 2015, vuonna 2019 nähtiin yksityisnäyttely Turun taidemuseossa. Heiska oli Ars Fennica -ehdokkaana 2011. Hänen teoksiaan on edustettuina lukuisissa julkisissa kokoelmissa, mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Göteborgin taidemuseon, Saastamoisen säätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmissa.
Heidi Lampenius (s. 1977) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Lampenius on valmistumisestaan lähtien osallistunut laajasti ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa ja kansainvälisesti, mm. Ruotsissa, Ranskassa, Italiassa, Singaporessa, Kreikassa ja Islannissa. Lampeniuksen teoksia lukeutuu useisiin merkittäviin julkisiin kokoelmiin, muun muassa Kiasman, EMMA Espoon modernin taiteen museon, Aineen taidemuseon, Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä ruotsalaiseen Gävleborgin läänin taidekokoelmaan.
More episodes
View all episodes
Keskustelussa Eeva-Riitta Eerola & Petteri Enroth
39:01|Kriitikko Petteri Enroth haastattelee taiteilija Eeva-Riitta Eerolaa hänen viimeisimpään Locus-näyttelyynsä liittyen. Keskustelussa käsitellään taiteen ja uskonnon yhteenkietoutunutta historiaa, maalarin identiteettiä, Eerolan yhteistyötä ja vuorovaikutussuhdetta taiteilija Jenni Toikan kanssa sekä avataan merkityksiä näyttelyn nimen taustalla. Locus viittaa paikkaan, mutta ei pelkästään fyysiseen, vaan myös tapahtumisen paikkaan, jonka jokainen kokee omien lähtökohtiensa ja olemuksensa kautta. Eeva-Riitta Eerolan Locus-näyttely on esillä Helsinki Contemporaryssa 7.–31.1.2022Eeva-Riitta Eerola (s. 1980, Siilinjärvi) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2010, ja on opiskellut myös École nationale supérieure des Beaux-arts'issa Pariisissa. Eerolan teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti, muun muassa Galleri Bo Bjerggaardissa Kööpenhaminassa vuonna 2015 ja Gallery Jausissa Los Angelesissa vuonna 2014. Edellinen yksityisnäyttely Helsinki Contemporaryssa, The Shape of Things to Come, oli syksyllä 2019. Eerolan teoksia sisältyy useisiin suomalaisiin julkisisiin kokoelmiin, kuten Kiasman, Saastamoisen säätiön, Sara Hildénin taidemuseon ja Wihurin rahaston kokoelmiin. Eerola työskenteli kansainvälisesti arvostetun ISCP:n (International Studio & Curatorial Program) residenssissä New Yorkissa vuonna 2016. Eerola on lisäksi tehnyt yhteistyötä videotaiteilija Jenni Toikan kanssa, viimeisimpänä yhteisprojektina paikkasidonnainen näyttely Ranskassa Maison Louis Carréssa, syyskuussa 2019. Vuonna 2021 Eerolan töitä nähtiin osana Taidekeskus Purnun PINTA-kesänäyttelyä sekä Artek Helsinki -myymälän ripustuksessa. Kiitokset Taike, Suomen Rooman-instituutti sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto taiteilijan työn tukemisesta. Kriitikko Petteri Enroth tunnetaan muun muassa Seiskan pojat -kirjoittajaduosta.Jukka Rusanen ja Ritva Röminger-Czako: Luonnos
28:20|Taiteilija Jukka Rusanen ja kuraattori, taidehistorioitsija Ritva Röminger-Czako syventyvät keskustelussaan Rusasen Luonnos-näyttelyn teemoihin ja taustoihin sekä taiteilijan työskentelyyn.Jukka Rusanen on antanut uusimmalle yksityisnäyttelylleen nimen Luonnos. Nimi viittaa ajatukseen siitä, että taiteellinen prosessi on jatkuvaa, ja että kaikki teokset ja näyttelyt ovat luonnoksia maailmasta. Taiteilija ei halua julistaa mitään lopullista: esillä oleva näyttely on mahdollisuus, ei väittämä.Luonnos viittaa myös taiteilijan tavoittelemaan uudenlaiseen keveyteen ja vähäeleisyyteen. Työskentelyprosessi on hyvin henkilökohtainen ja herkkä, mutta oman tilan luominen teosten ympärille antaa vahvuutta tuoda teokset muiden nähtäväksi. Halu hiljentyä ja tarve näyttää se maalauksessa on johtanut kirkkaiden värien poisjäämiseen. Näyttelyn pääasiallinen väriskaala kulkeekin erilaisten valkoisten, beigejen, harmaiden ja ruskeiden kautta herkullisiin pastelleihin. Luonnos ehdittiin avata galleria Helsinki Contemporaryssa 12.3.2020. Nyt näyttelyyn ja sen teoksiin voi tutustua gallerian verkkosivuilla: https://helsinkicontemporary.com/exhibition/luonnos