Share

cover art for Slik er livet som brannmann

Hele laget

Slik er livet som brannmann

More episodes

View all episodes

  • Åtte av ti av våre medlemmer i skole og SFO har opplevd vold på jobb

    38:36|
    Vold og trusler er en del av hverdagen for altfor mange ansatte i skolen. I denne episoden av Hele laget deler tillitsvalgt Thea Lysvik sine erfaringer fra frontlinjen i Osloskolen – og hva som må til for å skape tryggere arbeidsplasser for alle ansatte.Hvordan er det egentlig å møte på jobb og ikke vite om du kommer til å bli slått, sparket – eller truet på livet? For mange ansatte i skolen er dette en reell frykt. Thea Lysvik har jobbet flere år som skoleassistent og er i dag tillitsvalgt i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo. Hun forteller om en arbeidshverdag preget av vold, manglende oppfølging og et tydelig skille mellom A- og B-lag på skolen.– Vi har medlemmer som har blitt sparket i magen mens de er gravide, eller får detaljerte dødstrusler fra barn de følger opp daglig. Likevel uteblir ofte støtten fra arbeidsgiver, sier Lysvik.Sammen med programlederne Ingrid Wergeland og Helene Skeibrok snakker hun om behovet for bedre opplæring, rutiner og anerkjennelse. Hun beskriver en hverdag der ansatte jobber alene med krevende elever uten nødvendig informasjon eller støtte, og der avvik sjelden følges opp på en systematisk måte. Dette er det nok mange av Fagforbundets medlemmer som kjenner seg igjen i.– Det er ikke meningen at vi skal stå i dette alene. Det skal være trygt å gå på jobb – også for oss som ikke er lærere, sier Lysvik.Samtidig minner hun oss på hvorfor hun – og mange andre – blir i jobben, for det er også barna.– Du får en klem hver dag. Når du har jobbet lenge med et barn og det plutselig klarer å si "jeg er sint" i stedet for å slå – da vet du at det nytter. Det gir en utrolig glede, sier hun.Du får høre hvordan det er å være blant de mange ansatte i skolen som sjelden får være med på planleggins-møter, sjelden får veiledning – men som har en av de tyngste jobbene med barna. Denne episoden vil du ikke gå glipp av.
  • For eller imot langvakter? Vi tar debatten!

    34:55|
    Et tema som virkelig engasjerer blant våre medlemmer er spørsmålet om langvakter. Noen elsker det, mens andr ekan ikke utstå tanken på å være 12 timer i strekk på jobb. Derfor har vi i ukas podkast tatt en prat med to tillitsvalgte som har et ulikt syn på temaet. Kjør debatt!I ukas episode har vi snakket med Anniken Lien van Marion som leder yrkesseksjonen helse og sosial i Trondheim og Cecilie Almli som intill nylig var tilltisvalgt i Tysvær og Botn. Mens Annikken er skeptisk til langvakter, er Cecilie mer positiv, og i ukas episode får vi høre argumenter for og imot. Først snakker vi med Annikken før Cecilie kommer til orde.Det er ingen som tar til orde for å si nei til alle ønsker om langvakter, men det handler om i hvor stor grad det skal åpnes opp for nettopp dette på arbeidsplassene.Dette ble en episode der vi med innestemme og respekt snakker om et tema det er mange meninger omMen det de har til felles er at langvakter må være frivillig og at det ikke er alle det passer for. 
  • Er langvakter løsninga på deltidskrisa?

    36:32|
    Mange av våre medlemmer, spesielt innenfor helsesektoren, jobber deltid i dag. Mange vil beskrive situasjonen mange står i som en deltidskrise. For mange av våre medlemmer betyr det latterlig små stillinger, at de må jakte vakter for å få nok i lønn hver måned for å overleve og at de rett og slett ikke kan planlegge sitt eget liv fordi de alltid må stå klar når arbeidsgiver ringer. Ukas gjest mener å ha løsningen på dette problemet og løsningen er langvakater. Med langvakter jobber man sjeldnere helg, har lengre perioder med fri og får bedre kvalitet på tjenesten, mener Fafo-forsker Leif E. Moland.I ukas episode får vi høre fra han, og ikke minst noen kritiske spørsmål fra Helene og Ingrid! Denne vil du ikke gå glipp av!
  • Slik er livet som ansatt i barnevernet

    34:44|
  • Fagbevegelsen er viktigere enn noensinne

    36:31|
  • Er Trump en fascist?

    39:12|
  • Slik jobber advokatene i Fagforbundet

    18:29|