Share
HealthTalk-podcasten
Bør yrkesaktive prioriteres for nye medisiner?
I dagens episode har vi med oss Jens Torup Østby i studio. Han er Director, Market Access & Governmental Affairs i Bristol Myers Squibb. Vi snakker om prioriteringsmeldingen som regjeringen skal legge frem i 2025. Her er det knyttet ekstra spenning til om regjeringen ønsker prioriteringsregler som trekker inn helsetiltakenes effekter på verdiskaping i samfunnet. Enkelt sagt vil slike regler bety prioritering av pasientgrupper som kan bidra til verdiskapingen, men med risiko for at andre grupper taper. Dette kan beskrives som omfordelingseffekter. At helsetiltakenes bidrag til verdiskaping i samfunnet skal telle ved prioritering er i strid med gjeldende prioriteringsmelding. Dersom produksjonseffekter tillegges vekt ved prioritering, vil pasientgrupper som ikke kan bli mer arbeidsføre, få relativt sett lavere prioritet.
Når regjeringen nå skal vurdere om verdiskaping skal hensyntas ved prioriteringer, er det såkalt Kaldor-Hicks-forbedringer det er snakk om. Det er en omfordeling av goder slik at de som opplever økt velferd, hypotetisk sett kunne kompensert de som fikk redusert velferd. En forutsetning er at den samlede velferden øker som følge av omfordelingen og er god samfunnsøkonomi. Økt produksjon gir blant annet økte skatteinntekter og reduksjon i offentlige velferdsutgifter. Det er disse «friske midlene» som kan være aktuelle for omfordeling. Allikevel kan tiltaket være kontroversielt, fordi det er vanskelig å kompensere den tapende part.
Nylig har Jens Torup Østby sammen med professor Ivar Sønbø Kristiansen skrevet en artikkel i Tidskrift for den norske Legeforening der de kommer med konkrete løsninger. Her er andre artikler av Torup Østby som utdyper debatten:
Blir gode leveår mindre verdt? og Bør arbeidsevne vektlegges i metodevurderinger? (dagensmedisin.no)
Også i denne episoden:
- Velferdsstaten står overfor store utfordringer med en aldrende befolkning, lav produktivitetsvekst og en høy andel som lever på offentlige overføringer i arbeidsfør alder. Helsepersonellkommisjonen påpekte i tillegg at personell vil være en begrensende faktor for et bærekraftig helsevesen.
- Er det mulig å prioritere slik at alle får det bedre?
- Hva er dagens prioriteringsprinsipper
- Hva er et liv verd?
- Har Norge råd til de nye dyre legemidlene
More episodes
View all episodes
KOLS: Tidlig oppdagelse og behandling
29:44|ANNONSØRINNHOLD: I vår nyeste podcast deler professor og fastlege Arnulf Langhammer konkrete råd om hvordan du som fastlege kan oppdage, behandle og følge opp KOLS-pasienter på en effektiv måte – selv i en travel hverdag.Referanser:1. GOLD retningslinjer: 2024 GOLD Report - Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD2. Retningslinjer fra Helsedirektoratet fra 2022: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/kols3. Veileder for behandling av kols av lunger i praksis, versjon fra 2022 ligger ute, men oppdatert versjon fra 2024 kommer i løpet av 1-2 uker: https://www.lungeripraksis.no/_files/ugd/2072ae_9eced8b60eaf4a828b565ba994ffa1da.pdf10667-30.10.2024Trump Spesial - Hvordan vil presidentvalget av Trump i USA påvirke tilgangen på legemidler?
26:24|Hva betyr valget av Donald Trump for amerikansk og norsk helsepolitikk?HealthTalk-redaksjonen diskuterer i denne episoden det mye omtalte presidentvalget i USA, der Donald Trump sikret en overbevisende seier. Hans og Lars tar for seg hvordan dette i et bredere perspektiv vil kunne endre både USA og resten av verden, men også hvordan det kan påvirke helsepolitikken og helseindustrien her i Norge. Abonnerer du på vår podcast der du lytter på den? Hvis ikke burde du gjøre det! Da kan du få varsler når vi kommer med nye episoder. God lytt!Sykehusinnkjøp forlenger TNF-BIO-anbudet etter HealthTalk-saker og manglende priskrig mellom Mounjaro og Wegovy
17:36|I siste episode diskuterer Hans og Lars de pågående sakene om feil i TNF-BIO-anbudet på legemidler, der Sykehusinnkjøp nå har tatt affære etter trykk fra HealthTalk. Og redaksjonen diskuterer hva som kan bli konsekvensene av manglende priskrig mellom slankemedisinene Wegovy og Mounjaro, etter at sistnevnte ble lansert i Norge denne uken. Liker du podcasten vår? Anbefal den gjerne til andre, og gi oss gjerne en god rating der du hører på podcast. God lytt!Ja og nei i Beslutningsforum / Helsekøer og fast track til behandling i utlandet / UK gir tommel ned til Alzheimer-medisin
25:16|HealthTalk-redaksjonen diskuterer vinnerne og taperne fra siste møte i Beslutningsforum. Vi tar også for oss helsekøene, og diskuterer en lite kjent EU-regel som potensielt kan demme opp for enorme ventetider. Et nytt norsk selskap ser også forretningsmuligheter og vil veilede norske pasienter til de utenlandske sykehusene. Og britiske myndigheter har nå sagt nei til å betale for to medisiner mot Alzheimers - hvordan påvirker det fremtidige forhandlinger i Norge og EU?Liker du podcasten vår? Vis det! Legg igjen en god vurdering der du hører på podcasten, og fortell venner, bekjente og kolleger om podcasten. God lytt!MS, blodkreft og alvorlig håravfall - Rekordmange saker skal opp i Beslutningsforum + De viktigste sakene fra UEGW
29:47|I denne episoden av HealthTalk-podcasten diskuterer Hans og Lars de viktigste sakene som skal opp i kommende Beslutningsforum-møte - og Hans har vært på gastro-kongress i Wien.I episoden snakker redaksjonen blant annet om:MS-legemidlet Tysabri skal igjen opp i Beslutningsforum - fem år etter dramatisk endring på MS-feltetEr det noen sjanse for ja til alopecia-medisin?Behandlingskombo mot kronisk lymfatisk leukemi (KLL) imponerte på EHA - men blir det tommel opp på mandag.I tillegg deler Hans sine erfaringer fra gastro-kongressen UEG Week i Wien, der de siste forskningsnyhetene om inflammatoriske tarmsykdommer og andre gastroenterologiske sykdommer ble presentert.Statsbudsjett, trøblete anbud på HPV-vaksine og kritikk mot metodevurdering av medisin mot hårtap
29:23|I denne episoden av HealthTalk-podcasten oppsummerer Hans og Lars de viktigste helse- og legemiddelnyhetene fra statsbudsjettet som kom mandag. I tillegg har nytt HPV-vaksineanbud skapt konflikter, og norsk hudlege er kritisk til vurdering av hårtap-medisin.Liker du podcasten vår? Gå gjerne inn i den podcast-plattformen du bruker for å lytte til oss og gi oss en god rating. Da vil flere oppdage podcasten! Ønsker du å se episoden som videopodcast? Da finner du den på www.healthtalk.no eller på vår YouTube-kanal. Vi ønsker våre lyttere en riktig god helg og god lytt!ECTRIMS Oppsummert: Dette er de viktigste fremskrittene innen forskning på multippel sklerose (MS)
40:13|Den europeiske MS-kongressen ECTRIMS i København samlet nylig over 8500 deltakere fra hele verden. Blant de viktigste temaene som ble diskutert, var studier på tidlig MS-behandling, oppdateringer på diagnosekriterier og nye legemidler for progressiv MS.For å oppsummere årets kongress, har HealthTalk-podcasten fått storfint besøk av:- Trygve Holmøy, professor og overlege ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus (Ahus)- Gro Owren Nygaard, forsker og overlege ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus (OUS)I episoden kommer vi blant annet inn på:Vitamin D-behandling av MS pasienterNye diagnosekriterierBTK-hemmere for MS-pasienter uten behandling i dagNorsk sammenligningsstudie på kladribin og rituksimabNye behandlingstilnærminger - kan CAR-T funke på MS-pasienter?God lytt!ESMO Oppsummert med Vilde Haakensen (OUS) og Marius Normann (Kreftklinikken) - Det viktigste fra Europas største kreftkongress
33:19|I siste episode av HealthTalk-podcasten har redaktør Hans Anderssen besøk av lungekreft-lege Vilde Haakensen fra Oslo universitetssykehus og onkolog Marius Normann ved Kreftklinikken. Sammen skal de tre oppsummere de viktigste nyhetene fra årets ESMO-kongress i Barcelona - Europas og snart verdens største kreftkongress. I år deltok over 30 000 kreftleger og andre kreftinteresserte på kongressen i den spanske storbyen. Ekspertene diskuterer i episoden siste ESMO-nytt innen flere ulike kreft- og behandlingsområder, og kommer blant annet innom kirurgi, kjemoterapi, målrettet behandling, strålebehandling og immunterapi. God lytt!ESMO-spesial fra Barcelona med Andreas Stensvold (Sykehuset Østfold) og Anne Hansen Ree (Ahus)
36:49|HealthTalk-podcasten er tilbake med en ny episode.I episoden, spilt inn på ESMO-kongressen i Barcelona, har vi besøk av to sentrale gjester: Andreas Stensvold, onkolog og fagdirektør ved Sykehuset Østfold, og Anne Hansen Ree, professor og overlege ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.I episoden snakker vi blant annet om:– Stensvold kommenterer åpent på myndighetenes planer om anbud på ikke-godkjente legemidler– Hansen Ree har store planer for utvidelse av Metimmox-studien - men hvor skal pengene komme fra? – Onkologenes tanker om viktigheten av kongressen og studiene som blir presentertHvis du ønsker å lytte til episoden også uten video, kan du finne podcast-episoden der du vanligvis hører på podcast. God lytt!