Share

cover art for EXTRA! 💚REPRISAVSNITT TILL MINNE AV MICHAEL MOSLEY (1957–2024)

HĂ€lsorevolutionen

EXTRA! 💚REPRISAVSNITT TILL MINNE AV MICHAEL MOSLEY (1957–2024)

Season 8
‱

EXTRAINSATT REPRIS! Med anledning av den brittiska hÀlsogurun Michael Mosleys plötsliga död, repriserar vi den fina intervju som Maria gjorde med Michael i höstas nÀr han besökte Stockholm i samband med lanseringen av "Mosleys 30 bÀsta hÀlsotips" (Bonnier Fakta). Mosleys stora intresse för hÀlsa började med att han utvecklade diabetes-2. Maria trÀffade honom pÄ ett hotell i Stockholm för att prata om hans nya bok som handlar om smÄ hÀlsoinvesteringar som kan ha maximal effekt pÄ din mentala och fysiska hÀlsa. Allt frÄn morgonljus, meditation, choklad, sÄng och dans, till mer explosiv morgontrÀning. "De blev ett vÀldigt roligt samtal om bÄde vardagsrutiner, proteiner och epigenetik, Michael var en stor sanningssökare men ocksÄ sÄ fnissig och kul, " minns Maria.

Att Àta Àpplen med skal pÄ Àr ocksÄ ett av Michaels tips. Du fÄr dÀrför ett recept pÄ Marias hÀlsosamma Àppelpaj.

Michael Mosley, 1957–2024, var lĂ€kare, vetenskapsjournalist pĂ„ BBC och mannen bakom 5:2-dieten och succĂ©böckerna 5:2-dieten –friskare, smalare, lĂ€ngre liv med halvfasta och Blodsockerkoll pĂ„ 8 veckor. Flera av hans vetenskapsdokumentĂ€rer har visats i svensk tv, exempelvis serien "Medicin med Mosley". Han utnĂ€mndes till Medical Journalist of the Year i Storbritannien.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • 219. AVSNITT 219: SOMMARFAVORIT! TONÅRSHJÄRNAN – VÄGEN TILL ATT FÖRSTÅ OCH KOMMUNICERA BÄTTRE

  01:17:13
  EXTRA! Utvald sommarrepris! Maria och Carina har valt ut nĂ„gra specialavsnitt som vi slĂ€pper i repris. Avsnitt som innehĂ„ller kunskap, insikter, tankar som vi tror kan pĂ„ djupet stĂ€rka ditt liv. Och vi vill vara sĂ€kra pĂ„ att sĂ„ mĂ„nga som möjligt nĂ„s av dem. Författaren och förelĂ€saren Lena Skogholm Ă€r en fantastisk mĂ€nniska. Hon har satt ihop avancerad hjĂ€rnforskning med en stark mĂ€nsklig insikt om vardagsproblem vi mĂ€nniskor möter. Och ger oss verktyg att ta oss an svĂ„ra situationer med en starkare förstĂ„else och vĂ€ldigt praktiska tips. Vi gjorde tvĂ„ avsnitt med henne om hennes hyllade bok "Koden till tonĂ„rshjĂ€rnan" (The Book Affair) – hĂ€r ihopklippta till ett. Det handlar om konsten att hantera tonĂ„ringar, som ju kan vara sĂ„ underbara och sĂ„ svĂ„ra att bemöta. Vare sig vi Ă€r förĂ€ldrar eller har tonĂ„ringar i slĂ€kten eller pĂ„ jobbet inom skolan eller vĂ„rden, sĂ„ Ă€r Lenas berĂ€ttelse och tips verkligen handfasta, humoristiska och humanistiska. Lena Skogholm Ă€r Ă€ven författare till bĂ€stsĂ€ljaren ”Bemötandekoden” som har sĂ„lts i över 50 000 exemplar och som har getts ut i flera lĂ€nder. Hon Ă€r beteendevetare och pedagog, en av fĂ„ med specialisering pĂ„ hur vi kan ha nytta av hjĂ€rnforskning pĂ„ ett mycket konkret sĂ€tt oss mĂ€nniskor emellan, och hur vi kan bygga hjĂ€rnmuskler.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 218. AVSNITT 218: SOMMARFAVORIT! Tid för inre reflektion

  45:23
  Utvald sommarrepris! In the middle of nowhere i Umbrien i Italien checkar Maria och Carina in pĂ„ ett modernt kloster för fyra dagars retreat med yoga, meditation, digital detox, storslagen natur – och middagar i tystnad ackompanjerade av gregorianska munkar.FrĂ„n hĂ€rliga bad i vattenfall till chanting, tungyoga och klangskĂ„lar, en och annan solhĂ€lsning och perspektiv pĂ„ livet med hjĂ€lp av "ora et labora". HĂ€ng med pĂ„ vĂ„r dagbok frĂ„n retreaten och möt yoga- och meditationslĂ€raren Anna Sadhana Pilotti, som lĂ€mnade svenska Saltsjöbaden för de italienska bergen.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 7 – DEN BLOMSTERTID 🌾 Botanisera mera!

  12:10
  Du har vÀl inte missat vÄr sommarserie "SommarpÀrlor", smÄ tips om hÀlsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker och annat smÄtt och gott. SÄnt vi mÄr vi bra av och vill dela med oss av.  Vi vet ju att mÄnga av er som lyssnar tycker om att vara ute i naturen och det gör vi med. I denna femte sommarpÀrla tÀnkte vi prata lite om denna blomstertid, hur vi kan lÀra kÀnna vÀxtligheten nÀr allt prunkar runt omkring oss. Helt enkelt öka pÄ artkunskapen. Maria lÀste biologi pÄ universitetet och tipsar om att det kan vara hÀrligt att lÀra sig ett nytt vÀxtnamn i veckan.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 6 – DIGITAL DETOX! Strategier för en mer skĂ€rmfri semester

  11:46
  Du har vÀl inte missat vÄr sommarserie "SommarpÀrlor", smÄ tips om hÀlsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker och annat smÄtt och gott. SÄnt vi mÄr vi bra av och vill dela med oss av.  I denna femte sommarpÀrla tÀnkte vi prata lite kring hur vi kan passa pÄ att lÀgga bort mobilen och andra skÀrmar under sommaren och vad det kan göra med oss.Carina har blivit allt mer orolig för sitt mobilberoende och tÀnker prova en light-variant av digital detox. Maria hakar pÄ. Vi zoomar Àven in den mobilfria trenden pÄ kaféer och restauranger.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 217. AVSNITT 217: VARFÖR LJUGER VI EGENTLIGEN?

  59:27
  Veckans gĂ€st Ă€r Thomas Erikson, vĂ€rldsledande ledarskapscoach tillika Sveriges mest översatta författare som har sĂ„lt över 10 miljoner böcker i "Omgiven av ..." - serien. Som en av vĂ„r tids största infotainers har han tillgĂ€ngliggjort DISC-analysen och andra effektiva kommunikationsmodeller pĂ„ ett sĂ€tt som hjĂ€lpt mĂ€nniskor över hela vĂ€rlden att förstĂ„ sig sjĂ€lva och sin omgivning. Nu Ă€r han aktuell med nya ”Omgiven av lögnare – DĂ€rför Ă€r sanningen det sista du vill höra”. Varenda mĂ€nniska ljuger, menar Thomas. Vad beror det pĂ„? NĂ€r Ă€r det rĂ€tt att ljuga? Och hur kan vi balansera mellan sanning och lögn och undvika att inte bli lurade.Veckans vĂ€xt Ă€r tranbĂ€r och du fĂ„r Marias recept pĂ„ "fake bröd".En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 5 – JOMO! Hur sĂ€tter man grĂ€nser för det sociala sĂ„ man inte drunknar?

  12:24
  Vi fortsĂ€tter med HĂ€lsorevolutionens sommarserie "SommarpĂ€rlor", smĂ„ tips om hĂ€lsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att lĂ€sa i solstolen och annat smĂ„tt och gott. SĂ„nt som fĂ„r oss att mĂ„ bĂ€ttre och ökar livskĂ€nslan. I denna femte sommarpĂ€rla tĂ€nkte vi tala om JOMO – det amerikanska uttrycket "Joy of Missing Out" (motsatsen till FOMO = Fear Of Missing Out) alltsĂ„ glĂ€djen i att ta ansvar för sin egen vila ... Och det Ă€r inte alltid det lĂ€ttaste...En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 216. AVSNITT 216: KONSTEN ATT LÄKA TRAUMA OCH LEVA LIVET FULLT UT

  58:52
  Veckans gÀst Àr bokaktuella Annika Bevington, tidigare chefsjurist pÄ Google, nu författare, egenföretagare och förelÀsare inom personlig utveckling, traumabearbetning och autentiskt ledarskap. I detta starka avsnitt berÀttar hon om nya boken "Att leva för oss bÄda" (The Bookaffair förlag) som handlar om livet efter tragedin, det fruktansvÀrda terrordÄdet pÄ Drottninggatan den 7 april 2017, dÄ Annikas man Chris och ytterligare 4 personer miste livet. NÀr hennes livskamrat, pappan till hennes tvÄ smÄ söner, togs ifrÄn henne, rasade allt och hon började sökandet efter vad det innebÀr att leva livet fullt ut. De metoder och verktyg som hon har upptÀckt hjÀlpte inte bara att lÀka hennes svÄra trauma, utan Annika fick dessutom tillgÄng till ett nytt djup inom sig, som innehöll en outgrundlig sorg men ocksÄ en ny inre glöd och en djup tacksamhet till livet.I ett samtal med Carina, som ocksÄ blev Ànka tidigt, nÀr hon förlorade sin man Anders i cancer 2021, berÀttar Annika om hur hon sakta men sÀkert blivit "en Pippi istÀllet för en Annika" och hur hon nu vill dela sina erfarenheter med andra. "Vi behöver ta hand om oss sjÀlva och sluta lyssna pÄ den dÀr inre, dömande rösten."En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 215. đŸ’šđŸ“šâ˜€ïžBOKSPECIAL! AVSNITT 215: MARIAS OCH CARINAS BÄSTA SOMMARLÄSNING

  48:32
  Sommaren Ă€r som gjord för att hinna lĂ€sa lite extra. Carina och Maria diskuterar nĂ„gra av sina bĂ€sta gamla och nya boktips. Böcker som drabbar, inspirerar, skapar spĂ€nning och nya insikter. VarsĂ„goda! HĂ€r Ă€r listan pĂ„ alla böcker vi tipsar om i denna sommarbokspecial:MARIAS 7 BOKTIPS:"Konsten att inte dö: upptĂ€ck maten som enligt vetenskapen ger ett lĂ€ngre och friskare liv" av Michael Greger, M.D och Gene Stone (Soulfoods, eng titel "How not to die”) Om mat som bekĂ€mpar sjukdom.”Barabbas" av PĂ€r Lagerkvist (Brombergs). LĂ€ttlĂ€st vacker klassiker. "DjĂ€vulsstjĂ€rnan” av Jo NesbÞ (Bonnier Pocket). SuperlĂ€skig thriller med Ă€lskade kommissarien Harry Hole.”Jag kan ha fel och andra visdomar frĂ„n mitt liv som buddhistmunk” av Björn Natthiko Lindeblad (Bonnier Fakta) Modern lĂ€ttlĂ€st klassiker, som mĂ„nga lĂ€st och alla Ă€lskar.”Andningsgunga” (Wahlström Widstrand) av Herta Muller. Nobelpristagaren, otroligt vacker bok om livet i Gulag och den stora svĂ€lten, stor litteratur"Grönsaker – Tillbehör och garnityr” av Tommy MyllymĂ€ki (Natur och Kultur). Sommarens bĂ€sta grönsakskokbok.Det stĂ„r ett rum hĂ€r och vĂ€ntar pĂ„ dig 
: BerĂ€ttelsen om Raoul Wallenberg” av Ingrid Carlberg (Norstedts) Otroligt intressant och vĂ€lskriven bok om denne fantastiske man som rĂ€ddade sĂ„ mĂ„nga judar. CARINAS 7 BOKTIPS”SkilsmĂ€ssan” av Moa Herngren (Norstedts) kom ut 2021. Relationsdrama som nominerades till Årets bok och har blivit en internationell succĂ©! PS Moa har Ă€ven nyss slĂ€ppt en ny bok ”Syskonfejden" som verkar vĂ€ldigt spĂ€nnande."Levande och döda” av Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag). UtsĂ„gs till Sveriges bĂ€sta kriminalroman 2023 och Glasnyckeln 2023 för bĂ€sta Nordiska kriminalroman.”Vad hĂ€nde dig? av Oprah Winfrey och psykiatern Bruce D. Perry (Bookmark) om hur man kan lĂ€ka frĂ„n trauma. ”Gruppen” av  Sigge Eklund (Albert Bonniers förlag) en febrig, drabbande lĂ€supplevelse.  "Dancing Queen” av Denise Rudberg (Norstedts) Otroligt vĂ€lresearchad polisroman med sköna vardagsskildringar.”En flickas memoarer” av Annie Ernaux (Norstedts). Oerhört starkt och personligt av denna franska favoritförfattare och 2022 Ă„rs Nobelpristagare i litteratur."Vi ska leva för oss bĂ„da" av Annika Bevinger (The Book Affair) Personligt och klokt skrivet om att lĂ€ka ihop efter sorg och trauma.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 214. AVSNITT 214: VANDRA MED HENRIK – VĂ€gen Ă€r mĂ„let!

  36:48
  Vi vĂ€lkomnar tillbaka, skĂ„despelaren, författaren och dramatikern Henrik StĂ„hl, som gör succĂ©podden "Somna med Henrik" samt nya "Vandra med Henrik", dĂ€r han utforskar olika miljöer medan hans röst leder lyssnaren genom en blandning av verklighet och fantasi, humor och eftertanke. Henrik berĂ€ttar Ă€ven om hur gillar att gĂ„ vilse, varför vi ska lĂ„ta vandringen vara mĂ„let och att han kĂ€nner sig töntig pĂ„ gymet.Carina försöker vandra runt Cap D’Antibes och Maria besöker vĂ€rldens Ă€ldsta trĂ€d. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Gillar att gĂ„ vilse